Nyheter

– Det blir en ny måte å tenke på

Mandag ble Kari Nessa Nordtun (Ap) offisielt ordfører. I går feiret hun med bløtkake på sitt nye, nesten ferdige, ordførerkontor.

Representanter fra alle flertallspartiene var til stede, og det var ordføreren selv som skar opp og delte ut bløtkake. Kaken hadde for anledningen fått påskriften «Hurra, vi greide det!» da hun feiret seieren på sitt nye kontor i Olav Kyrres gate 23.

Dagen før ble hun offisielt valgt til ordfører, og ledet sitt aller første kommunestyremøte.

– Det var veldig spesielt, og jeg må jo innrømme at jeg var ganske nervøs. Min erfaring, både fra yrkeslivet som advokat og som gruppeleder for Arbeiderpartiet, er at forberedelse er nøkkelen. Er du godt forberedt går det greit, sier Nessa Nordtun til RA.

Hun har allerede gjort seg opp noen tanker om hvordan det vil være å gå fra å være gruppeleder til å bli ordfører.

– Det er en stor forskjell og det blir en ny måte å tenke på. Jeg skal gjøre mitt beste for å være god for alle – inkludert dem jeg er politisk uenig med. Det er viktig å respektere hverandres meninger, sier Nessa Nordtun.

– Ja, for det skjer ikke alltid? Det hender det er en litt dårlig tone i bystyret? 

– Ja, og det er et veldig hardt ordskifte. Derfor laget jeg et forslag, som ble vedtatt på mandag, om at vi skal sette ned et utvalg som skal se på replikkutvekslingen og ordskiftet i kommunestyremøtene. Det er unødvendig hardt. Dessuten er det noen som alltid tar ordet, noe som fører til at andre ikke orker, og da stenger vi ute enkelte grupper fra en veldig viktig demokratisk arena. Og sånn skal det ikke være, sier ordføreren.

Tre type saker

Innimellom kakespising ble det nevnt flere satsingsområder for flertallspartiene, som blant annet gratis skolemat, styrket eldreomsorg, fjerning av demenslandsbyen, barnetrygd og sosialhjelp.

– Det var en spesiell følelse å gå inn i salen jeg har sittet i i åtte år, og for første gang være en del av flertallet og vite at vi nå endelig kan gjøre noe med de tingene vi har snakket om så lenge. Det er utrolig mange store og små saker vi må ta tak i, sier SVs Eirik Faret Sakariassen.

Rødts Mímir Kristjánsson mener det finnes tre ulike type saker når de nå skal gå i gang med det politiske arbeidet.

– Det finnes de sakene som må ordnes med én gang. Så er det de sakene det tar litt tid å ordne opp i, som for eksempel eldreomsorg. Så er det de sakene som dessverre kanskje tar mer enn en periode, som å snu kulturen når det gjelder sykefraværet. Det er ikke gjort over natten, og det er ikke bare å fatte vedtak. Vi må etablere en heltidskultur. Når det er sagt tror jeg folk kommer til å merke endringer ganske kjapt på flere områder, sier Kristjánsson.

Plattformen er retningen

Når det gjelder veien videre sier Nessa Nordtun at budsjettet kommer fra Rådmannen på fredag, og at de da virkelig får se det økonomiske handlingsrommet.

– Det er det som står i plattformen som er retningen og veien. Så kan det selvfølgelig komme ting underveis, men det er det vi skal bygge de neste fire årene på, sier den ferske ordføreren.

– Du sa jo selv at det kanskje ikke er alt som lar seg gjøre i løpet av én periode? 

– Nei, men da skal vi i det minste være godt i gang, sår Nessa Nordtun fast.

Mer fra Dagsavisen