Nyheter

– Et krevende budsjett i en krevende tid

Dag Mossige (Ap) synes det er ekstremt spennende, men også utfordrende, å jobbe med budsjettet.

HVEM: Dag Mossige (44).

HVA: Gruppeleder i Arbeiderpartiet.

HVORFOR: Fredag la kommunedirektøren fram handlings- og økonomiplan 2021–2024. Nå skal politikerne i budsjettforhandlinger før endelig budsjett vedtas 14. desember.

– Hvor mye betyr budsjettet for folks hverdag? 

– Det betyr svært mye, for det berører alle aspekter av folks liv, alt fra avgifter, til barnehage og sykehjemsplasser. Å ferdigstille budsjettet er rett og slett det viktigste vi gjør.

– Tror du vanlige folk er opptatt av det? Og er det enkelt nok å forstå?

– Vi snakker hele tiden om hva vi kan gjøre for å få større politisk interesse og for at folk skal ta større del i den politiske prosessen. Vi forsøker jo å være proaktive ved at vi inviterer oss selv med ut på ting og snakker med folk og organisasjoner. Så har jo også mediene en rolle og et ansvar her. Men på fredag kveld, for eksempel, var jeg med på en budsjettdebatt i regi av Kåkånomics med kommunedirektøren og sentrale politikere. Det synes jeg er spennende, at de drar i gang sånne type tilstelninger for å spre oppmerksomhet rundt hvor viktig det faktisk er. Jeg vil gjerne ha mer av sånne ting.

– Hvordan blir arbeidet med budsjettet framover nå? 

– Det er et stort budsjett vi fikk presentert på fredag i grove trekk. Så nå begynner finlesingen og arbeidet med å sette vårt preg på budsjettet. Så langt bærer budsjettet preg av at kommunedirektøren har tatt våre politiske signasyneler. Det er spesielt tre områder jeg vil trekke fram, og det er skole, næringsliv og kultur. Han har foreslått en kraftig styrking av skolen, en historisk stor satsing på næringslivet og styrking av det regionale samarbeidet og han har skjermet det frie feltet i kulturlivet. Jeg føler han har tatt signalene, men samtidig er det et krevende budsjett i en krevende tid, og det er jo noen grep han har foreslått som er smertefulle.

– Som hva da?

– Det er mange som får kutt som kan virke små, men som betyr mye for dem som jobber med det, enten det er organisasjoner eller kommunens egne virksomheter. Og så har han jo foreslått å legge ned Tastaveden og utsette opprustningen av Kvernevik skole. Det ble ikke møtt som en gladnyhet av noen.

– Hva vil dere gjøre med Tastaveden? 

– Det er det arbeidet vi starter på nå. Før det arbeidet er gjort kan vi ikke si noe om hva vi vil gjøre. Det er en demokratisk prosess, hvor seks partier skal sette seg ned sammen.

– Hvordan er det å jobbe med budsjettet? 

– Det er ekstremt spennende, men jeg må jo være ærlig og si at forutsetningene har endret seg kraftig på grunn av pandemien og krisen vi står i.

– Var det noen overraskelser? 

– Kvernevik og Tastaveden var nok de store overraskelsene.

– Forventet dere tøffere kutt? 

– Det sirkulerte jo et notat hvor det var bedt om forslag til innsparing på 123 millioner i skolesektoren alene. Når det heller ender opp med en styrking av skolen er det svært gledelig.

– Hvilke saker blir vanskeligst å håndtere videre? 

– Ansvarlig økonomisk styring har vært et mantra for oss. Skal du la være å ta et kutt, eller styrke noe, så må det tas fra et sted. Det er det som er utfordringen, og vi ønsker ikke mer gjeld.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Her har jeg svart Franz Kafkas «Prosessen» før, så jeg tar den jeg leser nå; «The Death of Democracy» av Benjamin Carter Hett. Den tar for seg hvordan Hitler kom til makten og demokratiets fall i 1930-tallets Tyskland. Det er ubehagelig mange paralleller til det som skjer i flere demokratiske stater i verden i dag, og den er skremmende moderne. Hvis det er plass til én til vil jeg også ta med «Rage», skrevet av Bob Woodward om Donald Trump. En meget effektiv skildring av Trumps ville presidentperiode, fra innsiden av Det hvite hus.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Å se barna vokse og å være far.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Det gjorde jeg i sommer da vi hadde en biltur med familien. Da var vi blant annet innom Fjærland, bokbyen. Jeg kom hjem med altfor mange bøker, til min kones fortvilelse.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Forutsatt at smittevernreglene blir fulgt ville jeg hatt med meg en kvartett fra Stavanger Symfoniorkester og hørt dem framføre Beethoven og Schubert.

Mer fra Dagsavisen