Nyheter

En av to fødeavdelinger stenges – store arrangementer innendørs forbys

En medarbeider på fødeavdelingen ved Stavanger universitetssjukehus har testet positivt på koronasmitte, opplyser sykehuset. Samtidig gjør Stavanger kommune det klart at de stenger alle innendørs arrangementer med over 500 deltakere.

En av våre medarbeidere har testet positivt, sier administrerende direktør Inger Cathrine Bryne ved Stavanger universitetssjukehus på en pressekonferanse søndag kveld.

– Vedkommende var en del av et reiselfølge på seks personer der fem er ansatte ved kvinneklinikken på SUS. De har ikke vært i et område som er definert som smitteområde eller brutt retningslinjer, sier Bryne.

SUS-medarbeiderne var på en privat reise til Østerrike. De andre medarbeiderne som var med på turen testes nå, og det jobbes med å kartlegge bevegelsene til den smittede. Det har vært 25 kolleger i kontakt med den koronasmittede.

Universitetssjukehuset har to fødeavdelinger, slik at fødsler vil gå som normalt. Avdelingen der den koronasmittede jobber, er nå stengt for nedvask av spesialpersonell. Denne desinfiseringen vil av fødeavdelingen og alt annet areal der den smittede har vært, pågå i ett døgn.

– Vi er i gul beredskap, og gjennomfører smittevasken etter de strengeste retningslinjer, sier SUS-direktøren.

Inger Cathrine Bryne og smittevernoverlege Jon Sundal understreker at det er trygt å føde på SUS.

Vedkommende SUS-ansatte har vært i kontakt med nyfødte, men ifølge Sundal er det ikke fare for barn. Erfaringen så langt er at barn ikke blir syke i særlig grad.

Etter denne hendelsen er en mor og ett nyfødt barn isolert på sykehuset.

Søndag opplyste Sandnes kommune at ytterligere to innbyggere har testet positivt på koronasmitte. Begge har nylig vært i Østerrike, opplyser Sandnes kommune i en pressemelding.

Kommuneoverlege Hans Petter Torvik sier at kommunen nå arbeider med å kartlegge og ta kontakt med nærkontakter. De som defineres som nærkontakter må være 14 dager i hjemmekarantene. Nærkontakter som har influensalignende symptomer blir testet ved legevakten, heter det i pressemeldingen.

– Vi ber nå alle som har vært i Nord-Italia siste 14 dager, og som har luftveissymptomer eller feber, om å holde seg hjemme og kontakte legevakten for testing, sier Hans Petter Torvik, ifølge pressemeldingen.

Sandnes kommune forbereder seg i tråd med nasjonale føringer, og samarbeider med nasjonale helsemyndigheter.

Flere sykehus rammet

SUS er det tredje sykehuset der ansatte er koronasmittet. Oslo universitetssykehus (OUS) har opplyst at totalt fem ansatte ved øyeavdelingen er smittet. Dette har ført til karantene for flere hundre andre ansatte.

Tidligere søndag kom meldingen om at en ansatt ved Sunnaas sykehus er bekreftet smittet. Åtte pasienter og 42 ansatte ved Sunnaas sykehus er i karantene etter å ha vært i kontakt med vedkommende.

Stenger arrangementer

Like før klokken 21.00 søndag sendte Stavanger kommune ut en melding om at alle innendørs arrangementer med over 500 deltakere stenges. Kommunen stenger også arrangementer med flere enn 50 deltakere som er rettet mot grupper som er spesielt risikoutsatte for koronaviruset, heter det i en pressemelding. Personer over 65 år og personer med kronisk sykdom som hjerte-karsykdom (kardiovaskulær sykdom), diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk (hypertensjon). Personer som røyker har også muligens en høyere risiko for alvorlig forløp av koronoanvirus-sykdommen, opplyser Folkehelseinstituttet på sin hjemmeside.

Kommunen har rett til å stenge arrangementer med hjemmel i smittevernloven.

– Vi er i en sårbar situasjon der vi får økende antall smittede innenlands. Derfor velger vi nå å ta ytterligere grep for å begrense spredningen, sier helsesjef Marit Anda i kommunens pressemelding.

Ordningen trer i kraft mandag 9. mars og varer fram til og med søndag 22. mars. Dette vurderes fortløpende, og kan endres på kort varsel.

– Stavanger er en annerledes kulturby enn Bergen og Oslo, med færre store arenaer. Derfor vil en grense på 1000 publikummere ha begrenset effekt her. Vi har valgt å sette en grense på 500 for å aktivt begrense smittefaren, sier beredskapssjef Torstein Nielsen i pressemeldingen.

Det skal i starten av arrangementet informeres om smittesituasjonen, og deltakerne skal anmodes om å ivareta god hånd- og hostehygiene.

Mer fra Dagsavisen