Nyheter

Flere kvinner vil til brannvesenet: – Vi ønsker å gjenspeile litt mer av samfunnet

400 personer søkte på stilling som brannkonstabel i Rogaland brann og redning IKS. 40 av disse, tilsvarende ti prosent, var kvinner.

– Brannvesenet har vært ganske ensartet, og vi ønsker å gjenspeile litt mer av samfunnet. Derfor er det viktig for oss å få inn mer mangfold. Ikke bare kvinner, men også folk med ulik bakgrunn, kultur og religion. Vi får stadig nye oppgaver, og vi må ligne litt mer på de vi hjelper, sier Lise Peterson, seksjonsleder for beredskap i Rogaland brann og redning IKS (RBR).

I høst lyste RBR ut åtte ledige stillinger som brannkonstabel. Da fristen gikk ut 4. oktober hadde det kommet inn 406 søknader, og av disse var 40 kvinner.

Peterson synes en kvinneandel på ti prosent er bra, og sier det er en forbedring fra forrige opptak hvor den var i underkant av fem prosent.

– Vi har jobbet internt med en mangfoldsstrategi, og vi håper også at den forrige «kvinnedagen» vi hadde fortsatt bærer frukter, sier hun til RA.

LES OGSÅ: Kun 3 av 122 brannkonstabler er kvinner (+)

Åpen dag bærer frukter

RBR har nemlig jobbet målbevisst for å få flere kvinnelige brannkonstabler de siste årene, og for to år siden hadde de en åpen dag på brannstasjonen rettet mot kvinner.

Den gang møtte 60 kvinner opp, og de besøkende fikk en lyninnføring i hva brannyrket innebærer av ulike oppgaver. De fikk også prøve seg på deler av en av de mange testene som kreves for å bli tatt opp som brannkonstabel.

– Vi hadde tenkt å ha en sånn dag i år også, men på grunn av koronaen valgte vi å droppe det. Men vi føler at den åpne dagen vi hadde fortsatt bærer frukter. I tillegg har vi blitt flinkere til å profilere de damene vi har, og oppmerksomheten rundt kvinner i brannvesenet i mediene har nok også hjulpet. Da vi lyste ut stillinger etter besøksdagen for to år siden hadde vi flere kvinnelige søkere enn tidligere, og i høst har det vært enda flere, sier Peterson.

LES OGSÅ: 10 kvinner og 90 menn kjemper om fem stillinger

Gjør en totalvurdering

Brannvesenet har, og har alltid hatt, like opptakskrav for kvinner og menn. Det som derimot er nytt nå er at det er endret på hvordan den enkelte vurderes.

– Nå er vi mer opptatt av at det skal være en totalvurdering. Du må bestå kravene, men du må ikke løpe fortest eller løfte tyngst for å være best egnet til jobben. Så lenge du er på et visst nivå er det bra nok. Jobben har endret seg så mye – det er ikke lenger bare en fysisk jobb. Det er mange varierte oppgaver i brannvesenet, hvor andre egenskaper enn fysisk styrke trengs. Det er derfor vi sier vi ønsker å få inn et mangfold, og i det ligger også et mangfold i egenskaper, kunnskap og ferdigheter, sier Peterson til RA.

Selv har hun vært i brannvesenet i ti år, hvorav 7,5 år har vært i beredskap. Hun sier holdningene er noe av det som har endret seg aller mest i løpet av disse årene.

– Nå er det mer akseptabelt å ansette damer, for det har vært litt motstand mot det tidligere. Tallene er kanskje ikke så veldig mye bedre, men vi er på vei et sted. At ti prosent av søkerne var kvinner nå, mot under fem prosent sist, er vi kjempefornøyd med. Men fortsatt har vi en vei å gå når det kommer til mangfold generelt. Vi har for eksempel deltatt i Pride et par ganger, og det er viktig for oss å vise at vi er her for absolutt alle, sier Peterson.

Mer fra Dagsavisen