Nyheter

Foreslår løsning for båteierne i Galeivågen

Jarl Endre Egeland (H) foreslår å tillate båtfester ved friområdet i Galeivågen.

Galeivågen skal mudres for å hindre miljøgifter i å sirkulere. Båtene må flyttes midlertidig. Administrasjonen i kommunen vil samtidig rydde opp og fjerne de båter og kaier som ikke har rett til å ligge ved friområdene.

Utvalg for miljø og utbygging (UMU) behandler saken i kommende møte. Høyres Jarl Endre Egeland lanserer nå et forslag for å rydde opp i forholdene, samtidig som båteierne med uavklarte forhold kan få en løsning, i etterkant av mudringen.

– Kommunen kan sette opp båtfester som kan leies mot betaling, for eksempel 1000 kroner i året, for båter opp mot 25 fot, sier Egeland til RA.

Han vil henvise større båter til båtforeningene.

LES OGSÅ: Vil frata Sandnes-båteiere kommunale plasser i Stavanger

– Ikke store inngrep

Buøybuen mener friområdet innerst i Galeivågen godt vil tåle en slik løsning.

– Det er ikke store naturinngrep, det er å borre et hull med fem centimeter i diameter og slå ned en galvanisert øyebolt, sier Egeland.

Administrasjonen i kommunen vil fjerne båter og brygger uten bruksrett, og peker på at båtene er i direkte konflikt med frilufts- og badeliv.

– Det er ingen som bader her inne. Det er bare kratt her, og det er et flott område i Grønnevika som ungene bruker når de bader, sier Egeland.

Han ser behovet for opprydding i uklare forhold.

– Er det begått ulovligheter, skal det selvsagt slås ned på det, det sier seg selv. Samtidig må eierne få en individuell sivilrettslig behandling, i tråd med forvaltningsloven, sier Egeland.

LES OGSÅ: Båter i friområder i Galeivågen skal jages bort

– Berikelse 

Han mener flere båtfester, også i friområdene i Stavanger, vil være en berikelse, ikke et problem.

– Båtliv trekker mer folk og skaper møtesteder, sier Egeland, som mener mer båtliv også vil gjøre turstiene mer attraktive.

Han foreslår at planlagte turstier i sjøkanten i området i størst mulig grad legges til rette for at turstien framstår som brygge med permanente båtfester til leie for beboere i nærområdet, og legge til rette for korttidsfortøyning for tilfeldig besøkende, i tillegg til å lage soner for sikker bading og friluftsliv langs turstiene.

Mer fra Dagsavisen