Nyheter

– De unike, sjarmerende utestedene kan forsvinne

Hanekam-gründeren frykter at mange utesteder ikke vil overleve korona-pandemien. – De små med lokale ildsjeler er de første som går konkurs, sier Tom Ur Kjørsvik.

– Det er mange som ikke vil overleve dette, dessverre, advarer Tom Ur Kjørsvik, daglig leder ved Hanekam i Øvre Holmegate – eller Fargegata på folkemunne.

Aktører som ikke har store, tunge eiere med penger i ryggen vil slite ekstra mye, mener bargründeren.

– Man risikerer at kommersielle aktører kjøper opp de mindre som ikke overlever. Resultatet kan bli at Stavanger mister mange av de unike stedene man bare finner her i byen, og at utelivet i Stavanger blir mer kommersielt og kjedelig. Likt det man ser i alle andre byer. De sjarmerende plassene, der folk ha lagt sjelen i drift og satsing – den ekte varen – kan forsvinne, sier Kjørsvik.

LES OGSÅ: ONS-konsekvensene: – Det er snakk om tap av millionbeløp

Hanekam består

Nylig fikk utesteder med matservering åpne med strenge krav til smittevern. Verre er det for barene. Hanekam har hatt null omsetning siden 12. mars.

Likevel understreker Kjørsvik at Hanekam vil bestå.

– Vi får dekket det meste av utgiftene gjennom kompensasjonsordningen, men ikke alt. Hver måned spises det litt av likviditeten vår. Vi er forberedt på at situasjonen kan vedvare noen måneder til, men det er klart at situasjonen ikke er bra for oss, forteller Kjørsvik.

LES OGSÅ: Kan snart teste oppimot 3500 personer hver dag

Spark til bankene

Nyoppstartede aktører med liten egenkapital vil slite mest, mener Kjørsvik, som også ønsket å se en mer utstrakt hånd fra bankenes side.

– Vi er en bransje som ikke er likt av bankene. Å få lån er vanskelig. Det kreves mye egeninnsats og kapital for å starte opp. Lyset blinker ofte rødt hos bankene når det er snakk om lån til oss. Flere steder hadde hatt det bedre nå om bankene spilte mer på lag fra starten av med oppstartslån. En må selvsagt ha sikkerhet og vise banken at man kan få dette til, men dersom flere aktører hadde fått lån og økonomisk hjelp fra starten av, ville de vært bedre rustet nå i denne krisetiden, poengterer Kjørsvik, som forteller at Hanekam ble startet med egne midler.

– Vi har vært heldige. Det har gått bra fra dag én.

LES OGSÅ: Gladmat i en annen form enn tidligere

Spent på framtiden

Kjørsvik sier Hanekam skal være klar når myndighetene tillater at dørene åpnes. Han er spent på de eventuelle retningslinjene, og om folk er varsomme.

– Vi driver med å sosialisere folk, og det er jo det vi ikke skal gjøre nå, sier Tom Ur Kjørsvik, som tror at dørene muligens åpnes tidligst i juni, kanskje lenger fram i tid.

LES OGSÅ: Skole, helsetjenester og måten vi bor på: Slik tror ekspertene at koronakrisen vil påvirke oss

Cirkus-sjef Kristoffer Hansen sier driften er sikret, men han frykter for tilværelsen til andre utelivskolleger.

Frykter personlige tragedier blant kolleger

Cirkus-gründer Kristoffer Hansen tror ikke kundene vil merke stor forskjell på utelivet uansett.

– Noen aktører vil gå konkurs. Det er det ingen tvil om, men om de går konkurs nå eller etter krisen er jeg usikker på. Jeg tror ikke noen ønsker å slå noen konkurs under koronakrisen, men virksomhetene vil ta med seg en økonomisk ryggsekk, et etterslep, videre etter krisen. Og den kan være tung, sier Kristoffer Hansen, gründer og daglig leder hos Cirkus i Fargegata.

Hansen forteller at videre drift av Cirkus er sikret.

– Jeg kan jo ikke si det går bra, men det er andre kolleger som ikke sover like godt. Koronakrisen vil nok føre til eierskifte hos noen. Noen vil miste livsverket sitt og vi vil se personlige tragedier. Det er trist. Ingen vil at det skal skje med kolleger og venner, sier Hansen.

For kundene, folk på byen, vil endringene ikke være like synlige. Stavanger vil fortsatt ha barer og utesteder, sier han.
– Spørsmålet er hva slags utesteder man får. Faren er at flere store med kapital gjør et innrykk i Stavanger, slik vi har sett det siste halvannet året.

– Er barene stegnt til januar, så kan forandringene være betydelig større, sier Hansen.

Vilde Thilo Halleland, daglig leder ved FRI bar i Fargegata, mener det er verst for de nyoppstartede utestedene.

– Stavanger sentrum er lite, og en håper at alle klarer seg. Man merker forskjell på de uavhengige barene enn de store.

---

Dette er reglene:

  • Serveringssteder hvor det serveres mat, kan holde åpent dersom grunnleggende krav til smittevern ivaretas. Smittevern innebærer at virksomheten skal sørge for at besøkende og personell kan holde to meters avstand, at den har utarbeidet rutiner for god hygiene og godt renhold.
  • Følgende virksomheter skal fortsatt holde stengt: serveringssteder hvor det ikke serveres mat, som kafé, bar, pub, nattklubb.
  • Kilde: Helsedirektoratet

---

Mer fra Dagsavisen