Nyheter

... for nå er koronaåret 2020 over

Pandemien krasjet 2020. Koronaåret satte oljeindustrien i knestående, bedrifter i konkursfare og skapte sosial avstand. Nå ser vi fram til 2021. Eller?

Skrevet av: Kenneth Andersen

I fjor på denne tiden så regionens topper i nærings- og samfunnsliv lyst på 2020. De visste heller ikke hva som skulle komme. RA har tatt en ny romjulsrunde med noen profiler og spurt om forhåpningene for et nytt og forhåpentligvis koronafritt år.

LES OGSÅ: – Et uforutsigbart år for næringslivet

Harald Minge, direktør i Næringsforeningen.

Bedre for noen

– Stavanger-regionen fikk en dobbel smell; både pandemien og en oljepris som falt som en stein, sier administrerende direktør i Næringsforeningen, Harald Minge, til RA.

– Det var sterkt å se bedrifter nærmest bli evakuert og folk bli permittert eller oppsagt og bedrifter, for eksempel innen reiselivsbransjen, som mistet hele inntektsgrunnlaget sitt for 2020 over natten.

Det har vært et ekstremt år, men Næringsforeningens direktør forteller også at over 70 prosent av bedriftene i regionen vil jobbe med noe nytt i årene framover, og at 45 prosent av bedriftene tror på økt omsetning neste år.

Minge nevner også nye prosjekter med flere arbeidsplasser gjennom året som kommer, som vindturbiner på Jelsa med mulighet for opptil 10.000 arbeidsplasser, datasentre og batterifabrikker på Jæren og nasjonale og internasjonale havvindprosjekter.

Men i reiseliv-, hotell- og restaurantbransjen er det lite optimisme. 50 prosent av bedriftene i denne kategorien tror 2021 blir et verre år enn 2020. 40 prosent av reiselivsbedriftene i Rogaland ser konkursfaren som reell, ifølge NHO og Næringsforeningen.

LES OGSÅ: Stavanger får 16,25 mill. til lokalt næringsliv: – Må betale ut raskt

Turisme og Brexit

Tone Grindland, regiondirektør i NHO Rogaland, startet året med åpningen av Johan Sverdrup-feltet før hjemreise gjennom parkeringshuset som gikk opp i fyr på Stavanger lufthavn, Sola i januar.

– På et vis var dette ganske beskrivende for hva som ventet, sier Grindland til RA.

Hjemmeværende turister og arbeidspendlere som ikke kan reise på jobb i Rogaland, er uroligheter som kan fortsette i store deler av 2021.

– Mer enn 20 prosent av de som bor i regionen har annen bakgrunn enn norsk, og vi har vokst i folketall mye på grunn av arbeidsinnvandring. I året som har gått er det blitt tydelig for oss hvor avhengige vi er av verden rundt oss. Av turister som besøker oss, av muligheten for inn- og utpendling, av import og eksport av varer og tjenester. Svært mye rundt oss er endret. For noen er det en ny mulighet, for andre en tapt mulighet.

Brexit blir faktum fra 1. januar og Storbritannia fikk til en avtale med EU på julaften. Selv om Grindland tror på avtale mellom Storbritannia og Norge snart, fortsetter bedriftene å leve i usikkerhet fram til da.

– I overkant av 10 prosent av eksporten fra Rogaland går til Storbritannia og det er viktig for oss at det går bra med britisk økonomi. Fra 2021 blir det vanskeligere for bedrifter i Rogaland ta inn arbeidskraft fra Storbritannia.

– Omfanget er det foreløpig ingen som kjenner – nok en uforutsigbarhet som ikke gjør planleggingen grei for bedriftene her i Rogaland, sier Tone Grindland.

LES OGSÅ: Næring, barn og unge sentralt i flertallsbudsjettet

Usikker økonomi

– Det er sjelden man ser så stor nedgang på så kort tid i økonomien som i 2020, på grunn av koronaviruset og smitteverntiltakene, sier sjeføkonom i SR-Bank, Kyrre Knudsen, til RA.

– Økonomien i regionen er fortsatt lavere enn før pandemien og arbeidsledigheten er nær dobbelt så høy som før korona.

– Noen bransjer er kraftig rammet fordi de påvirkes av korona og smitteverntiltakene. Dette gjelder særlig reiseliv og transport, samt uteliv, en del servicenæringer og kultur. Andre bransjer har hatt oppgang. Siden vi har vært mer hjemme, har bransjer som dagligvarer, hus og hjem og elektronikk hatt oppgang. Bolig- og hyttemarkedet har også hatt oppgang fra sommeren av.

Vaksinen lover godt for økonomien, men akkurat hvor mye den forbedres i det neste året, settes det spørsmålstegn ved.

– Vi venter at vaksinering vil bidra til bedring i økonomien utover i 2021. Samtidig er det betydelig usikkerhet om veien videre. Det gjelder både utrulling av vaksinering, som når og hvor mye dette vil bedre økonomien, samt andre forhold som kan påvirke økonomien.

LES OGSÅ: Slik får hunden din en fin nyttårsfeiring

Bolig: – Prisøkning

Boligmarkedet ble også rammet hardt av pandemien.

– Det ble færre omsetninger, omsetningstiden økte og dempet prisene. I Stavanger-området falt prisene i mars, april og mai, men markedet tok seg opp fra juli og deretter har prisene steget, sier Knudsen.

