Nyheter

– Det verste er nok foran oss, spesielt i Rogaland

Regjeringens olje- og klimakrisepakker blir avgjørende for oljesmurte Stavanger-regionen, mener Kyrre M. Knudsen.

– Det er en spesiell tid vi er inn i nå. Alvorlig, krevende og usikkert er bakteppet, sier Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebanken 1 SR-Bank til RA.

Januar 2020 viste Sparebank1 SR-Banks konjunkturbarometer at regionens bedrifter forventet vekst. Oppgangen fra 2019 skulle fortsette, men i et roligere tempo. Så kom koronaviruset. Samtidig stupte oljeprisen.

Sparebank 1 SR-Banks nyeste konjunkturbarometeret viser nå at oljebedrifters forventninger til framtiden er svært lave.

LES OGSÅ: Kyllingstad: – Ikke lønnsomt for leverandørene

Pessimistiske

Blant bedriftene som har mer enn én tredjedel av omsetningenmot olje, forventer 37 prosent oppgang. På ordrereserve forventer 24 prosent oppgang, som er lavere enn i 2015 – midt i forrige oljekrise.

– Vi ser en bratt nedgang for mange bedrifter. Det som betyr mest for Rogaland er olje og gass. Til nå har mange hatt ordrereserver. Det har vært aktivitet. Den største faren har vært ansatte i koronakarantene. Nå står vi overfor en potensielt alvorlig situasjon. Ordrereservene er i ferd med å tømmes. Aktiviteten står i fare for å falle kraftig de neste månedene, sier Knudsen.

LES OGSÅ: ONS kan gå dukken på grunn av refusjonskrav

Haster med krisepakker

Sjeføkonomen mener støttepakkene til næringslivet til nå har vært for generelle, og ikke truffet olje- og gassindustrien. Det har vært greit nok med nok ordrereserver og nok aktivitet. Men nå mener Knudsen det haster med å få på plass olje- og klimapakken.

– Slik at energiselskapene kan planlegge hvilke prosjekter de skal sette i gang framover.

Økonomien har vært hardt rammet av et koronastengt Norge. Nå åpnes landet mer og mer. For mange kan det verste være forbi. For den oljesmurte Stavanger-regionen kan det være motsatt.

– Rogaland kan bli hardere rammet framover. For dem i verdikjeden for olje, gass, energi og industri er trolig det verste foran oss, forteller Knudsen, som mener det kan få betydning for arbeidsplasser.

LES OGSÅ: Næringslivet om nedleggelsen av Greater Stavanger

– Ikke like oljeavhengig

Stavanger-regionen er ikke like avhengig av «oljå» som før oljekrisen som startet i 2014. Aktivitetsnivået er lavere enn på toppen. Kutt og effektivisering har gitt færre arbeidsplasser tilknyttet olje- og gassbransjen.

– Mange selskaper har fått flere bein å stå på. Equinor har fornybar energi og underleverandørene har beveget seg inn i havbruk og store infrastrukturprosjekter, sier Knudsen.

Ringvirkningene av oljenedgang rammer ikke like hardt som for seks år siden.

– Likevel er 15–20 prosent av jobbene våre direkte eller indirekte påvirket av oljen, så er det ganske mange innen privat sektor som kan bli rammet, sier Knudsen.

Ved forrige kriserunde var det gode muligheter utenfor olje. Havbruk og vind økte. Det var internasjonal vekt og lav kronekurs. Denne gangen er det mer krevende å søke tilflukt i andre bransjer.

– Derfor håper vi at olje- og klimapakkene treffer bra. De to pakkene burde henge sammen. Oljeselskapene er blitt energiselskaper. De satser på fornybart. Vi må ha dem med oss på reisen mot grønnere energi, sier Kyrre M. Knudsen.

Stortinget behandler oljekrise og klimapakkene 12. juni.

Mer fra Dagsavisen