Nyheter

Dette sier smittevernoverlegene om den økende smitten

Samlet har Stavanger og Sandnes det samme smittenivået som Trondheim.

I julen har smitten økt betraktelig i Stavangerregionen.

1. juledag ble det satt rekord i Stavanger med 36 smittede og i Sandnes ble det i dag meldt om ti nye tilfeller. Samlet er smittenivået nå på nivå med Trondheim.

I Stavangerregionen er det i følge smittevernoverlege i Sandnes kommune Hans Petter Torvik, spesielt tre klynger som har blitt smittet. Dette gjelder et håndtverksmiljø, en samling på Riska og et somalisk miljø.

Til tross for økningen er smittevernoverlegene i Sandnes og Stavanger begge enige om at smittetallene ikke trenger å bli sett på under ett.

– Det er bare noen få smittetilfeller utenfor de tre klyngene med en del smitte. Det er de som står for nesten alle tilfellene. Men det stemmer at det totale antallet er på Trondheimsnivå. Når det er sagt har vi også en vesentlig større befolkning her enn i Trondheim, sier Torvik til RA.

– Dette er noe vi diskuterer daglig. Dersom mange av tilfellene har ukjent smittekilde er det dramatisk. Slik det er nå er de fleste smittet av nærkontakter i et somalisk miljø, og da gjelder det å finne tiltak rettet mot disse områdene, sier smittevernlege i Stavanger kommune Runar Johannessen til RA.

Bruker imamene for å nå ut

– Hvilke tiltak gjør dere som er rettet mot de områdene?

– Vi har allerede gått ut med anbefalingstiltak. Vi må få ut informasjon til kanaler som kan nå gruppene. For eksempel Islamsk råd, sier Johannessen.

– Vi bruker jo folk som har somalisk bakgrunn som gir informasjon videre på deres språk. I Stavanger jobber de også med å kunne nå fram til imamene på de ulike moskéene, slik at de kan forklare og gi gode råd, sier smittevernoverlege i Sandnes, Torvik.

– Er det behov for strengere tiltak for den generelle befolkningen i distriktet?

–  På nåværende tidspunkt er det ikke nødvendig, men vi følger med dag for dag. Vi er veldig bekymret for utviklingen de siste dagene, selv om det i hovedsak er i disse klyngene smitten befinner seg i, sier Torvik.

Mer fra Dagsavisen