Nyheter

Derfor har noen restauranter holdt åpent hele korona-perioden

Ikke alle restaurantene i Stavanger valgte å stenge driften 12. mars. Nå gleder de seg over at serveringsbransjen kanskje åpner opp i løpet av uken.

Déjà Vu Delikatesser, Harry Pepper og Hekkan Burger i Stavanger og Sandnes har valgt å holde restaurantene åpne siden 12. mars. Dette til tross for at mange andre spisesteder valgte å stenge dørene.

– Vi ønsket å holde oss flytende og gi kundene våre et tilbud i denne tiden. Vi har derfor opprettholdt driften og tilbudt takeaway med gratis utkjøring til de som bestiller mat til fire eller flere personer, sier eier og daglig leder av Déjà Vu Delikatesser i Stavanger Kjetil Skaret, til RA.

Han forteller at arbeidet ikke har kommet gratis, og at det har vært ekstremt mye og hard jobbing fra morgen til kveld. 
Likevel har det gått veldig godt for restauranten, som er åpen for gjester som ønsker å spise der.

– Jeg tror det harde arbeidet vil fortsette i uoverskuelig framtid, men jeg er sikker på at det har vært verdt det. Kundene gir oss tilbakemeldinger om at de setter stor pris på det, sier Skaret.

– I tillegg har vi lært mye underveis. Blant annet at vi må tilpasse oss nye situasjoner raskt og at sosiale medier er et godt virkemiddel, legger han til.

LES OGSÅ: Stavanger Turistforening har åpnet hyttene

– Uoversiktlig situasjon

Knut Bergesen, deleier og daglig leder i Harry Pepper, forteller RA at de valgte å holde åpent nettopp fordi de hadde muligheten til det.

– Vi har et stort lokale, og ikke problemer med å holde god avstand mellom kundene. I tillegg har vi lagt om driften av restauranten og begynt med takeaway, sier han.

– Det viktigste for oss har vært å holde folk i arbeid og holde hjulene i gang, legger han til.

Restauranten har opplevd nedgang i omsetningen, men Bergesen er veldig glad for at de har holdt åpent.

– Likevel har jeg stor respekt for dem som valgte å stenge dørene. Situasjonen har vært uoversiktlig, sier han og forteller at han har vært nødt til å holde restauranten Armadillo, hvor han også er daglig leder, stengt.

LES OGSÅ: Frilageret er forberedt på mer kanoutleie framover

Håper på samarbeid

Eier og daglig leder av Hekkan Burger i Sandnes og Stavanger Ole Dysjaland, forteller at de har hatt stor pågang av takeaway de siste månedene.

– Vi har redusert åpningstidene noe, men vi så at det var grunnlag for å holde åpent, sier han til RA.

– Vi har mistet de kundene som har kommet innom for servering, så slik sett er det et betydelig tap. Men, mesteparten av dette har vi tatt igjen med tilbudet om levering. Det er nok ikke mest synd i Hekkan, for vi klarer oss fint, legger han til.

Dysjaland har medlidenhet for kollegaene i bransjen som har sett seg nødt til å stenge dørene. Selv angrer han ikke på at han har holdt åpent.

– Hekkan Burger har et godt takeaway-konsept, så vi har ikke vært avhengige av at gjestene kunne spise hos oss, sier han.

Samarbeidspartiene i Stavanger er enige om å justere regelverket i tråd med det som er vedtatt i Oslo, dersom beredskapssjefen sier ja, og la serveringssteder åpne denne uken. Gruppeleder for Stavanger Arbeiderparti Dag Mossige, skriver i en SMS til RA at det er sendt ut veileder fra kommunen til serveringsstedene. Om det blir endringer i denne avgjøres onsdag i et ekstraordinært formannskapsmøte.

– Det gjør vi med bakgrunn i at Helsedirektoratet har kommet med endringer, og at beredskapsledelsen har åpnet for tilsvarende endringer her lokalt, skriver Mossige.

– Ellers er det svært viktig å understreke at folk og serveringssteder må overholde alle gode smittevernsregler. Situasjonen er langt ifra normal, legger han til.

LES OGSÅ: Flere serveringssteder i Stavanger kan åpne dørene onsdag

Spille på lag

Restauranteierne Skaret, Bergesen og Dysjaland er enige om at det vil være godt for både byen og innbyggerne at serveringsbransjen åpner opp igjen.

– Man sender ut et signal om at man har kontroll på smitten, og jeg tror flere vil ut etter så mange uker inne. Det er viktig for mental helse, kropp og sjel, sier Skaret.

Bergesen håper at bransjen kan spille på lag sammen, slik at alle vil tjene på gjenåpningen.

– Den interne kapasiteten på hvert sted er allerede redusert, sier han.

Mer fra Dagsavisen