Nyheter

– Det har vært utfordrende

Kari Nessa Nordtun (Ap) har nettopp rundet ett år som ordfører. Året ble ikke helt som hun først hadde sett for seg. Hun skal lose Stavanger-innbyggerne gjennom vår tids største krise – koronapandemien.

– Det har på mange måter vært et veldig annerledes år, sier Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun til RA.

– Å være politiker er en livsstil, og det å være ordfører er en 24/7-jobb.

Ikke bare loste hun innbyggerne gjennom en kommunesammenslåing da Finnøy og Rennesøy ble en del av storkommunen på nyåret, hun jobber også med å lede oss gjennom vår tids største krise – koronapandemien.

– Det har vært et utfordrende år, spesielt med tanke på koronaviruset. At vi skulle havne midt oppe i den største krisen for verden, Norge og Stavanger siden andre verdenskrig, sier noe om hvilket alvor det er i situasjonen, sier Nessa Nordtun.

– For hvordan forventet du at ditt første år som ordfører skulle bli?

– Jeg hadde forventet at vi kom til å bruke mye tid og ressurser på rigge det nye næringsarbeidet for kommunen. Selv om det ikke var lett å avvikle Greater Stavanger, mener jeg at vinningen er stor. I tillegg driver vi et stort og viktig arbeid med å få til et grønnere skifte. Vi har gått fra å være oljehovedstaden til energihovedstaden, sier Nessa Nordtun.

– Som Arbeiderparti-politiker er det veldig viktig for meg å jobbe med å redusere forskjellene blant innbyggerne i Stavanger. Forskjellene har økt de siste årene. Koronapandemien har dessverre forsterket forskjellene. Det uroer meg at det er mange lavinntektsfamilier som har merket restriksjonene til regjeringen mest. I tillegg er jeg bekymret for de sårbare barna.

LES OGSÅ: Kari Nessa Nordtun: – Ikke unaturlig

Har vært framoverlente

Stavanger-ordføreren mener at det mest utfordrende det siste året blant annet har vært å stå i en beredskapssituasjon hvor det viktigste er å planlegge for det verst mulige utfallet.

– I tillegg skal man passe på at innbyggerne får den omsorgen de trenger til enhver tid, og sikre at alle er trygge, sier hun og legger til at de siste syv månedene har forsterket inntrykket hennes om at det finnes veldig mange flinke ansatte i kommunen.

– Det er 11.000 ansatte i Stavanger kommune som jobber både dag og natt. Disse har virkelig imponert meg, sier hun.

Stavanger-ordføreren er fornøyd med at de har hatt god kontroll på korona-situasjonen i kommunen. Hun mener de har klart å være føre-var og framoverlente.

– Vi var tidligere ute med lokale tiltak enn regjeringen, og jeg mener at de siste månedene har vist at vi har håndtert situasjonen godt. Innbyggere og næringsliv har spilt på lag med kommunen, og jeg tar det som et godt tegn at folk har fulgt retningslinjene vi har satt, sier Nessa Nordtun.

Hun mener mange har hatt tøffe tider i 2020.

– Jeg tenker spesielt på de ansatte i omsorgssektoren, som har stått på både dag og natt i det som har vært veldig spesielle tider. I tillegg skulle jeg ønske at eldre kunne fått mer besøk i denne perioden, at skolebarna kunne vært på skolen og drevet fritidsaktiviteter som normalt hele tiden, og at restaurantbransjen kunne fortsette som før, sier ordføreren.

– Jeg skulle også gjerne hatt høyeretempo i visse politiske saker, men på grunn av beredskapssituasjonen har noe blitt satt på vent.

LES OGSÅ: Dette sier politikerne om budsjettet

Gleder seg til fortsettelsen

Kari Nessa Nordtun mener absolutt at koronaviruset har påvirket politikken i Stavanger. Politikerne har vært nødt til å jobbe på en annen måte enn tidligere, og de har blant annet hatt digitale møter – noe ordføreren mener ikke har vært optimalt.

– For å oppnå de beste løsningene er det nødvendig med gjensidig tillit mellom flertallet og mindretallet. Vi har jobbet godt sammen, sier hun, og legger til at hun gleder seg til de neste tre årene i perioden.

– Jeg er heldig som får lov til å være en del av et så godt politisk miljø. Det er gode ansatte i kommunen som gjør sitt beste for innbyggerne, sier hun.

– Jeg gleder meg til jobbe mer for at forskjellene mellom innbyggerne skal bli mindre, at Stavanger kommune skal rigge seg som energihovedstaden i Europa, og for å sikre verdiskaping og arbeidsplasser.

– Hvordan tror du at disse tre årene blir? 

– Det er vanskelig å si. Jeg vet i hvert fall at vi må planlegge for at koronasituasjonen kan vare lenge. Samtidig skal vi klare å sørge for gode tjenester i kommunen, og bruke ressurser på forebygging i stedet for brannslukking, sier ordfører Kari Nessa Nordtun.

Mer fra Dagsavisen