Nyheter

Folkemøte på Lervig: Trafikkutfordringer og bading

Slik blir det å være nabo til den nye brannstasjonen i Lervig.

Bilde 1 av 3

Onsdag kveld arrangerte Stavanger kommune folkemøte hvor kommunen informerte om utbyggingsplanene i Lervig. Det ble avholdt foredrag om Lervigskvartalet (skole, barnehage, butikk), som kommer bak Lervig sykehjem, Lervig brannstasjon, Lervigparken og Ryfylkegata som blir buss- og sykkelgate.

Kafeen på Lervig sykehjem var full av bebeore og naboer til de store prosjektene.

Antall utrykninger i året

Den nye brannstasjonen i Lervig er forventet ferdigbygget i slutten av 2022. Den skal ligge innerst i Lervigbukta, og skalogså være en stasjon med adgang til sjøen.

Det forventes 18-19 utrykninger per uke fra brannstasjonen, ifølge Helene Lustrup, byplanlegger i Asplan Viak AS.

– Generelt skal det kun brukes sirener ved spesielle behov. Oftest vil det kun være blålys, som naboer vil merke. I tillegg vil det være øvelser med falsk røyk. Stasjonen vil også ha rundt 150 utrykninger til sjøs. Beboerne i området vil også merke lasting og lossing av utstyr til båtene. Derfor ønsker man ikke mye publikumsaktivitet på sjøpromenaden, forteller Lustrup.

LES OGSÅ: Økte kostnader for nye brannstasjoner

Badenekt sakpte reaksjoner

Lustrup sa også til de frammøtte at det ikke er ønskelig med bading i området.

Det reagerte flere i salen på. En av dem som tok ordet var Randi Byre, som bor på Siriskjeret.

– Utbyggere har brukt bademulighetene som salgsargument når de har solgt boliger her. Folk har alltid badet her. Nå betviler kommunen vannkvaliteten og at det blir for mye aktivitet inn og ut av brannstasjoen til at det er forsvarlig å bade her. De ønsker ikke badinge her, og det må vi hindre. Vi må få fortsette å bade. Her har vi en park med nærhet til sjøen. Har man ikke bading, så blir det mindre liv i parken og området, sier Byre til RA.

###

Randi Byre i diskusjon med ordfører Kari Nessa NOrdtun (Ap). Foto: Arne Birkemo

– Et sted må vi ha ny brannstasjon. Den nye brannstasjonen har behov for adgang til sjø. Redningsmannskaper skal inn og ut av bukta. Da kan vi ikke ha badende her. En kajakk skal ikke hindre brann- og redningsmannskaper i å rykke ut og gjøre jobben sin. Det finnes flere andre bademuligehter i bydelen, svarer Lustrup.

Frammøtte som tok ordet var også bekymret for brannvesenet framkommelighet i Storhaugtunnelen, trafikkkaos i Lervig og bekymring for myek trafikanter.

Lise Peterson fra Rogaland brann og redning beroliget med at brannbilene kan kjøre i midten av kjørebanen når biler i begge felt kjører inn til sidene.

KRONIKK: «Storhaug bydel skal løftes med investeringer i oppvekst og levekår»

– Bekymret for funksjonshemmede

I salen satt også Marco Nymark. Han sitter i rullestol, og ser mørkt på framtiden.

– Jeg bor i Breivikveien. Jeg er veldig bekymret for årene med byggeaktivitet i området her. Det kommer til å vare i mange år. Jeg kjører ikke bil, sykler ikke, går ikke, men sitter i rullestol. Jeg vet ikke hvordan jeg skal komme meg ut av mitt eget nabolag. Jeg risikerer å bli «fengslet» i mitt eget hjem, sier Nymark til RA.

###

Marco Nymark frykter framkommeligheten sin i byggeperioden. Foto: Arne Birkemo

Han mener kommunen ikke tar nok hensyn til funksjonshemmede i byggefasen av prosjektet.

– Planene, sluttproduktet, ser veldig bra ut. Med univbersell utforming, også i parken. Jeg er mer bekymret for årene med gjerder og steiner som ikke gjør det enkelt for rullestolbrukere å komme fram, sier han.

Positiv ordfører

Stavanger-ordøfrer Kari Nessa Nordtun (Ap) var også tilstede i salen, for å lytte.

– Jeg har jo vært skeptisk til brannstasjon i Lervig før, for fem år siden. Men nå er fem år gått. Ny brannstasjon trenger vi, og resultatet kunne ikke blitt bedre, sier hun og fortsetter:

– Brannstasjonen passer fint inn i nærmiljøet. Den dominerer ikke, og beboerene får en park som er åpen for alle på taket til brannstasjonen.I tillegg kommer det mange flotte funksjoner i Lervig, skole, barnehage og park

Ordføreren sier man skal lytte til folk, og håper det kan være muligheter foir bading i Lervig.

Mer fra Dagsavisen