Nyheter

Feriekrangel

Det gikk hett for seg da kommunalutvalget diskuterte Barnas sommer. Flertallet ville sette grensen ved ti millioner, Høyre ved fem.

I et alternativt forslag på vegne av Arbeiderpartiet (Ap), Folkeaksjonen Nei til Bompenger (FNB), Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Senterpartiet (Sp), foreslås det at en komité sammensatt av representanter fra administrasjonen og folkevalgte fra flertallet og mindretallet, skal vurdere søknader fra frivillige lag og organisasjoner. Komiteen tildeler midler opp til fastsatt beløpsgrense, og denne beløpsgrensen foreslås å være ti millioner kroner. Tildelinger utover dette må legges fram for og godkjennes av kommunalutvalget, etter vurdering og anbefaling fra komiteen.
Representanter fra Høyre mener at det foreslås å sette av for mye penger til tiltaket.

– Vi hadde en prinsippdiskusjon for en stund tilbake, og da jublet vi ikke. Det var ikke fordi forslaget ikke var idealistisk eller hadde mye bra i seg. Men vi oppfatter at det som brenner i dag er arbeidsplasser og foreldre til mange småbarn som er usikre på om de har jobb til sommeren og høsten, sier gruppeleder i Høyre, John Peter Hernes.

– Vi ønsker å foreslå et alternativt punkt i forslaget om at beløpsgrensen justeres til fem millioner kroner. Dersom det er mange gode søknader, så ligger det en åpning for å gå utover dette, sier legger Hernes til.

Høyres alternative forslag fikk kun to stemmer, og ble derfor nedstemt på kommunalutvalgets møte. Beløpsgrensen forblir ti millioner kroner.

– Vi prøvde å komme posisjonen i møte, og vi er villige til å bli med på dette i år ettersom situasjonen er så spesiell, sier Hernes til RA.

LES OGSÅ: Setter av 30 millioner kroner for å gi barn og unge en fin sommerferie i Stavanger

En investering i barna

Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) mener at tirsdagens debatt viser forskjellene mellom de regjeringspartiene og posisjonen i Stavanger.

– Som ordfører er det utrolig viktig for meg at innbyggerne får de samme gode helse- og undervisningstjenestene i koronaperioden som før, skriver hun i en tekstmelding til RA.

Nessa Nordtun mener at ved å investere i Barnas sommer investerer kommunen i alle ungene i byen, og hun håper det kan bli et fast innslag hver sommer.

– Det handler om å investere i ungene våre, for det er en kjempeviktig investering i morgendagens arbeidsplasser og verdiskapning, sier hun.

– Vi åpner opp for naturopplevelser, forskerskole og språkkurs, legger ordføreren til. For selv om alle har hatt en spesiell situasjon denne våren, er Nessa Nordtun redd det er ungene som har tapt mye av sosialisering og det å kunne bygge kunnskap.

– Jeg tror dette blir et kjempebra prosjekt, sa ordføreren på møtet.

LES OGSÅ: Langt færre bedrifter vil ansette sommervikarer i år

En sommer de husker

Gruppeleder i Stavanger Ap, Dag Mossige, sa at Ap ønsker å gi et kjærkomment ekstratilbud til barn og unge i sommer etter en vår der de har måttet gi slipp på mye.

– Vi ønsker å gi dem en sommer de vil huske for livet, og vi ønsker å opprettholde og forsterke aktivitetene i kulturbyen Stavanger. En by der frivilligheten og aktivitetene i idrettslagene står sterkt. Dette tilbudet er ment å gi dem en håndsrekning. Stavanger har som mål å være den beste byen å være unge i, og vi har ambisiøse kultur- og idrettsambisjoner som forplikter, sier han.

Gruppelederne har utpekt Dagny Sunnanå Hausken (Sp), Øyvind Jacobsen (Ap), Eirik Faret Sakariassen (SV), Kristoffer Sivertsen (Frp), og Sissel Knutsen Hegdal (H) som de folkevalgte medlemmene i komiteen.

Mer fra Dagsavisen