Nyheter

Dette er de 20 nye koronatiltakene i Stavanger

– Stavanger kommunen skal gjøre det den kan med sin verktøykasse, men det er staten som har musklene.

Det sa stavangerordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) under gårsdagens møte i kommunalutvalget hvor 20 nye koronatiltak ble vedtatt, enstemmig.

– Stavanger kommune legger nå til rette for å komme godt igjennom denne vanskelige perioden, sier Nessa Nordtun.
Stavanger-regionen har en dobbeltkrise, koronavirus og lav oljepris.

LES OGSÅ: Smittevernoverlege: – Uker fram i tid før vi kan slippe opp

Ledigheten i din bydel

Antallet søknader om dagpenger under permittering i Stavanger per 19. mars var 4 763 personer. 4 191 av søknadene har kommet etter utgangen av uke 11, uken regjeringen iverksatte koronatiltakene. Antall permitterte er høyest i bydel Storhaug og Eiganes og Våland:

* Eiganes og Våland 889 (+579 %)
* Finnøy 56 
* Hillevåg 620 (+685 %)
* Hinna 685 (+813 %)
* Hundvåg 432 (+764 %)
* Madla 619 (+867 %)
* Rennesøy 115 (+667 %)
* Storhaug 897 (+715 %)
* Tasta 450 (+878 %)

– Svært mange tiltak er i gang, men det er viktig å forankre dem. Forslagene er inspirert fra næringen selv. I tillegg har vi sett på andre kommuner. Det er bra og viktig med bred politisk enighet om dette, sier gruppeleder i Ap, Dag Mossige.

LES OGSÅ: Lyse betaler ut 771 millioner kroner til eierkommunene

Forslag fra Høyre og Frp

John Peter Hernes, Høyres gruppeleder, kom med tre oversendelsesforslag, som ikke ble stemt på:

1. Kommunale avgifter på skjenking og omsetning av alkohol fjernes omgående for resten av året. 
2. Eiendomsskatt for næring utsettes, reduseres eller fjernes for en periode. 
3. Private aktører inviteres for å hjelpe offentlige virksomheter, for eksempel transport, helse og rusomsorg.

Leif Arne Moi Nilsen, gruppeleder i Frp, foreslo å droppe eiendomsskatten i 2020 og refundere innbetalte beløp, fjerne bompenger inntil videre, samt få fortgang i pågående byggesaker. Frp-forslagene ble nedstemt.

20 nye koronatiltak

1. Kommunalutvalget slutter seg til igangsatte tiltak fra kommunedirektøren. Krisen har forsterket behovet for at Stavanger kommunes næringspolitikk i større grad utøves i folkevalgte organer og at kommunalutvalget som næringspolitisk utvalg er svært tett på den svært krevende situasjonen for næringslivet. Kommunalutvalgets rolle som næringspolitisk utvalg forsterkes ved at det til hvert møte gis en orientering fra kommunedirektøren om status for det næringspolitiske arbeidet i kommunen.

2. Det vises til at svært mange bedrifter etterlyser tiltak som opprettholder aktivitet lokalt. Kommunedirektøren bes som å fremskaffe kommunalutvalget en oversikt over vedtatte og byggeklare prosjekter, og å berede grunnen for å fremskynde oppstart av disse hvor det er hensiktsmessig og praktisk mulig. Oversikten skal også inneholde ikke-vedtatte investeringsprosjekter som er nødvendige i vår kommune, og som spilles inn til nasjonale myndigheter for en tiltakspakke (ref. oljekrisens tiltakspakker).

3. Aktiviteten i Stavanger sentrum har falt drastisk som følge av nasjonale vedtak. Kommunedirektøren bes sammen med Stavanger Sentrum innhente forslag til en tiltakspakke for å avhjelpe lokale næringer, hvor det innhentes og redegjøres for aktuelle tiltak implementert i andre storbyområder. Administrasjonen bes utvise stor smidighet og rask håndtering av søknader fra aktører til f eks endringer i driftskonsept (eksempelvis: At lokale bryggerier kan iverksette hjemlevering).

4. Kommunalutvalget bes om et snarlig notat som omhandler hvor kommunen er utleier, og en vurdering på hvorvidt det anses hensiktsmessig å utsette husleie for kultur- og andre aktører.

Stavanger kommune skal også vurdere utsatt gategrunnsleie ut året.

5. I de tilfeller utsettelse av eiendomsskatt og kommunale avgifter innvilges for skatteytere (næringsdrivende og personlig), skal det ikke tas utgangspunkt i Statens forsinkelsesrente p.t. 9.5 prosent, men lavest mulig rente (viser til ny sak i FSK).

LES OGSÅ: Massiv krisepakke skal dempe koronakrisen

6. Arbeidet med kompetanseheving og omskolering av permitterte/oppsagte arbeidstakere må komme i gang på raskest mulig tidspunkt. Kommunedirektøren bes allerede nå invitere aktuelle partnere – NAV, UiS, Rogaland fylkeskommune, tillitsvalgte og næringsorganisasjoner – til samarbeid om felles prosjekter for denne målgruppen.

7. Behovet for akutte bevilgninger til motkonjunkturprosjekter er svært stort, både på lengre sikt men også for å sikre likviditet på kort sikt, særlig innen infrastruktur, bygg og anlegg, og vedlikehold. Prosjektene er også viktige for å innhente vedlikeholdsetterslep, og er sentrale for å oppfylle flere av målene i klima- og miljøplanen.  Kommunedirektøren bes kartlegge i hvilken grad regjeringens tiltak så langt vil komme disse sektorene til umiddelbar hjelp, og hvilke sektorer som ikke vil avhjelpes av tiltakene, og rapportere ukentlig om dette til kommunalutvalget.

