Nyheter

– Det var nesten så jeg gråt fordi jeg gledet meg sånn

Mandag klokken 12.00 åpnet verdens lengste og dypeste undersjøiske tunnel mellom Hundvåg og Solbakk.

Bilde 1 av 15

– Jeg er ydmyk. Vi har hatt en kjempespennende arbeidsoppgave, og dette er det mest spektakulære en veibygger kan være med på, sier Ryfast-sjef Gunnar Eiterjord til RA i forkant av åpningen.

Han sier det har vært mange utfordringer i forbindelse med tunnelbyggingen, men at utfordringene alltid har blitt løst på en positiv måte.

Totalt har 2635 personer vært involvert i tunnelarbeidet, og det har blitt lagt ned 6,5 millioner arbeidstimer totalt i Ryfast. I tillegg har det blitt sprengt 15.000 dynamittsalver i de tre tunnelene, hvor hver salve inneholder 1000 kilo sprengstoff. 

– Vi er heldige som har fått bygge et så etterlengtet prosjekt. Et prosjekt Ryfylke har jobbet for i mange tiår. Dessuten er det interessant å tenke på at det faktisk er 40 år siden planene kom for første gang.

Først ute

En av dem som var med på å foreslå tunnel mellom Ryfylke og Stavanger for snart 40 år siden er Olav Hauge.

Olav Hauge foreslo å lage en undersjøisk tunnel mellom Solbakk og Stavanger allerede på 80-tallet.

– Vi var inspirert av Vardøtunnelen i Finnmark, som var den første undersjøiske veitunnelen i Norge. Thorvald Kåre Lohne streket opp og jeg var plansjef. På et møte i februar 1980 foreslo vi en slik undersjøisk tunnell  fra Solbakk til Stavanger via Åmøy. Svaret vi fikk var at «dette var interessant, men...». Det var nok bortimot utenkelig på den tiden, så det ble ikke tatt videre. Men det er moro å se at det blir realisert. Og det er jo artig å ha vært så tidlig ute med ideen, sier Hauge til RA.

Først inn

Nå er det syv år siden første spadestikk ble tatt i forbindelse med Ryfylketunnelen. Den gangen fikk 14-åringene Magnhild Næss og Håkon Norland æren av å ta det første spadestikket sammen med Magnhild Meltveit Kleppa. I går, under åpningen av Ryfylketunnelen, fikk de æren av å kjøre først gjennom tunnelen etter åpning.

– Det er herlig! Kjempestas! Veldig kjekt, sier de to nærmest i kor til RA før åpningen. 

Håkon Norland og Magnhild Næss satt det første spadestikket for syv år siden. I går fikk de være de første som kjørte gjennom tunnelen.

Da de gikk i 8. klasse skrev de et leserinnlegg om at de ønsket Ryfast velkommen, noe som fanget oppmerksomheten til Magnhild Meltveit Kleppa.

– Jeg husker rektor banket på døren inn til klasserommet mitt. Jeg forsto ingenting og var livredd, minnes Norland om den dagen de ble spurt om å ta del i det første spadestikket.

RA satt på i bilen med Norland gjennom Ryfylketunnelen, og han var tydelig fornøyd med den nye tunnelen.

– Nå er vi i gang! Dette er en lettelse. Nå slipper vi ferja og kan kjøre når som helst. Alt kommer til å bli mye lettere, og du slipper å se på klokken hele tiden. Det er nok det beste med alt dette, sier han.

En lykkedag

Også pappa John Inge Norland, som satt på med sønnen gjennom tunnelen, er glad for at det endelig er mulig å kjøre til Stavanger.

– Jeg fikk nesten ikke sove i natt. Det var nesten så jeg gråt fordi jeg gledet meg sånn. Jeg reiser med ferje hver eneste dag, og du må alltid følge med på klokka. Nei, dette blir en helt ny hverdag, sier han til RA.

I tillegg til gleden over å kunne kjøre gjennom Ryfylketunnelen er han også veldig stolt av sønnen.

– Ja, vi er veldig stolte. Vi var stolte allerede da han fikk ta det første spadetaket! Min familie har vært engasjert i dette i 30 år, så dette er en lykkedag! Vi bor sånn at vi ser ned på anleggsområdet, og selv om det har vært bråk vet vi at vi har ventet på noe godt, sier Norland.

En enorm forandring

Tidligere samferdselsminister og fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa var storfornøyd med gårsdagens tunnelåpning.

– Dette vil innebære en enorm forandring, og jeg tror nesten ikke det har gått opp for oss enda hvor mye avstandene kommer til å minke. Ventetiden i forbindelse med ferja er kanskje noe av det viktigste som nå forsvinner. Alle køene og planleggingen som måtte til for å ta en ferje. Selv om det jo var veldig kjekt det og, sier Kleppa til RA like før åpning.

Mer fra Dagsavisen