Nyheter

De Grønne vil ha skjærgårdsplan

MDG-politiker Rune Askeland mener Stavanger ikke utnytter potensialet sitt godt nok. Nå vil han få på plass en skjærgårdsplan, og gjøre byen mer attraktiv.

Stavanger har en kommuneplan som sier noe om bebyggelse og arealbruk i kommunen. Den inneholder delplaner, men ingen skjærgårdsplan. Det vil Miljøpartiet De Grønne-politiker og leder i utvalg for miljø og utbygging, Rune Askeland, gjøre noe med.

– Vi har en flott skjærgård og jeg vil at vi skal løfte den og finne ut hva vi vil gjøre med den, sier han til RA.

Askelands forslag er at Stavanger kommune utarbeider temaplan for skjærgården med sikte på bevaring av naturområder og tilrettelegging for friluftsliv og naturopplevelser.

– Planen må inneholde en beskrivelse av hvordan vi kan bevare turområdene, samtidig som vi legger til rette for blant annet båtliv. Stavanger har alltid vært en maritim by, men skjærgårdslivet har vi ikke vært like bevisste på. Nå har vi en kjempemulighet, sier han.

MDG-politikeren mener det er liten tvil om at nye Stavanger er en skjærgårdskommune, og han håper at Stavanger kan kalle seg Norges skjærgårdshovedstad om få år.

– Det skal ikke kun være Preikestolen som skal lokke folk til regionen vår. Vi har så mye annet å vise fram også, og jeg tror vi har alle muligheter til å bli Norges største skjærgårdsby, sier han.

– Jeg vil ha litt av Saltkråkan i Stavanger, legger Askeland til.

LES OGSÅ: Prøver å løse Post-knipe

Må sette byen på kartet

Grunnen til at Askeland mener det haster med å få på plass en slik temaplan, er fordi han ønsker at kommunen skal bli flinkere til å ta vare på naturen, legge til rette for grønn turisme, og gjøre Stavanger mer attraktiv.

– Vi må sette Stavanger på kartet med et enda større avtrykk enn i dag, sier han.

Han tror at dersom Stavanger har en kjent og flott skjærgård, så vil flere legge ferien hit. Det vil igjen gi mer penger i kommunekassen.

– Jeg tror absolutt at vi kommer til å se en økt tilstrømming til byen. Og, vi vet jo aldri, men kanskje norgesferie blir mer populært framover, sier Askeland.

– Det viktigste er at dette ikke skal føre til et større press på skjærgården, så det ligger absolutt en grønn tanke bak. Jeg ønsker ingen voldsomme utbygginger, men håper at vi heller kan bevare det som allerede er i skjærgården, sier han.

MDG-politikeren viser til at Stavanger har rundt 141.000 innbyggere fordelt på 37 øyer. Med flere ubebodde øyer i tillegg er han sikker på at få kommuner slår Stavanger på antall.

– Mange av kommunene i Norge har allerede en slik plan, og blant annet Sørlandet har tatt til seg dette for lengst, sier han.

LES OGSÅ: Sviktende besøkstall: – Ingen tvil om at det er korona som er årsaken

Fått gode signaler

Askeland håper at en slik skjærgårdsplan kan utarbeides i løpet av 2021, men først må forslaget fremmes for resten av politikerne i Stavanger.

– Det er for tidkrevende til at dette kan gjøres ferdig i år, sier MDG-eren.

Han har fått gode signaler allerede om at dette kan bli en realitet, så Askeland ser optimistisk på det, og tror at de skal få det til.

– Dette blir først og fremst en styrende plan, som igjen vil innhold mange andre saker, sier han.

MDG-politikeren er derfor sikker på at det vil bli en del diskusjoner senere.

– Dette er kun et frø som blir sådd, så vil vi få mye mer å diskutere etter hvert. Noen må uansett begynne, sier han og påpeker at det er viktig at ting blir gjort riktig.

– Jeg tror dette kan bli et virkelig løft for byen, legger Rune Askeland til.

Mer fra Dagsavisen