Nyheter

Den helt nye vinen

Årets beaujolais noveau har kommet.

Jean-Paul Brun holder til i den lille landsbyen Charnay sør i Beaujolais, der han lager gammeldags beaujolaisvin på tradisjonelt burgundervis.

Nylig kom årets beaujolais noveau i salg, og Brun kommer med to meget bra varianter.

Cuvee Premiere er laget av druer fra 15 år gamle stokker, samt l`Ancien som er laget av druer fra vinstokker som er minst 40 år gamle. Premiere er den letteste og enkleste av dem, mens l’Ancien har hakket mer substans. Begge er viner som skal drikkes avkjølt. Prøv vinene til lette retter av lyst kjøtt eller torsk.

Det er også tid for boblevin, og nylig kom Pol Roger Brut Vintage 2013 i polets basisutvalg. Konklusjonen er at dette er en dyr, men meget god champagne.

Ny er også den østerrikske kartongvinen Non Dos Rotburger som er laget av druen rotburger, en krysning mellom blaufränkisch og st. laurent. Innholdet er økologisk, vegansk, meget bra og også dette er en vin som er best avkjølt.

LES OGSÅ: Lette og så delikate

5804101 Jean-Paul Brun Beaujolais Nouveau Cuvée Premiere 2020 (Burgund, Frankrike) kr 174,90 (86 poeng og terning seks) (BU)
Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av syrlige bær sammen med urter og krydder. Saftig og god smak av syrlige bær sammen med noe krydderpreg før den avslutter med meget fin syre.

5804001 Jean-Paul Brun Beaujolais Nouveau l´Ancien 2020 kr 184,90 (87 poeng og terning seks) (BU)
Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av syrlige bær sammen med blomster, urter og krydder. Har middels fylde og saftig og god smak av syrlige bær sammen med urter og krydder før den avslutter med meget bra syre.

256101 Pol Roger Brut Vintage 2013 (Champagne, Frankrike) kr 625 (93 poeng og terning fem) (BA)
Lys gulfarge og har lette og fine bobler. Lukter av modent eple sammen med bakst og mineraler. Lett og delikat i smaken der det går i eple og sitrus sammen med bakst og kjeks før den avslutter med nydelig syre.

12305806 Non Dos Rotburger 2019 (Østerrike) kr 399,90 for 2,25 liter (85 poeng og terning seks) (BU)
Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av røde bær sammen med hint av krydder og noe blomsteraktig. Lett og saftig smak av røde bær sammen med urter og krydder. Avslutter med forsiktige tanniner og meget god syre.

Ukens anbefaling

10388501 Terramia Chianti 2019 (Toscana, Italia) kr 149,90 (85 poeng og terning seks) (BA)
En meget god billig-chianti laget av 85 prosent sangiovese pluss en miks av merlot, canaiolo og malvasia. Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av kirsebærfrukt sammen med urter og krydder. Middels fylde og smaker av kirsebær sammen med urter og noe jordaktig. Avslutter med bra syre. Er å få på de aller fleste større polutsalg og er super pasta- og pizzavin.

Mer fra Dagsavisen