Nyheter

Eldre, skolemat, SFO og skolekutt sentralt i kommunestyret

Eldreomsorg, bemanningssenter, gratis skolemat og SFO og skolekutt ble sentralt i kommunestyrets budsjettdebatt.

– Hvor er de varme hendene blitt av? Hvor er økningen i grunnbemanningen blitt av? Hvor er planene om et nytt sykehjem blitt av, spurte Pensjonistpartiets Karl W. Sandvig i forkant av at Stavanger-budsjettet, handlings- og økonomiplanen 2020–2023.

– Vi klarer ikke å endre alt som er blitt til over 24 år (med Høyre-styre) men vi har i alle fall fått et budsjett som har kommunalt bemanningssenter, slik at eldre blir møtt med faste ansikter, svarte Aps gruppeleder Dag Mossige.

– Hvor er den økten grunnbemanningen i Pp og Frps budsjett, da, spurte SVs gruppeleder Eirik Faret Sakariassen.

– Robotvelferd?

Han henviste til at Pp og Frp kutter 12 millioner kroner på eldreomsorg med «Leve hele livet»-prosjektet og ved effektivisering med ny teknologi.

– Er det robotvelferd de eldre skal få med Pp og Frp, mens vi i flertallspartiene skal levere ekte velferd, spurte Sakariassen.

Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) la vekt på flertallspartienes innføring av gratis skolemat i noen Stavanger-skoler.

– En av ungdommene som ble intervjuet i forbindelse med MUST-utstillingen «Verdens rikeste land» sa: «Jeg har aldri likt matpausene på skolen. Alle fikk melk og frukt. Jeg fikk ikke de tingene, for det kostet jo», gjenfortalte ordføreren, og trakk også fram flertallspartienes prioritering av gratis SFO i 1. klasse og søskenmoderasjon som gjelder både i barnehage og SFO.

Skolekutt

Erlend Jordal (H) ga flertallspartiene tyn for å ha godtatt kommunedirektørens ostehøvelkutt på 13 millioner kroner i skolerammen. Høyre har tilbakeført disse 13 millioner kronene i sitt alternative budsjett. Jordal pekte også på at flertallspartiene kutter i personlige cromebook-pc-er i 1.–4 klasse.

– Driftsrammene i skolene er trange nok. Er kutt på 13 millioner i drift av skolene og kutt av 12 millioner kroner i skoleverktøy er riktig måte å lede en by på, spurte Jordal.

Ville kutte fra null kroner

Frp sto for det mest kuriøse kuttforslaget i budsjettmøtet.

Kommunedirektøren har sagt nei til en søknad om 100.000 kroner som Muslimsk fellesråd hadde søkt om fra Stavanger kommune. 
Frp og Pp har likevel lagt inn 100.000 kroner i kutt til organisasjonen i sitt felles alternative budsjett
– Betyr det at Frp og opp mener at Muslimsk fellesråd skal betale 100.000 kroner for å være i Stavanger, spurte Aps Øyvind Jacobsen.
– Flertallet har gjorde det samme i sitt forslag, mente Moi Nilsen fra talerstolen.
Saken er imidlertid at flertallet har innvilget 100.000 kroner i støtte til Muslimsk fellesråd i sitt flertallsbudsjett, mens kommunedirektøren ville si nei. 
Moi Nilsen medgir glippen.
– Vi tok utgangspunkt i flertallets påplussing, og ville reversere det, sier han til RA.

Mer fra Dagsavisen