Nyheter

– Én gruppering står bak truslene

Derfor anser ikke politiet skoletruslene som reelle.

Siden 14. januar har det kommet 190 trusler mot norske skoler. 13 av truslene, som omhandler skoleskyting og bomber, har vært mot seks skoler i Rogaland, ifølge Aftenbladet.

Steffen Thesen, leder for Felles operative tjenester i Sør-Vest politidistrikt, sier til RA at politiet ser svært alvorlig på disse truslene. Og at politiet håndtere hver hendelse separat og at faren for liv og helse alltid blir vurdert i hver hendelse.

Tar truslene på alvor

– Politiet mottar meldinger og håndterer dem i sine system. Det pågår etterforskning lokalt i de ulike politidistriktene, forteller Thesen.

– Opplysninger som har framkommet i etterforskningen gjør at vi ikke anser truslene som reelle, understreker Thesen overfor RA.

– Politiet har hele tiden sagt at de tar truslene på alvor. Samtidig er det viktig for oss å dempe frykt, og derfor har vi vært tydelige på at vi mener at de truslene vi har undersøkt så langt ikke er reelle, sier Thesen.

– Politiet har en formening om at det er én gruppering som står bak. Utover det ønsker vi ikke å kommentere den pågående etterforskningen, sier Thesen.

Tirsdag uttalte stabssjef Håkon Strand i Sør-Vest politidistrikt følgende til NRK.

– Vi ser at mange av truslene følger det samme mønsteret. Det er snakk om datakyndige folk som klarer å skjule identiteten sin.

I og med at truslene har blitt framsatt i flere distrikt er det Sør-Øst politidistrikt som koordinerer etterforskningen.

Strafferamme på tre år i fengsel

Truslene som er framsatt er straffbare. Grove trusler kan straffes med fengsel i inntil tre år, ifølge straffelovens §264.

– Å true med voldelige aksjoner eller voldelige straffbare handlinger blir fulgt opp av politiet. Ved å true samfunnsinstitusjoner på denne måten risikerer man ikke bare et straffansvar, men også erstatningsansvar som følge av de økonomiske konstantene slike hendelser har, sier Thesen, som ber skoler om å raskt ta kontakt med politiet dersom de skulle motta trusler.

Rektorer: – Mindre bekymring nå

Det er normal undervisning på skolene, etter råd fra politiet.

– Det er mer avslappet stemning på skolen, sier rektor ved Bryne VGS, Ingunn Folgerø.

Tirsdag var det elever som valgte å ikke gå på skolen på grunn av trusselen om skoleskyting. Det var ikke tilfellet i går, ifølge Folgerø.

– Skolehelsetjenesten er tilgjengelig dersom elever eller andre trenger noen å snakke med, forteller hun.

Sandnes VGS-rektor Helge Ledaal, forteller også at det er normal drift på skolen.

– Når trusselmeldingen kom, så er det klart at folk ble urolige. Både elever, foreldre og lærere. Det var også elever som var hjemme fra skolen fordi de var engstelige, eller fordi foreldrene deres var engstelige. Alt i alt var det ikke mange som var borte, sier Ledaal.

Stoler på politiet

– Rådet fra politiet var å opprettholde normal drift. Det betyr at politiets analyse ikke finner grunnlag for at trusselen var reell, sier Ledaal.

Sandnes videregående mottok trusselen på Instagram forrige torsdag.

På landsbasis er det mottatt 190 trusler om skoleskyting i landet. 13 av dem var mot lokale skoler.

Fikk lignende melding

Bergeland VGS mottok trusselen via Snapchat til en skoleansatt. Rektor Eiliv Fougner Janssen forteller at skolen raskt tok kontakt med politiet.

– Vi ble raskt beroliget med at flere skoler hadde mottatt den samme trusselen, og at vi ikke skulle anse trusselen som reell. Vi la ut melding om hendelsen på vår nettside, samt informasjon til alle lærere. Skolen gjorde minst mulig utav det for å ikke skape engstelse. Jeg kjenner ikke til om elever har holdt seg hjemme på grunn av trusselen, sier Janssen.

St. Olav VGS mottok også trussel på Instagram. Rektor Mats Bryne forteller at undervisningen går som normalt.

Skolen har ikke iverksatt ekstra tiltak for å trygge elever og ansattes sikkerhet.

– Politiet har ansvar for sikkerheten. Skolen følger deres råd og prosedyrer. Jeg har ikke nøyaktig oversikt nå, men jeg tror ikke mange elever har holdt seg hjemme på grunn av trusselen, sier Bryne.

Mer fra Dagsavisen