Nyheter

Får monument: Endelig blir krigsseilerne hedret

Nå starter pengeinnsamlingen for å reise krigsseilermonumentet i Vågen. – Det betyr at våre kolleger endelig blir hedret, sier formann i Stavanger Søemandsforening, Kjell Olsen. I mange år har foreningen kjempet for å få reist et monument for krigsseilerne. Kampen går mot slutten. På nyåret startet pengeinnsamlingen til krigsseilermonumentet som det er vedtatt skal komme på Helmich Gabrielsens plass ved Strandkaien i Stavanger.

– Jeg er glad monumentet snart er på plass. Det er ingen av krigsseilerne som vil oppleve dette selv, men det er til stor glede for etterkommerne.

Budsjettet er på fem millioner kroner. Stavanger Søemandsforening bidrar med én million.

Sender brev

– Vi sender «tiggerbrev» til alle som vi tror kan tenke seg å støtte monumentet, sier Olsen.
Stavanger kommune skal også bidra med «en stor andel». I brevet, som RA har fått tilgang til, ber også Stavanger om at nabokommunene Sandnes, Sola og Randaberg blir med på spleiselaget. Brevet er signert av ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) og Kjell Olsen.
– Jeg tror ikke det blir vanskelig å få inn nok penger, mener Olsen. Helmich Gabrielsens plass skal ryddes. Hvor stort monumentet blir er usikkert.
– Det skal avholdes en konkurranse hvor vi skal få inn tre bidrag fra kunstnere – hvor ett vinnerforslag skal kåres. Jeg ser for meg at plassen blir en park, sier Olsen, som var sjømann i 15 år. På 60-tallet seilte han med krigsseilere.

Oversett

– De fortalte at de aldri ville tilbake til Norge. Krigsseilerne ble skikkelig dårlig behandlet etter krigen. Ingen anerkjennelse. Ingen støtte, sier Olsen, som forteller at krigsseilerne fortsatt lå med livbelte på i sengen om natten, og la trekiler i lugardøren slik at de var sikre på å kunne åpne døren i tilfellet båten ble torpedert.
– Dette gjorde de 15 år etter krigen! Krigen satte dype spor. Det var mange skjebner. Da de kom hjem etter krigen fikk de ikke lån i banken fordi de ikke hadde vært i Norge de siste seks årene. Innsatsen de gjorde under krigen ble ignorert.

Mer fra Dagsavisen