Nyheter

Derfor investerer hun i Stavanger sentrum

Anne Espedal har mange gode barndomsminner fra Stavanger sentrum. Det er også litt av grunnen til at hun har investert i nærmere 20 eiendommer i byen.

– Vi tenker eiendom som en del av sentrum heller enn eiendom bare som eiendom. Vi tenker byutvikling og eiendomsutvikling i kombinasjon.

Det sier Anne Langeland Espedal. Sammen med mannen Harald Espedal er de blant annet medeiere i eiendomsselskapet Retail Office Stavanger AS, hvor de har investert i en rekke bygninger i sentrum.

Et av de nyeste tilskuddene er Hospitalsgata 6, hvor det gamle Ostehuset lå. Bygningen, som er fra rundt andre verdenskrig, har fått et innvendig ansiktsløft og huser nå både restaurant, kafé, butikk og kontorlokaler.

Det hele startet i det små i 2012, og siden da har Espedal investert i nærmere 20 eiendommer i Stavanger sentrum.

– Allerede i 2012 laget vi en strategi basert på sentrum. Jeg drev butikk i byen i tre år, og via den driften så jeg at det var store muligheter her. Det er et fantastisk sentrum som mange er glad i, men det har også et stort potensial for utvikling, sier Espedal.

Engasjert i byen

For familien Espedal var det et bevisst valg å satse i sentrum. På den tiden gikk trenden mot byen – flere ville bo der og flere ville jobbe der.

– Så da bestemte vi oss for å satse på å investere i eiendom og utvikle de mulighetene som kom vår vei. Parallelt med det involverte jeg meg i Stavanger sentrum AS, hvor vi blant annet jobber for å gjøre sentrum enda mer attraktivt. Målet er at sentrum får et større mangfold og flere arbeidsplasser, slik at flere mennesker bruker byen hver dag, sier Espedal.

Hun er fortsatt involvert i utviklingen av byen, og har blant annet vært med på å få på plass lysdekoren som henger i Nygata og Søregata, og hun har vært involvert i høringen om sentrumsplanen.

– Men hvorfor er du så engasjert i byen? Du må jo ikke være engasjert selv om du eier eiendom der? 

– Nei, det er sant. Men da jeg drev butikk lærte jeg hvor viktig det er å stå samlet, og at samarbeid er veien å gå. Selv om mange av oss gårdeiere er konkurrenter, er vi også bransjekollegaer, sier hun.

Espedal er styremedlem i Stavanger sentrum AS, og medlem via eiendommene. Tidligere var drivere og gårdeiere i to ulike organisasjoner, men disse er nå slått sammen – noe Espedal synes er veldig bra.

– Ingen bygg er verdt noe uten innhold, og det er kjempeviktig å snakke med driverne. Ved at vi nå er i samme organisasjon, får vi et mye tettere samarbeid. Eiendom er blitt et fag, og det er viktig å ha de lange brillene på.

– Dessuten har jo de beste stedene i en by en slags overordnet tanke eller strategi. Litt sånn som kjøpesentre. De gjør veldig mye riktig, men dessverre snakker vi ofte ned kjøpesentrene, i stedet for å berømme dem for hvor dyktige de er. Tilsvarende gjør Stavanger sentrum en veldig viktig jobb i byen, men vi trenger at enda flere blir medlem og støtter opp om arbeidet for å få større gjennomføringskraft. Stavanger sentrum sørger for julelys, sommerblomster, arrangementer og markedsdager. Dette er kun en brøkdel av alt de er involvert i, legger hun til.

2500 kvadratmeter

Nå har porteføljen til Espedal vokst seg til rundt 20 eiendommer i sentrum, og de aller fleste av disse eier de sammen med Skagenkaien Eiendom, som eies av Steensland-familien.

– På den måten deler du både gleder og sorger. Dessuten tenker jeg at det er bedre å eie noen andeler i flere eiendommer, enn å legge alt i én eller to. Så det har litt med å spre risiko også. Steensland-familien har en lang historie som eiendomsbesittere i Stavanger, og for oss er det veldig viktig å samarbeide med noen med lang fartstid, i og med at vi tross alt ikke har holdt på med dette så lenge.

– I et DN-intervju for ett år siden sa du at dere har brukt cirka 200 millioner kroner på å investere i byen? 

– Ja, men det har nok vokst litt nå.

– Er investeringen i Hospitalsgata den mest kostbare? 

– Det er i alle fall det største prosjektet vi har gjort til nå. Det er fem etasjer og totalt cirka 2500 kvadratmeter.

Nøyaktig hvor mye penger de har brukt på å få i stand bygget, vil ikke Espedal si noe om.

– Vi pleier å holde sånne ting litt for oss selv. Men når vi gjør ting, så gjør vi det skikkelig. Å ta snarveier er bare irriterende. Noen ting kan gjøres rimelig, og det prøver vi på, men det er liksom nå vi gjør det. Vi har de lange brillene på og gjør det ordentlig. Gjør du det ordentlig, skal du jo ikke måtte gjøre det igjen på en del tiår, sier hun.

Skape gode minner

Når det gjelder veien videre for Espedal, sier hun at de fortløpende ser på og vurderer eiendommer.

– Det er mange faktorer som spiller inn. Beliggenhet i en gate, størrelse og nabolag kan alle være med på å avgjøre. Det som er viktig er å ikke avskrive ting før du har sett på det. Det kan være litt nyttig å være nysgjerrig, sier Espedal.

Når firmaet skal kjøpe eiendom skjer det ofte på det åpne markedet, men det hender også at gårdeiere tar direkte kontakt med Espedal. Hun tror det siste alternativet kan ha med følelser å gjøre.

– Det er mange følelser rundt det å kjøpe og selge et bygg, og mange har kanskje hatt det i generasjoner før de velger å selge. Kanskje bestefaren startet en butikk der, så har man vedlikeholdt bygningen etter beste evne. Så det er kanskje en årsak til at folk tar direkte kontakt med oss, at de vet at det blir videreført i samme ånd, sier hun.

Selv har hun mange gode minner knyttet til Stavanger sentrum.

– I dag eier vi jo bygg som jeg handlet i da jeg var liten, og det er jo litt rart. Jeg er kjempeglad i denne byen, og det er veldig kjekt å få være med og passe på disse gamle bygningene. Besteforeldrene mine tok meg alltid med til byen da jeg var liten, og jeg var sikkert i sentrum en gang i uken, sier Espedal.

– For min del handler det litt om å skape gode minner og en god arena for familier, og jeg tror på å ta vare på tradisjoner. Jeg påstår ikke at vi gjør alt riktig, men du må ikke bare tenke bunnlinje fra år til år, legger hun til.

Mer fra Dagsavisen