Nyheter

Dette kan du gjøre i Stavanger og Sandnes i vinterferien

Barn med bibliotekkort kommer gratis inn hos museene i Stavanger i vinterferien og kan delta på aktiviteter som bokbretteverksted, FIFA-turnering, lesestunder og pizzakurs.

– At det er gratis gjør at alle får mulighet til å delta på aktiviteter, uavhengig av økonomi. Det er et veldig inkluderende tilbud, og vi er veldig glade for samarbeidet med MUST (Museum Stavanger), sier Mette Bjørnstad Falnæs, programkoordinator ved Sølvberget.

Denne vinterferien viderefører de samarbeidet de hadde med MUST i fjor. Det går ut på at alle barn med bibliotekkort kommer gratis inn på alle MUSTs museer.

I fjor gjaldt tilbudet kun Stavanger museum i Muségaten, men i år er det utvidet til å gjelde alle MUSTs museer. I fjor kom både barn og voksne gratis inn, men i år gjelder det bare barn.

– Samarbeidet fungerte veldig bra i fjor, så vi ønsket å videreføre det i år. Vi fikk litt støtte til å sette i gang prosjektet i 2019, og i og med at vi ønsket å fortsette måtte vi finne en form som er bærekraftig. Nå tror jeg vi har funnet en form vi kan leve videre med, sier Falnæs til RA.

LES OGSÅ: Nå kommer du gratis inn på Stavanger museum med bibliotekkort

Vanskelig målgruppe

I tillegg til arrangementer på Sølvberget og museene vil det også bli ting å gjøre på bibliotekene på Finnøy, Rennesøy, Madla og Kvernevik. I Kvernevik vil det også bli arrangementer på Kvernevik ungdomsklubb, og også på Sølvberget forsøker de å tilrettelegge for ungdom.

– Ungdommen er en vanskelig målgruppe å nå. Derfor har vi ansatt en gruppe ungdommer hos oss som skal hjelpe oss med å finne ut hva ungdommen vil ha, sier Falnæs.

Blant annet tilbyr Sølvberget et VR-spill til ungdommer fra 15 år, hvor de sammen i en gruppe skal løse en mordgåte, i tillegg til den årlige FIFA-turneringen som er laget av og er for ungdom.

– Ellers vil jeg anbefale teaterforestillingen og fortellerstundene for barna. Så har vi også verkstedaktiviteter, hvor en kan drive med både vinyltrykking, 3D-printing og sying, sier Falnæs.

Når barn og ungdom kommer til Sølvberget og museene i vinterferien er det for å bli underholdt, men det er også lærerikt, og Falnæs tror de to institusjonene er veldig viktige.

– Det er et tilbud for alle fordi det er gratis. Enkelte familier har kanskje ikke råd til å reise vekk, og det kan være tøft. Derfor håper vi at disse aktivitetene kan gjøre at de føler at de er litt på ferie, og at det kan gi dem litt mening. Det har vist seg å være veldig populært, og det er mange som møter opp, sier hun.

LES OGSÅ: Slik blir kulturvåren i Stavanger og Sandnes

Gøy i Sandnes

Også i Sandnes er det ting å finne på i vinterferien. Sandnes bibliotek har både teaterforestilling, danseverksted, lesestund, musikkforestilling og reparasjonskafé. Hovedbiblioteket har vanlige åpningstider i vinterferieuken.

Også hos Vitenfabrikken i Sandnes er det lagt opp til mye gøy. De har åpent fra mandag til søndag og byr på visninger og filmer, åpen kafé og vitenbutikk.

I tillegg til det vanlige vinterferieprogrammet, har de tilbud om UngdomsMakerspace for ungdom fra 13 år og oppover.

– MakerSpace er vårt kreative verksted hvor vi har spennende teknologi og verktøy. Forskjellige  aktiviteter hver dag, hvor våre verter gir opplæring og veiledning, skriver Vitenfabrikken på sine nettsider.

De har også åpent verksted mandag til fredag (unntatt onsdag) og Eksperimentklubben for barn og ungdom fra 10 år og oppover. Der er temaet biologi, og du kan se hvordan fordøyelsessystemet virker hos fisk.

Dette kan du gjøre i vinterferien:

* Stavanger kommune har laget en oversikt over kjekke aktiviteter. Den finner du her.

* Sandnes bibliotek har også en oversikt. Den kan du se her.

* Vitenfabrikkens åpningstider og arrangementer kan du se her.

* Sølvberget og MUSTs arrangementer finner du her.

Mer fra Dagsavisen