Nyheter

Folken-sjefen som skeier ut med musikkvideoer på nettet og bordtennis

NAVN I NYHETENE: Jesper Broderen tar over daglig leder-stilingen på Folken 1. mars.

Hvem: Jesper Brodersen (44)

Hva: Danske som er ny daglig leder på Folken i Stavanger. Har vært bookingsjef på samme sted i ti år. Nå er han sjefen.

– Gratulerer med ny stilling. Hvem er den nye sjefen på Folken?
– Jeg kommer til daglig lederstillingen etter å ha vært bookingsjef på Folken i ti år. Jeg kjenner huset veldig godt. Det blir spennende å tiltre 1. mars.
 
– Har det vært et mål for deg å bli sjef en dag?
– Nei, det har det ikke. Særlig under Mariann Bjørnelv – tidligere sjef – har hele organisasjonen dratt i samme retning. Vi har jobbet veldig godt og naturlig.
 
– Etter ti år på Folken, hvordan føles det å være sjefen?
– Det føles godt. Jeg føler at jeg kommer til dekket bord. Ting går bra på Folken. Nå er det selvfølgelig korona, men det rammer alle. Ser man bort ifra pandemien, så går det veldig fint. Både i forhold til at det er stabil økonomi og at vi har god bakking fra studentbyen.

LES OGSÅ: Folken har ansatt ny daglig leder
 
– Hvilke planer har du for Folken?
– Jeg tror ikke publikum vil merke noen radikale forandringer i løpet av kort tid. Folken har lenge hatt en stabil kurs, som jeg har vært med og jobbet for. Jeg har stor tro på å utvikle det vi har videre. Det er spennende ting på gang med huset og eierskapet.
 
– Ja, hvordan går den prosessen?
– Det handler om eierskapet av bygningen Folken er i. Det har lenge vært ønsket at Studentsamskipnaden i Stavanger og kommunen skal kunne kjøpe og eie huset, som i dag er eid av Samvirkende Fagforeninger. Vi må avklare hvordan en slik modell blir best for alle. For Folkens del hadde det betydd store oppgraderinger og renoveringer. Huset er fantastisk, men det trenger en oppgradering.
 
– Hva slags posisjon mener du Folken har i byen?
– Vi synes det er stor kraft i den lange historien som huset har. Folken er en av de viktigste kulturscener i byen – om vi selv skal si det selv. Jeg mener vi er en enormt viktig brikke i kulturbyen og studentbyen Stavanger. Det har vi vært i over 30 år.
 
– Hvordan er hverdagen på Folken nå under pandemien? 
– Fredag kom det nye retningslinjer, som gjør at vi kan åpne opp litt. Til nå har det vært stengt siden desember. Det er vanskelig og frustrerende med et virus som herjer, men vi er i samme båt som mange andre kulturscener.
 
– Nå som dere kan åpnet opp, hva er på programmet?
– Mye av det som var booket i januar og februar er flyttet fram i tid. Det ligger også en god del konserter i mars og april som vi vil i gang med.

LES OGSÅ: Bergen-bandet som synger på sandnesdialekt
 
– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Noensinne? Det er vanskelig å svare på. Noe av de seneste jeg likte var en bok skrevet av den danske psykologen Svend Brinkmann, «Stå fast». Den kan jeg anbefale.
 
– Hva gjør deg lykkelig?
– Gode fellesskaper med familie og venner.
 
– Hvem var din barndomshelt?
– Claus Pedersen, som var dansk mester i bordtennis i 14 år på rad, eller noe sånt. Jeg spilte selv mye bordtennis – så mye jeg kunne. Det var bordtennis og fotball det gikk i inntil musikken overtok.
 
– Hva misliker du mest ved deg selv?
– At jeg ikke kommer på kjempemorsomme svar på direkten når RA ringer.
 
– Hva gjør du når du skeier ut?
– Da ser jeg for mange gitarvideoer på YouTube. 
 
– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Sosial urettferdighet. Ellers trakk min mor meg tidlig inn i kvinnekampen. Jeg husker at jeg plukket opp og fylte lommene med steiner da vi gikk i demonstrasjonstog. Da mor spurte hvorfor, sa jeg: «Kaster man ikke stein når man går i demonstrasjonstog?» Men det skulle vi altså ikke den dagen. 
 
– Er det noe du angrer på?
– Ja, det gjør vi jo alle.
 
– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Roberta Flack og Jeff Tweedy.

LES OGSÅ: Tananger-mann skulle kjøpe røyk - ble millionær

Mer fra Dagsavisen