Nyheter

Fem år – tre branner. Nå diskuterer politikerne riving

Blokken i Hjalmar Johansens gate har hatt tre branner siste fem år. Bygningen er i dårlig stand. Nå drøftes riving.

Politiet meldte om røykutvikling i en leilighet i blokken i 06.00-tiden torsdag morgen. 25 beboere ble evakuert. Brannvesenet hadde kontroll på brannen klokken 06.25.

– Leiligheten det kommer røyk fra skal ha vært tom. De to øverste etasjene er nå evakuert. Ikke meldt om skadde, meldte politiet på Twitter etter kort tid.

De 25 beboerne ble evakuert til Bekkefaret bydelshus, der de fikk mat og drikke.

– Det første vi gjør nå er å skaffe oss oversikt over mange som ikke kan flytte tilbake. Det vet vi når brannvesenet har gjort seg ferdige i bygningen. Deretter må vi finne midlertidige boliger for dem som ikke kan flytte tilbake, sa direktør helse og velferd Eli Karin Fosse torsdag formiddag.

Gruppeleder Eirik Faret Sakariassen i SV lanserte før valget et ønske om å rive blokken i Bekkefaret.

– Straks etter valget hadde ordfører Kari Nessa Nordtun og jeg et møte med BATE om blokken, sier Sakariassen til RA nå.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

De øverste leilighetene, her sett fra vest, har etter alt å dømme fått betydelige skader. Foto: Stein Roger Fossmo

De øverste leilighetene, her sett fra vest, har etter alt å dømme fått betydelige skader. Foto: Stein Roger Fossmo

Diskuterer riving

Riving er et høyaktuelt alternativ som diskuteres i flertallspartiene nå, for å bruke tomten til park eller ny boligbygging.

– Vi hadde blokken til behandling flere ganger da jeg satt i styret i Stavanger Boligbygg KF i forrige periode. Da kom det fram at blokken har akutt behov for rehabilitering, sier MDGs gruppeleder Daria Maria Johnsen.

Hun opplyser om blant annet konstruksjonsskader med store skader i blokken.

Alle 50 leiligheter disponeres av kommunen, til ulike vanskeligstilte innbyggere. Det har vært tre branner siste fem år.

– Det er en uheldig miks av beboere, et helt spekter, fra de tyngste rusavhengige til pensjonister og noen som sliter med alkoholen. For noen av beboerne er dette mer utrygt enn for andre, sier Johnsen.

Økonomisk løft

LES OGSÅ: Kø på E39, kø i Hillevåg, og nå smeller det

Hun peker på målet om å spre de kommunale boligene i ulike bydeler, men at det vil være et stort økonomisk løft å skaffe nye kommunale boliger.

– Uansett er det et spørsmål om hvor heldig det er å ha så mange kommunale boliger på ett sted. Hvis rehabilitering av bygningen er tjenlig, kan én løsning være å forbeholde boliger til et «leie for eie»-prosjekt og private kjøpere, mener Johnsen.

– Langsiktig arbeid

Fosse er også klar på at konsentrasjonen av kommunale boliger ikke er en god løsning. Hun opplyser om omfattende brannsikringstiltak (se faktaramme)

– Det er klart det ikke er heldig å ha så mange samlet på ett sted, men nettopp derfor er det også gjort mye i forhold til brannsikring. Å fordele vanskeligstilte innbyggere på andre boligtyper er et langsiktig arbeid, sier Fosse.

Fakta: 

Én leilighet er utbrent og tre leiligheter foreløpig ubeboelige etter at en brann startet i blokken i Hjalmar Johansens gate 6 tidlig i går morgen.

Blokken har 11 etasjer, brannen skal ha startet i en leilighet i 10. etasje. Det er ikke meldt om skadde.

Stavanger Byggdrift opplyser at alle leiligheter har røykvarslere og pulver-/skumapparater, komfyrvakter er i ferd å bli montert i alle leiligheter, det er branntromler i alle etasjer (slanger) og betongvegger mellom alle rom. Securitas tar to uanmeldte runder i døgnet.

Stavanger kommune og Rogaland Brann og Redning har et samarbeid om brannsikkerhet for utsatte grupper som bor hjemme og er ekstra utsatte for risiko, kalt Trygg Hjemme. Rehabiliteringsseksjonen i Stavanger kommune hadde i fjor tilsyn i boliger som kommunen leier av Stavanger Boligbygg

Brannen 25. juni er minst den tredje i løpet av de fem siste årene, viser RAs og Aftenbladets arkiver. 5. februar 2018 var det en brann som raskt ble slukket, 10. desember 2015 ble to personer sendt til sjekk for røykskader etter brann.

LES OGSÅ: Sliter med å få barnehageplass i egen bydel

Mer fra Dagsavisen