– I desember var prisene 4 prosent høyere enn november i fjor, og antall omsetninger er 13 prosent. Antall boliger for salg er også blitt redusert. Det har de siste årene vært et dempet boligmarkedet i Stavanger-området med mye for salg, men i løpet av høsten har markedet tatt seg opp. Det er mange år siden det har vært vekst i prisene på 4 prosent som det har vært de to siste månedene.

– Vi venter at lav rente sammen med gradvis bedring i økonomien etter hvert som vaksinen rulles ut, vil støtte boligmarkedet. Vi anslår at prisene vil stige med 3-4 prosent i Stavanger-regionen i 2021.

LES OGSÅ: – Kostnadene vokser mer enn inntektene

– Mange langtidsarbeidsledige blir en utfordring i 2021, sier Gustav Svane, seniorrådgiver i NAV Rogaland.

NAV: – Mange vil slite

Arbeidsledigheten har nærmest doblet seg i Rogaland fra januar i år til desember, fra 3,6 prosent (9103) til 6,3 prosent (16 282). I mars, ved starten av smitteverntiltak og nedstengingen av flere virksomheter, var arbeidsledigheten 13,8 prosent (34 724), ifølge NAV.

– En utfordring nå er at det er mange som er langtidsarbeidsledige, det vil si ledige i mer enn 26 uker, sier Gustav Svane, seniorrådgiver i NAV Rogaland, til RA.

– Mange har vært ledige siden mars på grunn av pandemien, og har problemer med å finne seg ny jobb. En utfordring for NAV framover er å hjelpe disse til å få seg ny jobb.

Tallene for arbeidsledighet tror han ikke vil bli mye bedre med det første.

– Under forutsetning av at koronautfordringene etter hvert blir mindre vil arbeidsledigheten bli redusert utover vinteren 2021.  Likevel vil Rogaland ha høyere arbeidsledighet i 2021 enn i 2019, og antall personer som er langtidsledige vil være på et høyt nivå. Vi håper at reiseliv- og restaurantbransjen får mer normale vilkår i 2021. Dette vil føre til en markant nedgang i arbeidsledigheten.

Svane sier det var flest ledige stillinger innen helse, pleie og omsorg i 2020 (6232). Ingeniørfag og IKT lyste ut 4818 stillinger. Færrest jobber å få var innen jordbruk, skogbruk og fiske (175) og barne- og ungdomsarbeid (739).

– Når koronaperioden er over så vil antall ledige stillinger øke. Hvor store negative ringvirkninger koronaperioden har gitt vil tiden vise. I 2020 er det ikke mange bedrifter i Rogaland som har gått konkurs, mye takket være gode støtteordninger fra myndighetene. Mange vil likevel slite med å komme seg tilbake i jobb, sier Svane.

LES OGSÅ: – Alvorstungt og givende år

– Mindre oljebransje

Oljeprisen falt ned til under 20 dollar fatet, arbeid stanset og folk ble permittert.

Industrien kom seg etter hvert og oljeprisen er i skrivende stund rundt 50 dollar, hvor IKM-sjef Ståle Kyllingstad tror den forblir i 2021.

– Jeg tror oljeindustriens tilstand på dette tidspunktet beste år ikke vil være ulik det den er nå. Oljepris på rundt 50-60 dollar fatet og en grei aktivitet i vedlikehold, men travlere innen engineering, sier Kyllingstad til RA.

Oljesjefen ser fram til mer arbeid innen klimavennlig energi, men spådommen hans for oljeindustriens vekst i framtiden er dystrere.

– Vi kommer oss ikke tilbake til der vi var. Vi vil sakte men sikkert bli en mindre bransje, innen vekst, samlet sett.

LES OGSÅ: Kommer med ny felles koronaforskrift

– Trenger flere pakker

Regionleder i LO Rogaland, Eirin Kristin Sund, ser lys i enden av tunnelen, men visse tiltak bør komme på plass for at Norge og Rogaland skal ha et mer komfortabelt 2021.

– Hvis vi får på plass målrettede tiltak overfor næringslivet som også innbefatter kompetanseheving og inntektssikring for de som faller ut av arbeidsmarkedet, vil vi være godt skodd i 2021.

– Hvis dette ikke skjer er jeg bekymret for framtiden. Ledigheten vil bli større og den vil bite seg fast på et høyt nivå. Det vil være en katastrofe, advarer hun.

Flere tilbud fra regjeringen er nødvendig, mener Sund.

– Vi må ha flere tiltakspakker fra regjeringen til næringslivet, som er større i kroner, varer lengre og blir mer spisset opp mot de bransjene som sliter mest. Det samme er med permitteringsregelverket, dagpenger, feriepenger og mer.

Et godt samarbeidet mellom myndighetene, arbeidstaker og arbeidsgiver er nøkkelen, sier Sund.

– Pandemien er ikke over. Jeg tror mye av det arbeidet vi har gjort må fortsette. Jeg tror 2021 også blir et krevende år, men hvis vi gjør kloke valg som felleskap og enkeltmennesker er lyset vi ser i enden av tunnelen ikke toget som kommer imot, sier hun, og fortsetter:

– Jeg tror at trepartssamarbeidet mellom myndigheter, arbeidsgiver og arbeidstaker er nøkkelen til at vi får det til, også i fortsettelsen. Derfor bør dette samarbeidet ytterligere styrkes, sier Sund.

Mer fra Dagsavisen