8. Som energihovedstad var Stavanger særlig hardt rammet av oljeprisfallet i 2014. Kommunedirektøren bes ta utgangspunkt i evalueringer gjort av tiltakene som da ble innført rettet særlig mot olje og gass- og leverandørindustrien, for å se hvorvidt disse ennå kan være aktuelle i 2020. Ordfører bes ta initiativ til et møte med de andre energibyene i Norge. Det skal også ses på muligheter for iverksetting av klimavennlige satsinger som karbonfangst- og lagring og havvind.

9. Den økonomiske krisen må lede til at omstillingsarbeidet i regionen ikke trappes ned, men derimot styrkes. Her bør særlig arbeidet med å videreutvikle eksisterende klynger i regionen gjøres til en klar hovedsatsing i kommunens omstillingsarbeid (Norwegian Energy Solutions, Norwegian Smart Care Cluster, Stiim Aqua Cluster, Tunnel Safety Cluster og Nordic Edge Smartbyen), og det må bygges videre på det tette samarbeidet med innovasjonsmiljøet ved UiS.

10. Eventuelle behov for en styrking av næringsavdelingens og avdeling for bymiljø- og samfunnsutviklings kapasitet synliggjøres ved første tertialjustering. Kommunedirektøren bes imidlertid allerede nå vurdere behovet for å trappe opp kapasitet og bemanning både på kort og lengre sikt. Kompetanse på tiltak som gjør at vi når målene i klima- og miljøplanen etterspørres spesielt.

11. Stavanger kommune oppfordrer eierne av bedrifts-, kontor- og forretningslokaler til under den nåværende krise å redusere leien betydelig for lokale leietakere. Det vises særlig til initiativet fra Camar Eiendom til å halvere leien på sine bygg i tre måneder for restaurantbransjen.

12. Stavanger kommune skal sammen med det lokale næringsliv og samarbeidspartnere fremskaffe en oversikt over situasjonen i jordbruket, havbruket og industrien og behovet for arbeidskraft for å sikre lokal matproduksjon, og ved vurdere eventuelle lokale tiltak, inkludert informasjonskampanjer, for å avhjelpe situasjonen. Stavanger kommune vil styrke samarbeidet mellom aktørene for å avhjelpe matproduksjonsnæringens behov for sesongarbeidskraft, infrastruktur og kompetanse med målrettede tiltak. Kommunen skal vurdere om våre innkjøpsavtaler kan åpne for kjøp fra lokalmatprodusenter som har mistet sine omsetningsmuligheter.

13. Stavanger kommune skal avklare hvilke planlagte investeringer på VAR-området som kan fremskyndes, inkludert en vurdering av betydning for de kommunale avgiftene

LES OGSÅ: DNT-sjefens beste turtips

14. Kommunedirektøren bes fremlegge en oversikt over hvilke prosjekter i Bymiljøpakkensom kan fremskyndes og igangsettes umiddelbart.

15. Stavanger kommune skal i tett samarbeid med Rogaland fylkeskommune bidra til at flest mulig lærlinger får fullført lærlingetider, og vurdere ytterligere inntak av lærlinger, særlig fra kriserammede bransjer.

16. Stavanger kommune bes vurdere å leie hotellrom til helsepersonell som arbeider på Haukåstunet koronasykehjem og annet helsepersonell som arbeider med mange koronasmittede, med primærformål å redusere smittefare men videre også som en håndsrekning til hotellbransjen.

17. Stavanger kommune oppfordrer alle næringsdrivende og spesielt inkassoselskaper til å ha lave purregebyr og forsinkelsesrenter. Kommunedirektøren bes fremlegge en sak om muligheten for å utelukke de selskaper som ikke følger oppfordringen ved framtidige anbudsrunder.

18. Kommunedirektøren bes vurdere et samarbeid med gårdeierne i kommunen for å se på omforente løsninger som involverer kommunale ytelser i bytte mot redusert leie til virksomheter som er på et kritisk punkt og trues av konkurs. Kommunen kan tilby oppgradering av gategrunn, forbedret lyssetting, forbedret avfallshåndtering og/eller andre tiltak som bidrar til bedre drift.

19. Regjeringen har forsterket støtten til kompetanseheving og bedriftsintern opplæring i bedrifter som rammes av virusutbruddet gjennom økt rammetilskudd til fylkeskommunene. Disse midlene må Stavanger kommune snarest mulig lyse ut, slik at de kommer bedriftene til nytte. Her kan for eksempel norskopplæring være et aktuelt tiltak på mange arbeidsplasser, og her kan kurs følges hjemmefra. Kommuneadministrasjonen bes følge opp hasteutlysninger fra EU som er relevante for Stavanger-regionen, og mobilisere og veilede søkere til aktuelle ordninger, og sette forsterket oppfølging og rådgivning på søknadsutvikling.

20. Kommunedirektøren vurderer å ta initiativ til et annonseprogram for å informere byens innbyggere om hvilke butikker/restauranter/cafeer som fortsatt er åpne og hvorvidt de leverer ut til kundene. Kampanjen bør oppfordre folk til å handle lokalt, og bruke byen, når restriksjonene blir borte og vi kan opptre som normalt igjen. Annonseringene bes vurdert utført i samarbeid med kriserammede lokale medier, som TV Vest, Rogalands Avis, og Aftenbladet.

Mer fra Dagsavisen