Nyheter

– Flytt penger fra Rådhuset til Tastaveden skole

Tastaveden skole har et stort behov for oppussing. Pensjonistpartiets Karl W. Sandvig vil bruke rådhuspenger for å løse problemene.

Bilde 1 av 7

– Bygningene på Tastaveden skole skriker etter rehabilitering og oppussing, sier Karl W. Sandvig, gruppeleder i Pensjonistpartiet.

Kommunedirektøren i Stavanger har flyttet prosjektet ut av handlings- og økonomiplan, slik at oppstarten ikke blir før 2024, med ferdigstillelse i 2026.

– Det er ingen tvil om at behovet er stort, og det er ikke aktuelt for Pensjonistpartiet å gå med på en ny utsettelse, sier han.

RA tok med Sandvig, som også har erfaring fra byggfag i nær en mannsalder, på befaring på Tastaveden.

Forfallet er tydelig.

– Det som jeg reagerer mest på er at det faller ned deler av muren fra taket og ned på skolegården. Tenk om det hadde stått en unge under der når dette skjedde, sier Sandvig.

LES OGSÅ: – Ofrer skolemiljøet for å spare penger

280 mill. til rådhus

Han peker på at det allerede er på plass 280 millioner kroner til rehabilitering på Stavanger Rådhus i handlings- og økonomiplanen.

– De fleste politikerne har nå flyttet ut fra Rådhuset, men de jeg har snakket med i administrasjonen sier at det ikke vil bli gjort noe i bygningen på over ett års tid, sier Sandvig.

Han mener administrasjon og politikere må tåle ytterligere noen års utsettelse i Rådhuset.

– Vi vil ta de cirka 280 millioner kronene til rehabilitering av Rådhuset og heller løfte inn igjen 231 millioner kroner til Tastaveden, sier Sandvig.

Han er uansett klar på at også Stavanger Rådhus i lang tid har hatt behov for restaurering.

– Jeg har forståelse for at også de ansatte på Rådhuset også ønsker bedre lokaler, men det bør ikke være noen problemer med å leve med dette rådhuset et par-tre år til, sier Sandvig.

– Lovpålagt

Han ber posisjonspartiene prioritere Tastaveden.

– Vi må prioritere tøffere, og da ønsker vi å bruke penger på skole, som er en lovpålagt oppgave, sier Sandvig.

Betongklumper som har løsnet og ramlet ned fra fasadene, dårlige toalettforhold for elevene og et gammelt ventilasjonsanlegg er blant problemene.

Avdelingsleder Thomas Instefjord håper politikerne får på plass pengene igjen.

– Jeg håper de gjør det de har sagt de skal gjøre, og rehabiliterer skolen, sier han.

Inneklima og manglende solskjerming

Planene er at gymsalen og klasserommene skal pusses opp, mens andre deler av bygningen skal rives og erstattes med nybygg.

– Det trengs. Vaktmesteren melder om at ventilasjonsanlegget står på høyeste nivå, inneklima er dels dårlig, og manglende solskjerming fører til at elever dels må flyttes bort fra undervisning i de solvendte klasserommene, sier Instefjord.

Han forteller at trivselen på skolen foreløpig er god, manglene har blitt tålt i påvente av bedring.

– Vi frykter nå etter hvert at forholdene går ut over læringen til elevene, sier avdelingslederen.

Flertallspolitikere tause

Stavanger-flertallet vil ikke si noe om prioriteringer i budsjettet nå.

Aps gruppeleder Dag Mossige avviser kategorisk å kommentere salg av Rådhuset, rehabilitering på Tastaveden og Kvernevik eller ny skole på Vaulen. Eller andre budsjettsaker.

– Våre prioriteringer vil først legges fram for formannskapet 28. november. Vi sier ingen ting før det, sier Mossige til RA.

Ap, SV, MDG, Rødt, SV og Sp forhandler nå om handlings- og økonomiplanen, Ordfører Kari Nessa Nordtun og leder i utvalg for oppvekst og utdanning, Eirik Faret Sakariassen ville ikke slå fast prioritering av Tastaveden før budsjettrundene.

«Vi vil framskynde rehabiliteringen av Kvernevik, Tastaveden og Vaulen skole», heter det i den politiske plattformen flertallet.

