Nyheter

Dette sier politikerne om budsjettet

Eiendomsskatten foreslås økt, det kuttes i rusomsorg og på Sølvberget; stridssakene står i kø i Stavanger framover.

Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) og varaordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp) får sammen med resten av det rødgrønne flertallet en tøff jobb med budsjettet for 2021 og de neste tre årene. Nordtun er uansett greit fornøyd med kommunedirektørens forslag til handlings- og økonomiplan.

– Vareide har tatt de politiske signalene våre, og det er gledelig å se at satsingen på barnefamiliene fortsetter, sier Nordtun til RA, og peker blant annet på 40 millioner kroner ekstra til småbarnstrinnet i skolen og videreføring av gratis SFO for 1.-klassinger.

Ordføreren vil ikke kommentere enkeltpunkter nå, ut over å sende et signal at hun kan være villig til å godta en økning av eiendomsskatten på et nivå med den øvrige lønns- og prisstigningen i samfunnet, slik Vareide foreslår.

– En økning i tråd med den øvrige lønns- og prisstigningen ser jeg på som udramatisk, sier Nordtun til RA.

LES OGSÅ: – Kostnadene vokser mer enn inntektene

Motbør

Hun får sterk motbør fra opposisjonen, både Høyre, KrF og Frp.

Totalt sett legges det opp til en økning av eiendomsskatten med 83 millioner kroner for innbyggerne i Stavanger.

– Jeg er kritisk til å sende en så stor regning til innbyggerne. Det er mange som sliter økonomisk, og med koronaen er vi er inne i den største krisen i etterkrigshistorien, sier Høyres gruppeleder Sissel Knutsen Hegdal, og får støtte på dette punktet av KrFs gruppeleder Henrik Halleland.

Hegdal mener flertallspartienes innføring av gratis SFO for 1.-klassinger er feilslått politikk.

– Jeg ønsker en sterkere satsing på spesialundervisning i skolen, til unge som sliter med psykisk helse, til mennesker som har falt utenom, til rusomsorg til samfunnets mest utsatte. Jeg ønsker det, og da må vi prioritere. I en slik situasjon blir det feil å prioritere å gi gratis SFO til innbyggere som tjener én million kroner i året, sier Hegdal, og understreker betydningen av å legge til rette for flere arbeidsplasser i næringslivet.

Frps gruppeleder Leif Arne Moi Nilsen avviser kategorisk å øke eiendomsskatten.

– Eiendomsskatten øker med formidable 83 millioner kroner i en tid der de fleste jeg kjenner har gått ned i lønn, hvor veldig mange er permitterte. Folk sliter, sier Moi Nilsen.

Han mener det må kuttes i ikke-lovpålagte oppgaver.

– Det er helt klart at han ikke kommer til å få noen ekstra overføringer fra staten før vi begynner å kutte i de ikke-lovpålagte oppgavene, sier han.

Administrative ressurser er ett område han vil kutte i.

– Vi har fire byantikvarer, og det er ikke lovpålagt å ha én. Der har man fem millioner kroner i med en gang. Vi trenger gjerne én, og jeg synes de gjør en god jobb, det er ikke dét det går i, sier Moi Nilsen.

Han vil kutte det han kaller «kjekt-å-ha-tjenester».

– Det er mye kjekt-å-ha-tjenester her, som det er smertelig å kutte, men det er det vi må gjøre. Vi må konsentrere oss om de lovpålagte oppgavene.

LES OGSÅ: Dette blir dyrere i Stavanger i 2021

– For dårlig

Venstres gruppeleder Jan Erik Søndeland reagerer kraftig på kommunedirektørens budsjett på enkelte punkter.

– Budsjettet er altfor dårlig både på rusomsorg, kultur og klima og miljø, sier Søndeland.
Han reagerer også på kommunedirektørens forslag til driftsrammer for OBS-teamet og Rehab-seksjonen.

– Noe av det verste er de usosiale kuttene i helse- og velferdstilbudet for de svakeste gruppene. Det kuttes i både OBS-teamet og Rehab-seksjonen, som gir helt avgjørende hjelp til de som kjemper dag og for dag i tung rusavhengighet, sier Søndeland.

LES OGSÅ: Leder: «Satser på Nikolai Astrup»

– Sjokkerende

Han reagerer kraftig på forslaget om å legge ned Sølvberget som kommunalt foretak og overføre driften til kommunen.

– Sjokkerende, og mot de ansattes vilje. Det kuttes 6 millioner på driften, og Sølvbergets suksessoppskrift, å være uavhengige, vil opphøre, sier Søndeland.

SVs gruppeleder Eirik Faret Sakariassen er enig med Nordtun om at satsingen på barn og unge fortsetter.

– Hovedinntrykket er veldig positivt. Det som blir stressende, er forslaget om å ta ut rehabiliteringen av Tastaveden skole, men vi tar kommunedirektørens forslag på alvor, og vil ikke låse oss nå, sier Rødt-gruppeleder Mímir Kristjánsson.

Halleland, som for øvrig er tidligere ordfører i Finnøy, er bekymret for de lange linjene.

– Gjeldsgraden øker, og de offentlige utgiftene øker. Det må vi gjøre noe med, dette må snus, og vi må skape flere private arbeidsplasser, sier Halleland.

LES OGSÅ: Rødgrønn Tastaveden-satsing kan ryke

Mer fra Dagsavisen