Nyheter

– FNB er ferdig. Myrhol bør finne seg et nytt parti

Statsviter Svein Erik Tuastad mener FNB ikke vil overleve som parti etter nesten kommunevalg, og mener partigrunnlegger Frode Myrhol bør velge overgang til Sp, Ap.

Bilde 1 av 3

Tirsdag skrev RA om kommunevalg-meningsmålingen gjort av Sentio på oppdrag for Høyre. 600 personer i Stavanger ble spurt om hva de ville stemt på dersom det var kommunevalg nå. Ingen av dem «stemte» på FNB.

Da sa partileder, grunnlegger og gruppeleder i Stavanger FNB, Frode Myrhol, at det var «svært overraskende».
FNB startet som et protestparti mot bompenger på Nord-Jæren. Ved forrige kommunevalg i 2019 fikk FNB 9,2 prosent oppslutning. Partiet var avgjørende da det ble dannet rødgrønt flertall i Stavanger.

Nå mener førsteamanuensis i statsvitenskap Svein Erik Tuastad at partiet vil forsvinne.

Meningsmåling ved kommunevalg:

* Høyre, Frp, Venstre og KrF hadde fått et knapt 
flertall dersom det var valg i dag, viser en meningsmåling. Slik er oppslutningen per parti. Valget i 2019 i 
parentes.

  • Høyre: 33,9 % (23,1)
  • Ap: 29,2 % (25,4)
  • Frp: 9,4 % (8,9)
  • Rødt: 5,2 % (5,5)
  • SV: 5,1 % (4,8)
  • Sp: 4,6 % (4,8)
  • KrF: 4,4 % (4,4)
  • MDG: 3,4 % (6,5)
  • Venstre: 3,4 % (4,7)
  • Pp: 1,2 % (1,7)
  • De Kristne: 0,3 % (0,9)

* Ingen respondenter oppga FNB.
* Meningsmålingen er gjort av Sentio på oppdrag for Høyre.
* 600 personer deltok i undersøkelsen. De ble spurt i perioden 16. til 19. februar.

– Typisk ensaksparti

– Alt tyder på at bompengepartiet FNB er ferdig. De er et typisk ensaksparti. For å overleve er FNB avhengig av to ting: Enten at bompengesaken blir veldig viktig igjen, eller at de får eierskap til nye saker. Men det er ganske urealistisk. Når det gjelder nye saker, har de ikke klart det til nå. De andre partiene, med sine etablerte organisasjonsapparat, utkonkurrerer FNB raskt med tanke på eierskapet til ulike saker.

– Dessuten har de andre partiene tatt lærdom etter FNBs brakvalg i 2019. Trenden er at partier, når de må velge, ikke lenger lytter så mye til eksperter. I stedet lytter de mer til velgerne og hva som engasjerer der ute, sier Tuastad til RA.

Statsviteren mener kommunevalget i 2023 er det siste for FNB.

LES OGSÅ: Renoveres for 291 millioner kroner - første fossilfrie byggeplass

Hører hjemme i politikken

Tuastad mener Myrhol bør tenke på å melde overgang til et annet parti for å fortsette som politiker.

– Myrhol bør finne seg et annet parti han liker i Stavanger og slutte å drømme om Stortinget. Fordi bompengesaken mest sannsynligvis ikke blir like framtredende, og at partiene ikke vil tillate å tape like mange velgere, sier Tuastad.

Når det er sagt, så mener han at Myrhol absolutt har noe i politikken å gjøre. Myrhol kom inn som en uerfaren politiker, me ble raskt oppfattet som selvsikker og trygg i det politiske landskapet.

– Han knekte koden raskt og har nå betydelig politisk kompetanse. Han er også i stand til å fronte saker, sier Tuastad.

LES OGSÅ: Sp går mest fram på Rogaland-måling

Sp eller Ap

– Hvilket parti passer for Myrhol?

– Sp eller Ap. Han er mer lik Sp enn Ap. Kan hadde kanskje også funnet seg til rette i Høyre, svarer Tuastad, som ikke tror Frp er et alternativ.

