Nyheter

Elever og ansatte ved Tastaveden er skuffet over budsjettforslag

Kommunedirektør Per Kristian Vareide ber politikerne stanse rehabiliteringen av Tastaveden skole. Oppussingen er ett av flertallspartienes valgløfter.

Kommunedirektørens forslag faller ikke i god jord hos Tastavedens ledelse, elever eller Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU).

– Jeg opplever at elever og ansatte er veldig skuffet. Vi er kun noen dager fra å sette ny skole ut på anbud. Den er ferdig tegnet, og skal bare ut på markedet for å få en entreprenør. Derfor var det veldig overraskende, sier rektor ved Tastaveden skole, Egil Alne, til RA.

Han mener at kommunedirektøren skal få lov til å komme med sine forslag, og påpeker at de er spent på hva politikerne bestemmer i de ulike politiske utvalgene fram til 14. desember, da avgjørelsen skal tas.

FAU-leder ved skolen, Arve Østerhus, mener at håpet fortsatt lever, og minner om at flertallspartiene vedtok i slutten av november i fjor at Tastaveden skulle rehabiliteres.

– Jeg har god tro på at politikerne ikke godtar innstillingen slik den ligger i dag, sier han til RA.

LES OGSÅ: Dette sier politikerne om budsjettet (+)

Kan redusere investeringene

For å ikke øke investeringsnivået ytterligere foreslår kommunedirektør Per Kristian Variede i Handlings- og økonomiplan 2021–2024 at enkelte prosjekter tas ut, nedjusteres eller utsettes. I forslaget fra kommunedirektøren er blant annet Tastaveden skole erstattet med utvidelse av Tastarustå.

Tastaveden har lenge kjempet for en stor rehabilitering, det er tidligere innarbeidet i handlings- og økonomiplanen, og har vært et sentralt valgløfte for de rødgrønne flertallspartiene.

– Jeg ber kommunestyret tenke seg om en gang til, sa Vareide under presentasjonen fredag.

Han peker selv på at anbudsdokumentene på det nærmeste er klare, men vil likevel stanse prosjektet.

– Tastaveden er et godt eksempel på at vi kan redusere investeringene, og samtidig får vi (totalt sett, journ.anm.) en billigere skole å drifte administrativt, sier Vareide.

LES OGSÅ: Dette blir dyrere i Stavanger i 2021

Ikke første gang

Det er ikke første gangen kommunedirektøren foreslår endringer i rehabiliteringsplanene ved skolen.

– Det har vært en lang prosess for ansatte, elever og foresatte ved Tastaveden. Vi har tålt å stå i usikkerhet i lang tid, samtidig som vi har drevet god skole. Det skal vi fortsette å gjøre, sier Alne før han legger til:

– Jeg ønsker mer stabilitet for alle parter, og vi trodde at vi hadde den stabiliteten nå.

Han forteller at denne uvissheten gjør noe med elever som skal begynne på Tastaveden som er usikre på om skolen er der eller ei i framtiden, og noe med de ansatte, samtidig som de har bygget opp en kultur som de ønsker å beholde.

– Vi trives på Tastaveden, og vil veldig gjerne at elevene skal få gå her, sier Alne.

LES OGSÅ: LEDER: Satser på Nikolai Astrup

Behov for oppussing

Tastaveden er en ungdomsskole med tolv klasser og har rundt 320 elever. Elevrådsleder Hanne Bue Claussen går i tiendeklasse, og hun forteller RA at elevene veldig gjerne ønsker at skolen rehabiliteres og består.

– Jeg har et inntrykk av at veldig mange elever er sjokkerte over forslaget. Ingen hadde ventet det, sier hun til RA.

– Veldig mange er spente på hva som kommer til å skje, legger hun til.

Behovet for oppussing er veldig stort ved skolen. Elevrådslederen forteller om elever som velger å ikke gå på do på skolen fordi de sanitære forholdene er så dårlige. I tillegg er klasserommene små.

– Vi er 30 elever i min klasse, og vi sitter mer eller mindre skulder til skulder. Generelt sett er ting ødelagt, og det hender det går utover læringen. Fordi vi har et håp om at det skal bli bedre og at vi skal få ny skole, settes ting på vent, sier tiendeklassingen.

Skolens rektor mener at både elever og foresatte har vært tålmodige.

– Vi har håp om en ny skole, og derfor har ordinært vedlikehold blitt skjøvet på, sier han. Alne påpeker at det ikke er farlig.

– Jeg tror at arbeidsmiljøet på denne skolen ikke er slik man vil ha i en bedrift som ikke er en skole. Det er noe med at elever visstnok kan tåle det, og at lærerne er vant med det. Vinteren kommer igjen, og det har vært en tendens til at klasserommene er kalde, legger FAU-nestleder Toril Sirum til.

LES OGSÅ: – Kostnadene vokser mer enn inntektene

Gir ingen signaler

Leder i kommunalstyret for oppvekst, Eirik Faret Sakariassen (SV), vil ikke gi noen signaler om hva han mener flertallspartiene bør gjøre i etterkant av kommunedirektørens forslag.

– Nå må vi sette oss inn i og diskutere forslagene. Jeg vil ikke kommentere enkeltdetaljer nå, sier Sakariassen til RA.

Ordfører Kari Nessa Nordtun vil heller ikke konkludere om rehabilitering av Tastaveden.

– Kommunedirektørens forslag er et sterkt signal om at det er faglige innvendinger mot å rehabilitere Tastaveden, og at en overføring av elever til Tastarustå vil gi billigere drift. Nå må vi gå politiske runder på dette, sier ordfører Kari Nessa Nordtun.

Mer fra Dagsavisen