– De som er på hyttene sine må reise hjem

Vurderer å sette inn mannskap for å få folk som ikke lytter til å dra hjem fra hytta.

Regjeringen vil nå forby folk å være på hytte i en annen kommune. Ifølge NRK vil regjeringen i løpet av søndag vedta en forskrift som forbyr folk å dra på en hytte i en annen kommune enn der de bor.

Forbudet betyr at regjeringen dermed kan tvinge folk hjem fra hytta med loven i hånd om nødvendig.

Dette følger i kjølvannet at av statsminister Erna Solberg var klinkende klar da hun lørdag kveld la fram nye, innskjepede tiltak for å hindre smittespredning. I tillegg til innreisestans til landet la hun vekt på at hyttefolk som fortsatt er på hyttene sine må reise hjem med en gang.

– De som reiser på hyttene nå, gjør det vanskelig for alle kommunene å ivareta liv og helse. De som er der, må reise hjem, sier Solberg, og legger til at det kan bli aktuelt å sette inn Sivilforsvaret for å bistå i arbeidet med å få folk til å dra hjem fra hyttene sine.

Statsminister Erna Solberg holder pressekonferanse i Oslo lørdag kveld, der flere nye restriksjoner mot koronasmitte ble lansert. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

LES OGSÅ: Koronatiltak: Skapte forvirring om flyplasser

Røde Kors: Mange henvendelser fra hyttefolk

Hovedårsaken til at folk bes om å holde seg hjemme fra hyttene er at helsetjenesten i små kommuner er ikke dimensjonert for å håndtere mer enn egne innbyggere og vanlige fritidsaktiviteter.

– I den spesielle situasjonen vi er i nå, er det ekstra pågang. Derfor er det viktig at alle holder seg i hjemkommunene sine, opplyser landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps.  

LES OGSÅ: Stavanger kommune vil ha redusert betaling for barnehage og SFO

Røde Kors har gjennom helgen blitt kontaktet av syke hyttefolk som ønsker hjelp direkte fra Røde Kors med å komme seg hjem.

– Nå er det mer viktig enn noensinne at folk som kjenner seg syke, går gjennom lokale helsetilbud, slik at de viktigste oppdragene prioriteres, sier Kjersti Løvik i en pressemelding.

LES OGSÅ: Fra korona-smitte til symptomer går det gjennomsnittlig fem dager

Flere tiltak: Ingen utlendinger inn

I tillegg er det nå klart at ingen utlendinger uten en veldig god grunn kommer inn i Norge fra mandag, verken med fly eller båt. Men Avinor presiserer at innenrikstrafikken fortsetter.

– Ingen får reise inn i Norge, og alle vil bli avvist ved grensen. Kun de som har kritisk grunn til å komme til Norge, skal få det. Vi gjør dette for å beskytte oss mot smitte, understreket statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse lørdag kveld.

Regjeringen presiserer at norske flyplasser ikke vil stenge under koronautbruddet og at det bare er utlendinger uten oppholdstillatelse som vil bli avvist.

LES OGSÅ: Retten stenger ned – de fleste sakene blir satt på vent

– Alle norske borgere og personer som bor eller arbeider i Norge, slipper fortsatt inn i landet, skriver Justisdepartementet i en presisering lørdag kveld.

På Avinor sine nettsider presiseres det at innenrikstrafikken ikke rammes foreløpig. 

– Fra og med mandag 16. mars kl. 08.00 blir det strengere restriksjoner på reiser inn og ut av Norge. All innenrikstrafikk vil gå som normalt, la Avinor ut på sine sider lørdag kveld klokka 19.10.

Men Avinor varsler at de følger med på situasjonen fortløpende, og ny informasjon vil bli gitt på deres nettsider så fort det foreligger.

LES OGSÅ: Avlyser politiske møter

– Vi ber alle reisende om å forholde seg til informasjon fra flyselskapet sitt, heter det.

Nordmenn i utlandet må ta kontakt med sine respektive reisebyråer og flyselskap for å komme seg hjem, mens nordmenn som bor fast i utlandet, må forholde seg til sine lokale myndigheter.

LES OGSÅ: Legevakten: Hvem trenger koronatest?

– Ikke hermetisk stengt

Statsministeren sa også at Norge ikke er hermetisk stengt og lovte at nordmenn som er på reise i utlandet, skal få komme hjem.

– Vi har et samarbeid med Danmark slik at nordmenn får reise til Norge derfra, sa Solberg.

Danmark stengte sine grenser tidligere lørdag.

– De stedene vi vet det er mange nordmenn, vil vi forsøke å opprettholde et flytilbud, for eksempel mot Spania, men vi kan ikke garantere noe, sier hun.

Utenriksdepartementet har også oppdatert sine reiseråd fra lørdag, og der fraråder de alle reiser til utlandet hvis reisene ikke er strengt nødvendige. Disse reiserådene vil gjelde i til over påske.

LES OGSÅ: – Ingen sykehus i Norge har god nok kapasitet til å ta seg av et verste fall-scenario

Ekstraordinært statsråd

Erna Solberg opplyste også at regjeringen er i dialog med både Norwegian og SAS for å skaffe fly hvis det blir nødvendig å hente smittevernsutstyr fra Kina til Norge.

Fra nå er det Justis- og beredskapsdepartementet som har det overordnede ansvaret for håndteringen av koronakrisen.

Det vil bli holdt et ekstraordinært statsråd mandag for å vedta de nye retningslinjene.

LES OGSÅ: Kommentar: Da solidariteten gikk rett i dass