Nyheter

Får smittevernutstyr i gave fra kinesisk vennskapsby

– Den nasjonale innkjøpsordningen er for dårlig, mener Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap). Nå er minst 30.000 smittemasker på vei fra Kina.

– I koronasituasjonen er liv og helse for innbyggerne det aller viktigste for meg som ordfører, og for kommunen som helhet. Vi har en beredskapsgruppe som snur alle steiner og sjekker alle muligheter for at innbyggerne i Stavanger skal rammes i minst mulig grad av viruset, sier Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap).

RA har fått tilgang til et brev hvor Nessa Nordtun ber ordføreren i Yantai, Chen Fei, om å få tilsendt smittevernutstyr. I brevet skriver ordføreren at Stavanger har et desperat behov for smittevernutstyr. Brevet er datert 30. mars.
I et vedlegg til brevet, legger kommunen med en prioritert liste over utstyr som trengs i Stavanger. Øverst på listen er FFP3- og FFP2-ansiktsmasker.

LES OGSÅ: Kulturbransjen krever svar fra myndighetene (+)

Gave

Nå er minst 30.000 ansiktsmasker på vei fra Kina. Forsendelsen er for øyeblikket i Oslo på sin ferd fra Kina. Det er uvisst når forsendelsen kommer til Stavanger. Foreløpig har kommunen kun mottatt signaler om hva som er i forsendelsen. Blant annet er det snakk om 30.000 masker.

– Dette er en gave til Stavanger kommune. Det kan være aktuelt for oss å betale kostnadene for transport fra Oslo til Stavanger, sier ordføreren, som ikke har en personlig relasjon til ordføreren i Yantai.

Under koronapandemien har det vært oppdaget piratkopier av smittevernutstyr.

– Utstyret blir naturligvis sjekket og kontrollert ved ankomst. Så er det viktig å presisere at nesten alt av smittevernsutstyr som brukes i Europa produseres i Kina, poengterer Nessa Nordtun.

LES OGSÅ: Koronatestingen skal flyttes hit

Slik skal utstyret fordeles

Det er beredskapsavdelingen som fordeler utstyret.

– Alt vi vet er at det er 14 store kolli på vei fra Oslo til Stavanger. Vi har ikke fått en liste om hva som kommer, men det er i hvert fall 30.000 masker og annen type materiell. Det blir litt som på julekvelden, sier Torstein Nielsen, beredskapssjef i Stavanger kommune.

Når utstyret kommer, plasseres det på kommunens sentrallager. Der blir utstyret nøye kontrollert, sier Nielsen, som har fordelingsansvaret.

– Utstyret sendes til ulike steder i kommunen. Det er også aktuelt å ha på lager slik at vi kan bistå med nødvendig utstyr til klinikker, som fysioterapeuter og kiropraktorer – steder med én til én-behandling, sier Nielsen.

– Siden vi bare har fått én forsendelse gjennom den nasjonale ordningen, må Stavanger bruke alle mulige kanaler for å skaffe utstyr selv, sier Nielsen.

LES OGSÅ: Høie: – Folk i helsevesenet vil oppleve rasjonering av smittevernutstyr

Kritiserer den nasjonale ordningen

Stavanger-ordføreren mener utstyrsleveransen gjennom den nasjonale innkjøpsordningen ikke er god nok.

– Stavanger hadde slitt dersom vi bare skulle klart oss med den nasjonale ordningen. Den er ikke god nok i det hele tatt. Stavanger har fått én forsendelse. Vi har måttet gå til lokale underleverandører for å skaffe nok smittevernutstyr. Vi har et ansvar for våre innbyggere, og benytter oss av mulighetene og de kanalene som finnes, sier Nessa Nordtun.

LES OGSÅ: – Åpningen av barnehager er ingen invitasjon til at folk kan begynne å leve litt som før igjen (+)

Derfor får Stavanger dette

Brevet som ordfører Nessa Nordtun sendte var et svar på et brev fra Kina. Da koronaviruset brøt ut i Kina, sendte Stavanger et brev til Yantai og en annen kinesisk by.

– Det er vanlig høflighet når vi er kontaktbyer og det oppstår en krevende situasjon, sier Kari Nessa Nordtun.

I svaret fra Kina fikk kommunen spørsmål om Stavanger hadde tilstrekkelig smittevernutstyr.

– I brevet fikk vi også tilbud om smittevernutstyr, sier ordføreren.

Kommunen har ikke koordinert Kina-dialogen med Helsedirektoratet eller Fylkesmannen. Det har heller ikke vært en politisk behandling på saken.

– Det er ikke naturlig med en politisk behandling av slike forespørsler, sier ordføreren.

LES OGSÅ: Korona-brems for Gladmat (+)

Grønt lys fra Helsedirektoratet

At Stavanger ordner seg selv er helt greit for Helsedirektoratet.

– Kommunene har mulighet til å skaffe smittevernutstyr selv, uten at de trenger å ha dialog med andre helsemyndigheter om det. Dette kan skje gjennom bruk av allerede inngåtte kjøpsavtaler eller ved kontakt med nye leverandører, sier assisterende helsedirektør Herlof Nilssen til RA i en e-post.

– Kommunen vil da selv være ansvarlig for at utstyret holder kvaliteten i henhold til krav om forsvarlige tjenester, sier han.

Helsedirektoratet har ikke oversikt over hvor mange kommuner som skaffer smittevernutstyr på egen hånd. Ifølge Nilssen benytter de fleste seg av den nasjonale ordningen hvor alle innkjøp blir testet og kvalitetssikret.

Helse Sør-Øst har ansvaret for nasjonale innkjøp og distribusjon av smittevernutstyr både for kommuner og sykehus. Utstyr som skal ut til kommunene blir fordelt via Fylkesmannen.

LES OGSÅ: Stein (62) var koronainnlagt: – Det var skremmende å se på (+)

Bekjentskap mellom byene

En delegasjon skulle egentlig reise til Nordic Edge China i år, men den ble avlyst på grunn av koronautbruddet.

Det er også andre forbindelser til Yantai enn Nordic Edge. I september 2018 signerte ordførerne i Stavanger og Yantai en samarbeidsavtale som blant annet skal gjøre det lettere for bedrifter i Stavanger og Yantai å etablere seg i hverandres marked, skrev Aftenbladet i fjor mai da Yantais politiske ledere besøkte Stavanger.

LES OGSÅ: Ryfast er åpen: – Vi knyttes sammen på en helt ny måte

Mer fra Dagsavisen