Nyheter

Flere tomme butikker: – Vet ennå ikke konsekvensen av koronapandemien

– Vi vet ennå ikke konsekvensen av koronapandemien, sier Kristin Gustavsen i Stavanger Sentrum AS. Hun er overrasket over at ikke flere har kastet inn håndkleet under koronapandemien.

Bilde 1 av 8

– Det er noe flere ledige butikklokaler for tiden, men dette skifter alltid i perioder, sier Kristin Gustavsen, daglig leder i Stavanger Sentrum AS.

Vandrer man gjennom Breigata og Kirkegata i Stavanger, tar det ikke lang tid før man ser tomme lokaler og mørke vinduer.

– For hvert tomme butikklokale er det en historie. Noen har flyttet, noen har lagt ned. Vi vet ennå ikke konsekvensen av koronapandemien i forhold til hvem som overlever. Jeg er spent på utviklingen framover. Det er butikker som kjemper en hard kamp for å overleve, sier Gustavsen til RA.

LES OGSÅ: Hit kan du reise direkte fra Sola

– Hard kamp

Samtidig får Stavanger Sentrum AS tilbakemeldinger fra butikker som gjør det svært bra, ifølge Gustavsen, og nevner sport og fritid og interiør som bransjer som gjør det bra.

– Angående butikkene som sliter, kan man se tendensen til et mønster. Butikkene som holdt stengt lengst, sliter mest. De som har holdt det gående gjennom den mørkeste tiden, ser ut til å gjøre det bedre, sier Gustavsen.

Sentrumssjefen vil uansett understreke at det er naturlig med utskiftninger i et bysentrum. Hun sier tomme butikklokaler er et mindre problem i Stavanger enn andre byer.

– Det er også planer om nye aktører i mange av de tomme lokalene.

Gustavsen mener det er overraskende at ikke flere butikker har gitt opp under den tøffe tiden med koronaviruset som har kneblet landet.

– Det var bekmørkt, men tilbakemeldingene var overraskende bra i mai og juni. Fasiten, tallene fra mars og fram til nå, får vi ikke før til høsten, sier hun.

LES OGSÅ: – Fortsatt en utfordring at det hoper seg opp med gjester utenfor utestedene

Små lokaler en utfordring

Uten å røpe hvilke, forteller Gustavsen at det er aktører med spennende konsepter som banker på døren og som vil etablere seg i oljebyen.

– Det er gledelig. Det er et tegn på at andre ser til Stavanger og finner byen attraktiv, sier Gustavsen.

Men det er ikke alltid lett å finne passende lokaler.

– Hovedutfordringen er at det ikke alltid finnes passende lokaler til dem som henvender seg. Det er en sentrumsutfordring med små lokaler, sier Kristin Gustavsen.

LES OGSÅ: Dette gjør lokalpolitikerne i sommer

Færre folk i gatene

Det er utplassert tellemaskiner i sentrumsgatene. Maskiner som teller antallet personer som går i gatene.

– Antallet folk i gatene stiger alltid om våren. Det har steget like bra i vår, men uansett kommer vi ikke høyere enn minus 30 prosent i forhold til fjor, sier Gustavsen.

Det skyldes trolig fraværet av cruiseturistene. Reduserte og ujevne åpningstider hos butikkene og at mange som jobber i sentrum har hjemmekontor påvirker også tallene, mener Gustavsen.

Hun mener koronapandemien også har ført til et sterke samhold blant butikkene.

– Folk har stått på sammen, heiet på hverandre. Mange har tenkt nytt, som å kjøre hjem varer til folk. Uten denne muligheten ville nok enda flere har slitt enda hardere med å få hjulene til å gå rundt, sier Gustavsen.

LES OGSÅ: Så mange knivoppdrag har politiet hatt siden januar 2018 

– Kan stå tomt lenge

Jan Inge Røyland, avdelingsleder for næringseiendom i Eiendomsmegler1, sier det ofte kan ta tid før nye aktører flytter inn i tomme lokaler.

– Ofte kan det ta flere måneder fra en butikk flytter ut til en annen flytter inn, sier Røyland.

Noen gater er mer populære enn andre.

– Lokaler i Søregata og Kirkegata vil som regel alltid fylles raskt. Dette er populære gater. Jo mer ut i randsonen man kommer, jo vanskeligere er det å finne nye aktører.

Selv om det er mange tomme butikklokaler, mener Røyland at det ikke er mye mer enn hva som er normalt til enhver tid.

– Det blir spennende å se hvordan utviklingen blir utover høsten, og hvor mange butikker som holder ut. Hittil har mange butikker fått støtte. Likevel har det vært tøft, sier Røyland.

Mer fra Dagsavisen