Nyheter

– Det så veldig dramatisk ut for oss

Mai og juni var «blodrøde» og sommeren så mørk ut. Heldigvis snudde det, og i juli var det fullt belegg på hyttene til Stavanger turistforening.

– I forkant av sommeren var det virkelig en neglebitende spenning. Inngangen så veldig dramatisk ut for oss da vi måtte stenge ned alt av tilbud fra 12. mars til starten av mai. Men så snudde det – heldigvis. Det har gått bedre enn fryktet, og det har vært en stor lettelse, sier Preben Falck, daglig leder i Stavanger turistforening (STF).

Mai og juni var «blodrøde», ifølge Falck. Både når det gjaldt besøkstall og økonomi. Men i juli tok ting seg opp igjen, og i sum ble måneden omtrent som normal.

– Det er fantastisk, og vi er veldig godt fornøyd. Vi opererte med redusert kapasitet slik at ingen hytter kunne være fulle, men vi har klart å fylle bedre enn vi normalt gjør, sier Falck til RA.

LES OGSÅ: Nå rives parkeringshuset på flyplassen

Omsetningssvikt på 10,5 millioner

Tallene holdt seg gode til midten av august før det dabbet litt av. At aktiviteten synker i midten av august er vanlig og skyldes nok i stor grad at ferien er over og barna begynner på skolen igjen, ifølge Falck.

Han er uansett glad for at ting ble bedre enn fryktet da alt var stengt mellom mars og mai.

– Hyttene våre er den viktigste enkeltkilden, økonomisk sett. Så når det stopper opp er det dramatisk for oss. Men samtidig er vi også litt heldig stilt, for vi får inn penger via medlemskontingentene og offentlig støtte. Så det er ikke like dramatisk for oss som for dem som lever av salg, sier Falck, og fortsetter:

– Men det er store tall for oss også. Til og med juli hadde vi en omsetningssvikt på cirka 10,5 millioner kroner. Vi har spart mye og kuttet mange kostnader, sier han. 

– Hva med antall medlemmer? 

– Da Norge stengte ned stupte det. I april og mai så det dårlig ut på nytegning av medlemskap og det var mange som ikke fornyet. Men nå ligger vi omtrent på null, med nesten nøyaktig like mange medlemmer som i fjor. Så det har tatt seg opp igjen og vi har fått flere nye medlemmer, sier Falck til RA.

LES OGSÅ: Ny del av Sykkelstamveien åpnet

Fornyet turglede

De fleste som besøker turistforeningens hytter er nordmenn, ifølge Falck, og STF merket derfor lite til at de utenlandske turistene uteble i år. For Stavanger turistforening er det i all hovedsak lokale og nordmenn som bruker hyttene og stiene, og Falck mener det trygt går an å si at nordmenn har fått en fornyet turglede i år.

– Det har vi godt belegg for å si. Allerede i begynnelsen av korona-perioden så vi at parkeringsplassene på utfartsstedene var fulle, og det har holdt seg. Det er en veldig interesse for å gå på tur, og det er en trend vi håper holder seg, sier Falck til RA.

Av erfaring vet STF at det vil bli travelt på fjellet til høsten, og allerede er mange sengeplasser booket. 

– Folk booker ikke langt fram i tid. 14 dager før er det gjerne mye ledig, så booker folk seg inn kort tid før. Jeg tror høsten blir litt som juli, at folk drar ut på tur og at økonomien kommer litt mer på normalsiden, sier Falck.

Blant STFs hytter er Skåpet den klart mest populære, men også Bakken Gard i Lysefjorden har vært godt besøkt i sommer.

En av de nye tingene i forbindelse med koronarestriksjonene er at alle som skal besøke Turistforeningens hytter må bestille plass på forhånd.

– Vi får tilbakemeldinger på at folk synes det har fungert godt, men vi var jo litt spente på hvordan det kom til å gå, sier Falck, og legger til at dette er en ordning som er kommet for å bli.

– Vi har holdt på med booking i flere år og innført det gradvis, men forskjellen i år er at alle må forhåndsbooke. Vi vil gjerne ha en kombinasjon av forhåndsbooking og drop-in, og jeg håper vi snart kan si at det ikke er obligatorisk å booke sengeplass på forhånd, sier Falck til RA.

Mer fra Dagsavisen