Nyheter

Flere intensivpasienter med korona overlever

Nye tall viser at i overkant av 80 prosent av intensivpasienter med covid-19 overlever. – En god prosent, sier fagdirektøren ved SUS.

– Det har det siste døgnet kommet data for resultater av intensivbehandling i Norge, og de viser at de aller fleste pasientene som blir så dårlige av denne kritiske sykdommen at de må på intensiv, overlever. Dette gjelder det store flertallet, sier fagdirektør ved Stavanger universitetssjukehus, Eldar Søreide, under en presseorientering på sykehuset.

– Av hundre intensivpasienter i Norge overlever flere enn 80 av dem. For en så kritisk gruppe er det en god prosentandel. Det er likevel en komplisert sykdom og mange pasienter må ligge veldig lenge på intensiven, legger han til.

Mediantallet, altså halvparten av alle intensivpasientene, viser at de ligger mer enn to uker på intensiven. Det er mye mer enn hva SUS er vant med når det gjelder andre intensivpasienter. Pasientene trenger også en lang periode med rehabilitering for å komme tilbake igjen.

– Alderen på dem som legges inn på norske intensivavdelinger er tilsvarende de som legges inn med andre diagnoser. Det vil si at halvparten av de pasientene som legges inn med covid-19 på norske intensivavdelinger er under 60 år, sier Søreide.

Per i går var det seks innlagte pasienter med covid-19 på SUS, hvorav tre av dem mottar respiratorbehandling.

LES OGSÅ: Ansatt ved Gosen skole ikke smittet likevel

Får konsekvenser for SUS

Det er kjent at smittetallene går ned både nasjonalt og lokalt. Likevel mener Søreide at det er en betydelig usikkerhet knyttet til videre utvikling når det gjelder smitte og følgende av dette for SUS.

– Vi har hatt mellom tre og seks intensivinnleggelser de siste ukene. En konsekvens av såpass mange intensivpasienter har vært at vi har sett oss nødt til å gå ned på den planlagte operasjonsaktiviteten, sier han før han fortsetter:

– Vi prøver i størst mulig grad å beholde vanlig aktivitet på sykehuset slik at tilbudet til pasientene generelt blir det samme, men vi må gjøre noen justeringer. Vi prioriterer på samme måte som i fjor vår, så kreftbehandlingen går som vanlig. Deretter er det slik at jo mindre hastegrad, desto lenger må man vente.

Søreide påpeker likevel av sykehuset har kontroll på smittesituasjonen.

LES OGSÅ: Ansatt ved skole smittet – 39 elever får hjemmeundervisning

50 færre operasjoner

SUS startet å nedprioritere operasjoner forrige uke, og siden da har de redusert antall operasjoner med omtrent 50 i uken. Det planlegger sykehuset for neste uke også.

– Det er en usikker situasjon vi er i. Vi håper at antall intensivpasienter fortsetter å gå ned, og at det blir mer tydelig i løpet av kort tid om det nye britiske mutantviruset er av en annen karakter som gjør at vi kan forvente en ny bølge. Dette følger vi fortløpende, sier fagdirektør Søreide.

LES OGSÅ: – Stengt grense betyr store endringer for næringslivet i Rogaland

Lavt R-tall

Tor Albert Ersdal forteller på presseorienteringen at vi nå kan være i en situasjon hvor det er en økning i det mutert viruset, selv om smittetallene går ned.

– Vi er fortsatt bekymret og vi ser at det er nødvendig med tiltak på sykehuset. Politikerne har en vanskelig jobb når de skal sette tiltakene for samfunnet, men for sykehuset sin del er det bra om vi får smittetallene enda lenger ned, sier han.

R-tallet er per nå 0,5. Tidligere i pandemien har dette tallet vært rundt 2.

– Det er vanskelig å si når vi sist vi hadde et så lavt R-tall, men det var så lavt i april, og mest sannsynlig i oktober. At R-tallet er 0,5 forteller oss at vi er i ferd med å komme oss ut av den smittesituasjonen som vi var i rundt juletider, sier Ersdal.

LES OGSÅ: Fem nye smittetilfeller

Skal øke testkapasiteten

Avdelingsoverlege ved avdeling for medisinsk mikrobiologi, Iren Høyland Löhr, forteller at da smittespredningen var som verst rundt juletider, var prosentandelen på antall positive prøver 3, 73 prosent.

– I uke 53 og 1 hadde vi det høyeste nivået med antall positive prøver. I uke 1, 2 og 3 har vi hatt et fallende prøvevolum og et fallende antall positive prøver. De siste dagene har det vært en god økning i antall prøver igjen, og det har nok mye med situasjonen på Østlandet å gjøre. Det som er positivt er at få prøver er positive, sier hun.

Helse Vest har bedt SUS om å øke testkapasiteten ytterligere.

– Vi skal øke kapasiteten på personal- og arealsiden for å planlegge for 3000 prøver om dagen. Vi har litt for liten plass og litt for lite folk for å klare å dekke alle vakter på kvelder og i helger, sier Høyland Löhr.

Hun tør ikke si nøyaktig hvor mye personale de trenger for å drifte alle analyserekkene som det er behov for, men forteller at det er behov for mange per vakt.

Mer fra Dagsavisen