Nyheter

Flere vil jobbe frivillig for Kirkens SOS Rogaland

Siden romjulen har Kirkens SOS Rogaland fått henvendelser fra ti mennesker som ønsker å bli frivillige. På landsbasis har over 100 meldt seg.

– Midt i alt det tragiske har vi fått ti personer som har henvendt seg til oss med tanke på å bli frivillige. Henvendelsene har kommet i løpet av romjulen og nyttår, og den siste kom senest i natt. Det kommer veldig godt med, da vi gjerne ønsker å svare på en større prosentandel enn vi gjør i dag når folk ringer hjelpetelefonen, sier Eivind Hauglid, fungerende daglig leder i Kirkens SOS Rogaland.

De siste dagene har det blitt skrevet mye i mediene om den store pågangen på hjelpetelefonene til Mental Helse og Kirkens SOS etter Ari Behns dødsfall.

På landsbasis har totalt 100 personer tatt kontakt for å bli frivillig den siste tiden, mens tallet er ti i Rogaland.

For å bli frivillig og bemanne hjelpetelefonen til Kirkens SOS må du gjennom et 40 timer langt kurs som innbefatter både teori og praksis. Første vakt er sammen med en erfaren telefonvakt, før du får prøve deg selv.

– Ti nye frivillige er kjempefint, men vi skulle veldig gjerne hatt ti til innen frivilligkurset starter 4. mars, sier Hauglid.

LES OGSÅ: Ber folk snakke om selvmord og selvmordstanker

Lytte og ha tid

I dag har Kirkens SOS Rogaland cirka 70 frivillige som bytter på å ha telefonvakt fra kontoret i Stavanger. I og med at Kirkens SOS er landsdekkende har ikke Hauglid tall på hvor mange telefoner de frivillige fra Rogaland har tatt, men han melder om en klar økning i henvendelser.

I løpet av et år svarer Kirkens SOS (på landsbasis) på cirka 500 samtaler i døgnet. Andre juledag, én dag etter nyheten om Ari Behns død, prøvde 957 mennesker å ta kontakt. Cirka 60 prosent fikk svar. Hauglid sier målet er 75 prosent.

– Vår jobb er å lytte aktivt, vise at vi er interesserte og ha tid til dem som ringer. Det er mange som er ensomme og går alene med tankene sine, og vi tror det er veldig viktig å lytte, sier Hauglid.

– Våre folk blir opplært til å spørre de som ringer inn om de har selvmordstanker, dersom de forteller at livet er veldig vanskelig. Mange opplever det som godt når noen endelig tør å spørre. Det er så ufattelig mange ensomme mennesker i dette landet at du nesten ikke kan begripe det, legger han til.

LES OGSÅ: Regjeringen gir 10 millioner ekstra til hjelpetelefoner

Vil bety noe

Han sier nyheten om Ari Behn har ført til at mange har fått et ekstra behov for å snakke om egne tanker og følelser.

– At familien valgte å prate åpent om det gjør det enklere for andre å prate om det. Midt i alt det tragiske er åpenheten veldig positiv. Det trenger vi i samfunnet, og den enkelte trenger det veldig, sier Hauglid.

Selv om han er daglig leder tar han selv telefonvakter, og han hadde nylig kveldsvakt på telefontjenesten. Det var tøft, men han vet hvor viktig det er.

Han tror det er så mange som jobber frivillig blant annet fordi de ønsker å bety noe for andre.

– I julen har det vært mange yngre mennesker som har tatt kontakt og som ønsker å bli frivillige, og som synes dette er en fin måte å bety noe for andre. Det er også en del pensjonister som melder sin interesse, sier Hauglid.

Han oppfordrer folk til å våge å ta kontakt, dersom man tror at noen har det vondt.

– Det handler om å se og spørre. Det er ikke farlig å spørre hvordan folk har det eller å invitere noen hjem til seg. Alle kjenner sikkert en nabo som de lurer på om er litt ensom. Og da er det bare å spørre, sier Hauglid.

LES OGSÅ: Selvmordsforsker kritisk til mediedekningen av Ari Behns død

Fortsatt kø

Også Mental Helse har opplevd en økning i antall henvendelser, både på telefon, chat og skrivetjenesten sidetmedord.no.

– Vi trodde det kom til å roe seg litt, men jeg pratet med vaktene tidligere i dag, og det er fortsatt trøkk. På telefon klarer vi ikke svare alle, og der vil nok folk fortsatt bli stående i kø framover. Men på skrivetjenesten vår er du garantert svar, sier Aslaug Timland Dale, daglig leder for Mental Helses Hjelpetelefon.

I motsetning til Kirkens SOS har de ingen frivillige, men derimot 47 fast ansatte. Dale sier det er litt ulikt hvor mange som ringer hver dag, men at de har en svarprosent på nærmere 60.

For et par dager siden ble det klart at regjeringen styrker hjelpetelefonene til Mental Helse og Kirkens SOS med 10 millioner kroner, med bakgrunn i den økte pågangen på hjelpetelefoner for selvmordsforebygging den siste tiden.

– Det kommer veldig godt med. Det betyr at vi kan utvide både telefon- og chattetilbudet vårt, som gjør at vi kan være der for enda flere, sier Dale.

Hit kan du ringe:

* Mental Helse – døgnåpen og gratis: tlf.: 116 123. Mental helse har også en chattetjeneste, i tillegg til Sidetmedord.no.

* Kirkens SOS – døgnåpen krisetelefon: tlf.: 224 00 040. Kirkens SOS har også en døgnåpen chattetjeneste på nett.

* Alarmtelefonen for barn og unge – tlf.: 116 111.

* Kameratstøtte, tilbud til soldater, veteraner og deres familie – døgnåpen: tlf.: 800 48 500. Har også chat.

* LEVE, Landsforeningen for etterlatte ved selvmord – tlf.: 223 61 700.

* Skeiv Ungdom – åpent søndag – torsdag kl. 18.00 – 22.00. Også på chat: tlf.: 400 00 777.

* Kors på halsen (Røde Kors) – åpent hverdager mellom 14.00 og 22.00. På nett hele døgnet: tlf.: 800 33 321.

Mer fra Dagsavisen