– Myrhol er ikke en økonomisk liberalist. Han har heller ikke en drømmekjemi med Frp i Stavanger, sier Tuastad.

Frode Myrhol tar utspillet til Tuastad med et smil.

– Nei, jeg er ikke like pessimistisk som Tuastad. Jeg satser på at FNB ikke er ferdig, sier Myrhol.

Han gir Tuastad rett i noe.

– Navnet FNB forsvinner mest sannsynlig. Det kommer et navneskifte etter stortingsvalget i år. Partinavnet FNB er en hemsko. Jeg mener vi må ha et navn som viser at vi er mer enn kun bompenger. Hva navnet blir, er ikke bestemt. Så Tuastad har rett i at navnet FNB er på vei bort, men partiet vil bestå, fastslår Myrhol.

Han er også klar over at FNB har en jobb å gjøre for å få større oppslutning.

DEBATT: «Vårt blonde, nordiske håp» rider igjen

– Må bli tydeligere

– Meningsmålingen er et signal om at vi må bli tydeligere på hva vi faktisk klarer å oppnå. Å få kommunisert ut viktigheten av FNB. Rushtidsavgiften hadde ikke forsvunnet uten oss. At bilister nå betaler maksimalt 1350 kroner i måneden i stedet for 2700 kroner i måneden er FNBs fortjeneste. Vi sitter i flertallet, og folk vet ikke betydningen vår der. Vi er en avgjørende faktor for alt som skjer. Svært lite blir gjennomført uten at vi har trykt vårt «godkjent»-stempel på det, sier Myrhol og fortsetter:

– Dersom vi forsvinner, er det stor sjanse for at bompengene øker igjen. Det må folk være klar over. Vår oppgave framover blir å minne folk om nettopp det. Endringer kan skje fort.

Myrhol erkjenner at mange av velgerne nok heller hadde sett for seg blåere samarbeidspartnere, men i dag står han fast på at det var riktig valg.

– 100 prosent! Det var ikke slik at vi bare kunne velge side. Mange vil også bort fra Frp. Ap hadde kanskje også klart å lokke til seg KrF, Venstre eller begge to. Da hadde vi sittet på utsiden uten innflytelse. Da hadde jeg ikke gjort jobben min. Folk som er misfornøyde med det rødgrønne valget har ikke nok informasjon og innsikt i den politiske hverdagen.
Myrhol er i Rogaland førstekandidat på listen foran høstens stortingsvalg.

LES OGSÅ: Solgt før visning: 900.000 kroner over prisantydning

– Vanskelig for FNB

Tidligere Frp-topp og nå politisk kommentator, Trond Birkedal, synes mye tyder på at FNB er en engangsparti som kan forsvinne, men han vil ikke avskrive dem helt.

– Men jeg tror ikke FNB klarer å gjenskape suksessen. Bompenger opptar ikke folk så mye lenger. Jeg tror også at mange av FNB-velgerne ikke så for seg en rødgrønt styre. Nå har de forlatt partiet, sier Birkedal.

At FNB fikk fjernet rushtidsavgiften er å ta litt for hardt i, mener Birkedal.

– Det var utelukkende penger fra regjeringen som gjorde det mulig å fjerne den. Det skyldes ikke lokale penger. Folk ser også at man fortsatt har bompenger, og at FNB bruker samme argumentasjon som Frp har gjort: «Vi styrer ikke alene». Velgerne ser at det er samme hvem som styrer, sier Birkedal, som mener det ikke vil tjene FNB.

Truer rødgrønt flertall

Et svakt FNB truer også det rødgrønne flertallet.

– Ap har hatt en Kari-effekt. Folk liker henne, og hun har gjort en bra jobb. Og hvem skal være ordførerkandidaten til Høyre? Som skal konkurrere mot en populær småbarnsmor. Høyre har ikke klart å fornye seg. De mangler unge profiler, sier Trond Birkedal.

LES OGSÅ: Joner vil inspirere til trening – med øl og røyk

Mer fra Dagsavisen