Nyheter

De fleste arbeidsledige er unge

Nå er over 200.000 permitterte eller arbeidsledige. Bedriftene savner kompetanse, mens de som sitter med fersk kompetanse opplever høyest arbeidsledighet.

Skrevet av: Martin Simenrud

Om du er 19 år eller yngre har du lite å frykte, i hvert fall akkurat nå. Innen du har fylt 20 tilhører du aldersgruppen som opplever høyest arbeidsledighet i Rogaland. Når du omsider har fylt 25, tilhører du gruppen som kommer nest dårligst ut. Du må faktisk vente helt til du omsider har fylt 40 år for å ligge under aldersgjennomsnittet for arbeidsledighet, slik ting er akkurat nå.

LES OGSÅ: Stengte landegrenser rammer store bedrifter

Mangel på kompetanse

Hvert år gjennomfører NHO en kartlegging av bedrifters kompetansebehov. Kompetansebarometeret viser nå at 6 av 10 NHO-bedrifter i stor eller noen grad har et udekket kompetansebehov.

Aldersgruppen på 20 til 29 år sitter med fersk kompetanse, men opplever likevel den høyeste arbeidsledigheten. Tone Grindland, regiondirektør i NHO Rogaland, peker på muligheter.

– Nå har man anledning til å fullføre utdanning, eller ta ekstra utdanning om det er aktuelt, sier Grindland til RA.

I den forbindelse viser Grinland til at du nå kan ta utdanning samtidig som du mottar dagpenger. Regionleder i LO Rogaland, Eirin Kristin Sund, peker på viktigheten av fornyet kompetanse.

– Mange av dem som faller utenfor arbeidslivet er unge med lav eller ingen utdannelse, nå bør man benytte anledningen til å skaffe seg dette.

LES OGSÅ: – Portforbud hører ikke hjemme i et liberalt demokrati

Oppskrift på katastrofe

Den 25. januar publiserte Skatteetaten et innlegg i Dagens Næringsliv. Innlegget forteller om hvorfor skattemyndighetene nå heller gir betalingsutsettelser, enn å begjære konkurser. Arbeidsledigheten, som allerede er høy, baseres altså på kunstige tall.

Samfunnet opplever en paradoksal arbeidslivssituasjon. Bedrifter savner kompetanse, og gruppen med den mest oppdaterte kompetansen har den laveste representasjonen i arbeidslivet.

Eirin Sund sier det er viktig at regjeringen prioriterer tilrettelegging av omskolering og fornyet kompetanse. Om ikke, mener hun at utfallet kan bli katastrofalt.

– Det vil bli en katastrofe om dette ikke håndteres. Det er en hel generasjon som står i fare for å bli produsert ut i arbeidsledighet og samfunnet vil tape milliarder. Dette er hoder og hender samfunnet trenger for å drive verdiskaping. Et utenkelig scenario, nå må det handles. Det er regjeringen og Stortinget sitt ansvar.

Som et tiltak har Stavanger kommune, fylkeskommunen, Næringsforeningen, LO og NAV satt i gang et prøveprosjekt som heter «Muligheter». Målet er å få permitterte og arbeidsledige ut i jobb og å øke kompetanse. Prosjektet foregår foreløpig digitalt. Over 1300 har meldt sin interesse for prosjektet. Sund påpeker videre at slike prosjekter må prioriteres av myndighetene framover.

Fakta

  • Gjennomsnittet på arbeidsledigheten i Rogaland ligger på 4,1 prosent.

  • 19 år og under: 1,4 prosent.

  • 20–24 år: 5,9 prosent.

  • 25–29 år: 5,4 prosent.

  • 30–39 år: 5,2 prosent.

  • 40–49 år: 3,6 prosent.

  • 50–59 år: 2,9 prosent

  • 60 år og over: 3,4 prosent.

  • Menn er 0,7 prosentpoeng over kvinner på tvers av aldersgruppene.

  • Reiseliv og transport har opplevd en økning på 203 prosent i arbeidsledigheten sammenlignet med fjoråret. 

  • Serviceyrker har opplevd en økning på 95 prosent sammenlignet med fjoråret. 

Mer fra Dagsavisen