Nyheter

Delta-leder: Uro og støy om endringer i kommunale foretak

Delta-lederen har varslet formannskapet om uro hos ansatte og høyt tempo når kommunale foretak skal føres tilbake til sentraladministrasjonen i Stavanger kommune.

Flertallspartiene (Ap, FNB, Rødt, SV, Sp og MDG) er enige om å redusere antall kommunale foretak, og gi styringen tilbake til egen administrasjon.

Arbeidet med prosjektet stoppet opp på grunn av viruspandemien, men 30. april fikk leder Susanne Mall i YS-foreningen Delta Stavanger melding om at arbeidet skulle tas opp igjen denne uken.

– Presset på de ansatte i KF-ene er veldig stort. Har vi virkelig tid og ressurser til å utføre dette arbeidet nå, samtidig som ansatte i foretakene bruker mye ressurser på brannslukking av problemer som pandemien gir oss, spør Mall.

Opp til høsten

Hun opplyser at planen er at referansegruppen skal levere første utkast av en rapport fram for Kommunaldirektøren i månedsskiftet mai/juni, og at referansegruppen og tillitsvalgtgruppen så skal arbeide videre i juni og eventuelt i august, før saken skal til politisk behandling i september.

– Foretakene må bli hørt, og det er ikke lagt opp til en god involvering. Det skaper uro og støy. Hvordan skal vi få ivaretatt medlemmene våre i en tid vi ikke kan samles i store møter? De ansatte trenger tid til å bearbeide hva endringene vil innebære, sier Mall til RA.

LES OGSÅ: BATE får bygge ved Gamle Stavanger

Varslet formannskapet

Hun har skrevet brev til formannskapet, og varslet de KF-ansattes øverste arbeidsgiver om at samtlige foretak har gitt beskjed om at de ikke er i stand til å påbegynne arbeidet nå.

– Ansatte i for eksempel Stavanger Byggdrift har hatt en vanvittig trykk for å få ting til å gå rundt etter at koronaen kom. De økonomiske konsekvensene av covid-19 påvirker de ansatte, som gjerne også har ektefeller eller samboere som er direkte rammet. Kommunen får det i tillegg tøft økonomisk framover. La oss bruke den tiden som er nødvendig, og de ansatte må få komme med sine synspunkter, sier Mall.

Det er nå seks kommunale foretak i kommunen, Stavanger boligbygg, Stavanger byggdrift, Stavanger natur- og idrettsservice, Sølvberget, Stavanger parkeringsselskap og Stavanger utvikling.

– Vi vil lytte

Mímir Kristjánsson (R) vil lytte til de ansatte.

– Vi har fått en del innspill om prosessen, og de vil vi ta på alvor. Jeg har selv vært gjennom omorganiseringer, og har vært skremt, så jeg forstår uroen. Vi vil lytte grundig, og se om vi bør gjøre noe annerledes, sier Rødts gruppeleder og leder i utvalg for arbeidsliv og lønn.

I går hadde han og ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) møte med Delta-leder Susanne Mall om prosessen YS-forbundet mener går i for høyt tempo og med for lite involvering av de ansatte.

– Nå skal vi først innhente informasjon og evaluere. Mange av de kommunale foretakene fungerer bra, og vi ender nok ikke opp med at alle de kommunale foretakene blir tilbakeført, sier Kristjánsson.

Han peker uansett på at flertallspartiene har flere vedtak om å føre noen kommunale foretak tilbake til kommunen sentralt.

– Målet er ikke å kutte stillinger, men å få tilbake demokratisk kontroll over tjenesteområder.

Han ser at koronaviruset gir usikre tider, men mener prosessene må gå sin gang.

– Koronaen krever mye av mange, men dilemmaet er at hvis vi ikke endringene gjennomføres, vil vi få et enormt etterslep.

– Kan du love at de ansatte får beholde stillingene og arbeidsoppgavene sine?

– Ja. Jeg kan ikke love KF-ansatte at stillingene deres består til evig tid, men vi har ingen planer om nedbemanning. Utfører-bestiller-modellen har utfordringer, og vi ønsker å bli kvitt unødig byråkrati. Endringene vil nok i første rekke merkes på ledernivå, og ikke så mye hos vanlig ansatte, sier Rødt-lederen.

LES OGSÅ: Planer for 69 leiligheter legges fram for politikerne

Mer fra Dagsavisen