Nyheter

Erna Solberg ønsker flere helsefagarbeidere i Norge

Flere helsefagarbeidere ønskes! Det var Erna Solbergs budskap da hun la ned grunnsteinen for det nye universitetssjukehuset på Ullandhaug.

– Nye Stavanger universitetssjukehus blir viktig for hele regionen, og vil være Norges mest moderne akuttsykehus når det står ferdig, sa Erna Solberg før hun plasserte grunnsteinen inn i en nisje i betongsjakten som er i inngangspartiet på bygg A på nye SUS.

– Det vekker ikke kun lokal oppmerksomhet, men også internasjonal, la hun til. Statsministeren viste til at nye SUS er blitt omtalt som verdens beste digitale prosjekt, og mener det er sterkt.

– Det er to grunner til at man bygger nye sykehus. Den ene er at man skal ha moderne lokaler slik at det er plass til alle. Det har vært stor befolkningsvekst i området, og sykehuset har trange kår. Den andre grunnen er at nye sykehus gir bedre pasientbehandling ved at man kan være mer fleksible og jobbe på andre måter, sier Solberg.

Hun mener at vi er i en rivende utvikling innen medisinsk behandling og i måten vi inkluderer pasienter på.

– Det å bygge helsetjenesten rundt den enkelt pasient, fra pakkeforløp og det å sørge for at pasienten skal være inkludert i alle sammenhenger i behandlingen, og å bygge teamene rundt pasientene, får man til bedre i nye sykehus. Moderne bygg gir også bedre arbeidsplass, sier statsministeren.

LES OGSÅ: Historisk milepæl markert for det nye sykehuset

Utfordrende

Nå mener Solberg at Norge trenger flere helsefagarbeidere og sykepleiere, og forteller at prognosene viser at det kommer til å være en mangel på dem framover. Det er grunnen til at politikerne øker utdanningskapasiteten.

– Det er en utfordring at litt for mange av dem som begynner på helsefagarbeid går over til studiespesialisering på videregående skoler, i stedet for å fullføre og ta fagbrev, sier hun.

– Det er flere som begynner på helsefag enn de som kommer ut som helsefagarbeidere. Det må vi jobbe litt med, og derfor er det viktig at alle har rett til å ta påbygg, legger statsministeren til.

Hun tror årsaken til at det har blitt slik er at noen velger helsefag uten å være sikker på hva de vil, at man ikke er flinke nok til å ta vare på elevene i praksisperioder, og at det ikke er nok forståelse for at elevene kan velge flere karriereretninger dersom man tar påbygg.

– Man må også verdsette og ansette folk med helsefag, sier Erna Solberg.

LES OGSÅ: Tar i bruk ny teknologi ved nye SUS

Sårt nødvendig

Styreleder i Helse Stavanger, Bjørn Erikstein, tror nye SUS, som skal stå klart i 2023, kommer til å bli kjempefint.

– Dette vil bli et moderne sykehus som er tilpasset virksomheten på en bedre måte, sier han til RA.

– Vi håper at vi kan få litt mer penger slik at vi kan utbygge første byggetrinn med 20.000 kvadratmeter. Da kan vi blant annet flytte inn flere poliklinikker, legger Erikstein til.

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) synes nye SUS ser utrolig bra ut så langt.

– Vi trenger sårt et nytt sykehus i regionen, og derfor er det kjekt å se at det endelig begynner å ta form og komme i stand, sier hun.

– Sykehuset har gjort en kjempejobb med prosjektarbeidet og vært flinke til å dele opp kontraktene i mindre kontrakter slik at lokale selskaper kan være med og bygge sykehuset vårt og sånn sett sikre lokale arbeidsplasser, legger Nessa Nordtun til.

Mer fra Dagsavisen