Punkt i plattformen

– Til og med i plattformen til de som nå har overtatt styringen av Stavanger var partiene høyt på banen når det gjaldt Tastaveden og Kvernevik skoler. Partiene ville ikke nøye seg med planene som forelå, men ville til og med framskynde arbeidet, påpekte Høyres gruppeleder John Peter Hernes i Aftenbladet, under overskriften «Tragikomisk å være vitne til løftebruddene om Tastaveden skole».

– Vi overtok mandag 21. november, og kommunedirektøren la fram sitt forslag forrige fredag, Den handlings- og økonomiplanen er på 433 sider, og arbeidet med dette vil ta mesteparten av tiden til flertallspartiene fram mot formannskapet, bemerker Mossige.

– Har styrt i 24 år

Han kontrer med at han mener ansvaret for Tastavedens situasjon ligger hos de tidligere makthaverne.

– De er Høyre og de øvrige partiene som har styrt Stavanger i de siste 24 årene som har ansvaret for at Tastaveden forfaller, mener Mossige.

Han reagerer på at dagens opposisjon kritiserer de nye flertallspartiene allerede nå.

– I Høyre har de i det siste snakket både på innpust og utpust om at de skulle være et ansvarlig opposisjonsparti. Da er det særdeles spesielt at de kritiserer flertallspartiene for et løftebrudd allerede før vi har kommet i gang. Jeg hadde håpet på «mer handlekraft, og mindre kranglekraft» fra høyresiden, sier Mossige, vel vitende om at han siterer kritikk i vendinger Hernes kom med da Ap kritiserte Høyre i forrige periode.

LES OGSÅ: Frykter nedleggelse av Tastaveden skole

– Akutt behov

Forslaget om ny utsettelse vekker sterke reaksjoner.

– Skolen er blitt lovet oppgradering i mange år, plutselig, helt ute av det blå, foreslår kommunedirektøren utsettelse til 2024, sier driftsstyreleder Kjetil Hjertvik til RA.

Han peker på at et enstemmig formannskap og bystyret har satt av penger i handlings- og økonomiplanen.

– Skolen har vært moden for oppgradering i alle fall i 10 år. Behovet er akutt, og da er det meningsløst å utsette dette lenger, sier Hjertvik.

Lang kamp

Foreldrerepresentanter ga i 2017 klar beskjed om frykt for nærmiljøet da skolen den gang var truet av nedleggelse. Nå kan situasjonen med nedslitte lokaler og dårlig inneklima fortsette fram til byggearbeidene er ferdige i 2026.

– Det som bekymrer oss mest, er læringsmiljøet for elevene. Vi har tålt mye fordi vi har ventet på å få noe nytt, og da har vi tålt at den er nedslitt, men nå er grensen nådd, sier driftsstyrelederen.

Press på Ap og SV 

Hjertvik minner om at dagens nye flertall, spesielt Ap og SV, har vært av de viktigste støttespillerne for foreldre, ansatte og elever på Tastaveden.

– Nå må flertallspartiene vise at de har sterk ryggrad og stå på det de har sagt. Noe annet vil være et tillitsbrudd, og også et dårlig signal til framtidige velgere, sier Hjertvik.

Fakta:

I forslaget til handlings- og økonomiplan for Stavanger fra 2020-2023 går kommunedirektøren i Stavanger inn for å ta ut den planlagte restaureringen av Tastaveden skole, slik at oppstart blir først i 2024.

Prosjektet har en kostnadsramme på 231 millioner kroner.

Driftsstyrelederen og FAU har slått alarm om en rekke problemer-

Betongklumper har løsnet og falt ned fra tak og vegger.

Det er årlige toalettforhold for elevene. 330 elever har bare én guttedo og én jentedo tilgjengelig i friminuttene.

Ventilasjonsanlegget er hardt presset, elevene må åpne vinduene for å få nok luft.

Den utvendige solskjermingen fungerer ikke. Elever må tidvis flyttes bort fra solvendte klasserom.

Veggene har mye fukt, noe som gjør at malingen ikke fester seg.

Det har vært vannlekkasjer flere steder i skolebygningene.

Handlings- og økonomiplanen behandles i formannskapet i Stavanger 28. november.

Det nyvalgte kommunestyret avgjør saken i budsjettmøtet 16. desember.

Mer fra Dagsavisen