Nyheter

Endelig åpnet: – Kjenner at formen ikke er den samme

Treningssentrene åpnet mandag. Kristoffer Olsen har trent hjemme mens Sats har vært korona-stengt. – Får bedre utbytte på et senter, mener han.

Bilde 1 av 3

– Jeg pleide å være her hver dag før senteret stengte. Dette er etterlengta, sier Kristoffer Olsen til RA, som tok turen innom Sats Forus  på mandag – på den første åpningsdagen for treningssentrene i landet etter tre måneder med korona-stengt.

– Dette er som å feire 17. mai, nyttår, julaften og bursdag på en gang! Dette er virkelig en gledens dag, fastslår en entusiastisk Wenche Evertsen, landssjef i Sats Norge, Norges største treningskjede til NTB.

På Sats Forus var det langt fra fullt ved tredemøllene, men ganske fullt i styrkeavdelingen.

LES OGSÅ: Homonattklubb slått ut av korona: – Trist og uvirkelig

Trent hjemme

– Jeg har treningsutstyr hjemme, men det blir ikke det samme som å gå på et senter. Når man er her er man mer våken og effektiv. Det er lettere å ikke gidde når man er hjemme, sier Olsen og smiler.

Sola-mannen har fulgt nøye med på når treningssentrene skulle åpne igjen.

– Det er godt å være tilbake. Formen er ikke den samme som før. Jeg er litt svakere, men den kommer seg fort opp igjen.

Smittereglene:

** Færre deltakere på gruppetimene.
** To meters avstand ved hard trening, som kondisjonstrening. Én meters avstand ved moderat trening som yoga, pilates og styrke.
** Trening der man bytter utstyr eller er fysisk nær hverandre, som sirkeltrening og boksing, utgår.
** Barnepass utgår.
** Bare annenhver tredemølle i bruk for å få nok avstand.
** Hyppigere vasking.

LES OGSÅ: Spår flere korona-konkurser i utebransjen

Ved et av appartene er treningsglade Vegard Bjelland i gang med en grundig vask.

– Ja, man må være grundig. Man har jo alltid vasket appartene før og etter bruk, men nå er det ekstra nøye, sier Bjelland.

Hyppigere vasking er en sentral del av den nye smitteveilederen til treningssentrene. Uansett er ikke Bjelland redd for korona.

– Jeg er ikke kjemperedd for korona. Til vanlig jobber jeg på bensinstasjon. Jeg er nok mer eksponert der enn her, sier han.

Glad i å trene ute

Brita Heradstveit Hestenes er heller ikke redd for koronasmitte.

– Jeg tenkte litt på det, men hittil har jeg sett at folk er gode til å holde avstand og vaske etter seg. Det er nok mer risikabelt å ta bussen eller handle på butikken, sier hun.

Nedstengt treningssenter har ikke vært et stort savn.

– Det har gått fint i tiden uten et treningssenter. Jeg er glad i å trene utendørs. Det har vært mye løping, men lite styrketrening. Det er vanskeligere å gjøre ute, og det kjennes på formen, innrømmer Hestenes.

LES OGSÅ: Stavanger vil ha gratis bompasseringer på kvelder og helger: – Hvor er realismen?

Lover trygg trening etter tre stengte måneder

Hyppig vasking, færre på gruppetimer og økt avstand mellom tredemøllene skal gi smittefri trening framover.
Med en rekke nye tiltak og en ny bransjestandard på plass, skal det være helt trygt å trene, sier Kjersti Oppen, bransjedirektør i Virke trening til NTB.

– Fremover blir det et lagspill mellom ansatte og medlemmene. Vi er avhengig av at medlemmene er flinke til å holde avstand og vaske utstyr etter seg. Samtidig kommer vi til å vaske mer og hyppigere, og vi vil ha folk ute på gulvet og passe på at folk holder avstand og vasker, sier Wenche Evertsen i Sats.

Sats har innført en ny løsning på nett og i appen som viser kapasiteten på sentrene. Samtidig som gleden over gjenåpningen, sliter mange sentre. 20.000 ansatte i bransjen har vært permittert.

LES OGSÅ: Nå er nye Ruten snart klar

– I vår siste medlemsundersøkelse oppga en av fire at de hadde likviditetsutfordringer, og 45 prosent var usikre på om de kunne utbetale feriepenger. Blant Virkes medlemmer er det treningsbransjen som oppgir at de har hatt det aller vanskeligst, sier Kjersti Oppen.

At sentrene gjenåpner rett inn i ferietiden, som er lavsesong, kombinert med færre kunder enn før, gir mange en tøff start.

– Vi vil se det fulle bildet først til høsten. Det er nødvendig å være veldig oppmerksom på problemene. Tre av fire tror ikke at aktivitetsnivået vil være tilbake til normalt før tidligst ved utgangen av året, sier hun.

Mer fra Dagsavisen