Nyheter

En julebønn fra Stavanger og Sandnes kommune

Hvert år ber kommunene innbyggerne sine om det samme.

– Fettet fra julematen skal absolutt ikke i vasken eller toalettet. Rørene blir tettere og tettere. Rottene mettere og mettere. Og det hjelper ikke med varmtvann og Zalo, for det som skjer når blandingen kjølner lenger nede i rørene er ikke rørende, skriver Stavanger kommune på Facebook.

Videre skriver de at dersom du ikke skal bruke fettrestene til noe må du la det størkne, tørke det vekk med tørkepapir og kaste det i matavfallet. Det samme gjelder rester av saus, suppe og kraft.

En annen løsning er å ha fettet i en pose, knytte igjen og legge det på toppen i den brune dunken. Det samme gjelder frityrolje, men den kan du ha på en flaske som du merker «matolje» og sette i den røde beholderen.

– Gidder ikke, sier du?! Da får dere spille stein, saks, tørkepapir om jobben, avslutter kommunen på Facebook.

Ikke ett fett

Også i Sandnes kommune går det ut en bønn til innbyggerne.

– Nå er tiden inne for å snakke om fett i julen. Ikke om kalorier og trening og sånt, altså. Men om hvordan du kan bli kvitt restene etter pinnekjøtt- og ribbemåltidene, innleder de på Facebook.

Også de viser til tørkepapir-metoden, men skriver også at du kan helle fettet over i en tom melkekartong, teipe den godt igjen og kaste den i restavfallet.

– Det er nemlig ikke ett fett hvor dette havner. Vaskekum og toalett er ikke løsningen. Når avløpspumpene blir tette, får kommunen en drittjobb i romjulen. Du kan også ende opp med å tette rørene hjemme hos deg selv. Da kan både det ene og det andre komme i retur i kjelleren din eller på badet ditt, avslutter kommunen sitt innlegg.

Mer fra Dagsavisen