Nyheter

Flere møter opp: – Viser at det fortsatt er dugnadsånd

Blodbanken har bedre oppmøteprosent nå enn til vanlig. Avdelingssjefen tror det er flere grunner til det.

– Vi klarer oss ikke uten blodgivere. De må vi ha, for det er ikke mulig å framstille blod kunstig. Det er blitt gjort mange forsøk, men foreløpig har ingen klar det, sier Gunn Kristoffersen til RA.

Hun er avdelingssjef og avdelingsoverlege ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin, som er den avdelingen blodbanken ligger under.

Totalt er mellom 10.000 og 12.000 blodgivere registrert som aktive givere hos Helse Stavanger, og i fjor ble 4576 av disse tappet.

Kristoffersen sier det kommer nye henvendelser hver dag, men at det ikke har vært et «rush» av nye blodgivere i forbindelse med korona.

– Vi har ikke trengt å kjøre store kampanjer, for det som kjøres på nasjonalt nivå er nok. For oss er det heller et problem å ta unna køen. For nye givere tar det ganske lang tid å gå gjennom hele prosessen, og vi bruker ganske mange timer på det hver uke, sier hun.

LES OGSÅ: Får treningshjelp via mobil: – Et godt alternativ i disse dager (+)

Viser dugnadsånd

På sykehusets nettsider er det lagt ut en viktig melding til blodgivere. Der står det at «Nå er det ekstra viktig at alle friske blodgivere som ikke har reist utenfor Norge siste 14 dager møter til time for blodgivning.».

– Det er for at vi skal kunne beregne at vi tapper nok givere til å fylle opp lagrene våre som skal brukes til pasientene. Og for at vi skal slippe å bruke tid på å ringe etter ekstra blodgivere. Det bruker vi mye tid på til vanlig, men det slipper vi nå. Tallene på innkalte og oppmøtte stemmer mye bedre nå enn til vanlig, og det er nok fordi folk har mer tid og et annet fokus, sier Kristoffersen.

– Folk er flinkere til å stille opp. Det viser at det fortsatt er dugnadsånd igjen i Norge, selv om den kanskje har blitt litt svekket over tid. Når det er nødvendig stiller folk opp, legger hun til.

Som alle andre har også blodbanken tatt sine forholdsregler, og de har blant annet redusert antall tappesteder på grunn av smitteverntiltak. Ved avdelingen i Stavanger er det kontroll ved inngangen, og i tillegg passer de på hvor mange som er inne om gangen og at det ikke er givere på alle benkene for å holde god nok avstand.

– Per nå går det veldig greit her, og vi er veldig fornøyde. Men vi vet jo ikke hvordan det blir framover. Vi prøver å være forberedt på alle situasjoner, men vi iverksetter ingenting før det blir nødvendig, sier Kristoffersen.

LES OGSÅ: DNT-sjefens beste turtips (+)

Ny metode

I tillegg har også blodbanken måttet avlyse de felles informasjonsmøtene for nye blodgivere, men den problemstillingen har avdelingen en løsning på.

– Vi har laget en film som vi har spilt inn med kommunikasjonsavdelingen. Den må alle nye givere se, og de må se den her, slik at vi vet at de har sett den. Vi skal ha en TV-skjerm i lokalet, og i tillegg håper vi å få filmen på nettbrettene våre. Da kan giverne sitte ned og se på filmen før vi tar tilleggsspørsmål og -informasjon på intervjuet, sier Kristoffersen.

Fram til nå har mellom 25 og 30 mennesker møtt opp for å være med på fellesmøte. Kristoffersen håper den nye metoden vil gjøre det hele mer effektivt.

– Med så mange her samtidig tar det tid, det blir kø og det kan føre til ventetid for blodgiverne. Med den nye måten håper vi at vi kan ta inn noen nye blodgivere hver dag, og at det på den måten kan passe bedre for folk fordi de ikke må bruke like lang tid her, sier hun, som håper at skjermene kan være på plass innen kort tid.

Mer fra Dagsavisen