Nyheter

– Det blir en litt annerledes festival i år

Litteraturfestivalen Kapittel fyller 25 år i år og lar seg ikke stoppe av korona. Det er utsolgt for festivalpass, og denne uken går 100 arrangementer av stabelen.

– Det blir en litt annerledes festival i år, med redusert publikumskapasitet og smittevernregler å forholde seg til. Men vi er bare glade for at det ser ut som om vi kan gjennomføre store deler av det fysiske programmet som planlagt, sier festivalsjef Siri Odfjell Risdal.

Litteraturfestivalen Kapittel går av stabelen på onsdag, og holder det gående ut uken. Årets tema er «avtrykk», hvor man kommer innom temaer som omhandler både det historiske avtrykket og miljøavtrykket.

Ifølge festivalsjefen vil det bli litt færre minglemuligheter og litt flere regler å forholde seg til i år, men Risdal håper likevel publikum vil få en opplevelse av samhold og fellesskap.

– Jeg tror publikum har savnet det fysiske møtet. Det blir litt mer digitalt i år enn før, men samtidig mindre enn vi hadde sett for oss tidligere i år. Hoveddelen av festivalen blir fysisk, men vi er også glade for de mulighetene det digitale gir oss. Derfor blir det et viktig supplement, men ikke det bærende elementet, sier Risdal.

– Var det noen gang aktuelt å avlyse årets Kapittel? 

– Vi har heldigvis hatt litt tid på oss. Da Norge stengte ned i mars var det fortsatt en stund til september, og vi har derfor hatt muligheten til å følge utviklingen. Vi jobbet jo hele tiden med parallelle scenarioer, der ett var å avlyse. Heldigvis har det blitt åpnet nok til at det går an å gjennomføre en litt nedskalert festival, sier Risdal.

LES OGSÅ: Gir ut soloalbum: – Det blir vanskelig å toppe dette (+)

De fysiske møtene 

Hun mener nemlig at noe av det som gjør Kapittel så verdifullt er de fysiske møtene og fellesskapet som oppstår.

– Jeg håper folk opplever Kapittel som en viktig arena for det litterære ordskiftet, for det trenger vi minst like mye i dag som før. Målet er å formidle god litteratur og løfte fram betydningen av ytringsfriheten, i tillegg til at det skal være en møteplass der man kan dele litterære opplevelser, sier festivalsjefen.

Programmet byr på forfattere som Vigdis Hjorth, Erika Fatland og Tore Renberg. I tillegg blir det debatter, konserter, dokumentarfilmer og utstillinger om litteratur, ytringsfrihet og ulike former for avtrykk.

– Kapittel skal være en festival hvor alle, uavhengig av kjønn, bakgrunn og alder skal kunne finne noe relevant. Litteratur er relevant for alle, det handler bare om å finne rett bok til rett leser, sier Risdal til RA.

Selv om årets festival blir litt mindre enn fjorårets vil det likevel bli gjennomført 100 arrangementer i løpet av festivalens fem dager.

I tillegg er det utsolgt for festivalpass, noe festivalsjefen ser på som veldig motiverende.

– Salget har gått overraskende bra, og det gir en veldig motivasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at det er krevende å lage festival under en pandemi, med smittevern, reiserestriksjoner og usikkerhet. Men vi merker at det betyr mye for publikum at vi prøver å gjennomføre, så det er en viktig bekreftelse på at det betyr noe. Det hadde jo dessuten vært trist å ikke ha noen festival under jubileumsåret, sier Risdal.

LES OGSÅ: The Shack åpner to nye steder: – Det har vært så mange forespørsler at det ble naturlig (+)

Fyller 25 år i år

For i år fyller nemlig litteraturfestivalen 25 år, noe som blant annet markeres ved at Kapittel gir ut en egen, nyskreven novellesamling i samarbeid med Kiellandsenteret og Pelikanen forlag. Festivalsjefen gleder seg derfor stort til åpningsforestillingen hvor novellesamlingen blir lansert og festivalen skal feires.

– Hvordan har Kapittel endret seg på disse årene? 

– Innholdet har vært tilnærmet likt siden starten, men festivalen har vokst i omfang. Derfor føles det ekstra viktig at vi kan gjennomføre, sier Risdal.

Hun tror ikke folk er mindre opptatt av litteratur enn før, men formen på litteraturformidlingen har endret seg.

– Litteraturopplevelsene har flyttet seg fra møtet mellom bok og leser til møtet mellom forfatter og publikum. Så mye av vår hverdag skjer digitalt, og derfor er det godt med de fysiske møtene og der publikum kan dele leseropplevelsene. Litteratur er ikke mindre viktig enn før, men det konkurrerer med så mange andre underholdningstilbud. Derfor krever det en mer aktiv formidling enn tidligere, sier Risdal.

– Mange opplever litteratur og litteraturarrangementer som et etterlengtet pusterom, som gir rom for fordypning og ikke minst ettertanke, og det er det vi ønsker å kunne tilby.

LES OGSÅ: Stavanger-kvinne i Moria: – Ingen kan forestille seg traumene som oppsto i natt (+) 

Her er litt av årets program: 

Onsdag 16. september:

* Avtrykket etter Jens Bjørneboe. Møteplassen, kl. 16.00.

* Tore Renberg om Tollak til Ingeborg. Kinosal 5, kl. 17.00.

* Avtrykket etter Alexander L. Kielland-ulykken. Kinosal 1, kl. 18.00.

Torsdag 17. september:

* Frokostforedrag: Kvinner og korona. Møteplassen, kl. 08.30.

* Kiellandsalong: Hva er greia med krim?. Salongen, kl. 19.00.

* Et stille sted. Maj Britt Andersen og Lars Saabye Christensen Ensemble. Spor 5, kl. 20.00.

Fredag 18. september:

* Avtrykket etter 2. verdenskrig. Kinosal 5, kl. 12.00.

* Børs og katedral: Hva skjer med litteraturkritikken når «alle» har blitt kritikere?. Kåkå, kl. 19.00.

* Bokbad med Else Kåss Furuseth og Benedicte Wessel-Holst. Tou, kl. 21.00.

Lørdag 19. september:

* Åpning av Økouka Rogaland. Arneageren, kl. 10.00.

* Peder Kjøs om Alene. Møteplassen, kl. 12.00.

* Avtrykket etter 22. juli. Møteplassen, kl. 14.00.

* Musikkprat: Janove og pumpeorgelet. Folken, kl. 15.00.

Søndag 20. september:

* Søndagsbarn: Konsert med Brillebjørn. Møteplassen, kl. 13.00.

* Pest og pandemi i litteraturen. Møteplassen, kl. 18.00.

* Vibeke Løkkeberg. Et kunstnerliv. Kinosal 5, kl. 19.00.

Se fullt program her.

Mer fra Dagsavisen