Nyheter

Dette gjør kjøpesentrene

Dropper salg-annonseringer, mer kontroll i butikkene og mer bruk av munnbind er noe av det kjøpesentrene i regionen gjør nå.

Kjøpesentre og butikker bør ha adgangskontroll og sørge for at ikke for mange er inne i butikkene og sentrene. Det bør ikke være flere i butikken enn at besøkende kan holde én meter avstand. Det fortalte statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse søndag.

Regjeringen vil i løpet av de nærmeste dagene vurdere om det skal forskriftsfestes antallsbegrensninger og adgangskontroll.

Utfordringer er heller i mindre butikklokaler

Kvadrat har gjort beregninger for både butikkarealer og fellesarealer for å ha kontroll på antall besøkende. Senterleder Renate Hjørnevik forteller at erfaringer fra steder som har strengere tiltak enn her lokalt, har vist at man i fellesarealer ikke har utfordringer med at antall besøkende har overskredet maksgrensen.

– Utfordringen er heller å regulere antall besøkende i mindre butikklokaler ved mye besøk, men butikkene på senteret har vært flinke og har allerede på plass gode rutiner for å håndtere dette, sier Hjørnevik.

– I tillegg har vi anskaffet en ny løsning som gjør at vi kan overvåke antall besøkende i «real time». Dette bidrar til at vi får enda bedre oversikt og gjør oss i stand til å jobbe enda mer effektivt med beredskap, legger Hjørnevik til.
Kvadrat har montert coverSafe, en folie som hindrer spredning av virus og bakterier på kontaktflater, pleksiglass i enkelte butikker. Fra før av har Kvadrat vektere og smittevakter som følger med og styrer trafikken på senteret.

– Avstand og maksantall

Magnhild Egeland, senterleder ved Maxi Sandnes, sier avstand og maks antall kunder i butikkene er det senteret vil konsentrere seg mest om framover.

Magnhild Egeland, senterleder ved Maxi Sandnes. Foto: Arne Birkemo

Magnhild Egeland, senterleder ved Maxi Sandnes. 

– Fra nå av vil vi kontrollere ytterligere at rådene om avstand og maks antall kunder inne i butikkene blir fulgt. Det blir gjort av enten vektere eller verter på senteret, sier Egeland, som forteller at senteret dropper annonsering om salget.

– Vi har plakater i taket og på fasaden, men ingen store kampanjer med annonsering digitalt og i aviser.
I tillegg anbefaler senteret at ansatte i butikkene bruker munnbind når det er i kontakt med under, forteller Egeland.

Tilbyr munnbind

På Amfi Madla har butikkene fått utdelt munnbind som tilbys til kundene. Lørdag ble det delt ut 1000 munnbind. Senterleder Anette Øfsti Worum sier kundene setter pris på det. Foreløpig er det god avstand mellom folk.

– Besøkstallet har gått ned 40 prosent. Nå er det helt rolig. Det ser ut som at folk er mer forsiktige nå etter jul, sier Øfsti Worum.

###

Senterleder Anette Øfsti Worum.

– Vi dropper kampanjer og salg. Butikkene kan ha salg, men vi kjører ikke kampanjer, sier senterlederen, som også forteller at senterledelsen har en nytt app som holder dem oppdatert på antall besøkende på senteret til enhver tid, legger hun til.

Amfi Vågen dropper også salg-annonsering. Senterleder Bente Hetland forteller at det er ganske tomt på senteret.
– Vi er et bysenter. Mange besøkende tar kollektivtransport. Når færre bruker det, kommer det også færre hit. Vi har hatt god plass gjennom hele julehandelen. Å holde avstand i fellesarealer og butikk er ikke et problem. Vi venter enda større nedgang i besøk framover, sier Hetland.

###

Bente Hetland, senterlerleder ved Amfi Vågen.

Arkaden Torgterrassen har også nedgang i antall besøkende.

– Våre kunder kommer med buss og tog. At mange har hjemmekontor påvirker oss. Vi er nok en av dem som e hardest rammet i regionen, sier senterleder Elisabeth Schibevaag.

Foreløpig gjør ikke Arkaden store forandringer på smittevern.

– Det har ikke kommet tiltak som er forskriftsfestet. Uansett har vi beredskapsplaner for ethvert scenario. Vi har alltid kontroll på antall personer inne på senteret. Under pandemien har vi aldri vært over maksgrensen. Butikkene har også skilt om hvor mange kunder som kan oppholde seg i butikken til enhver tid.

###

Elisabeth Schibevaag, senterleder ved Arkaden Torgterrassen.

Bystasjonen og Tasta Senter gjør ikke store forandringer.

– Siden det ikke er påbud ennå, gjør di det vi alltid har gjort. Men vi følger nøye med. I tillegg til skilting rundt i butikkene, har vi også vektere som sørger for at avstand og maksantall kunder i butikkene følges. Dessuten er det få besøkende for øyeblikket, sier senterleder for begge sentrene, Birte Wiinberg.

Mer fra Dagsavisen