Datoen for åpning er satt – igjen

Det kan nærme seg slutten på gratiskjøring i Ryfylketunnelen. Nå er ny dato satt for åpning av hele Ryfast.

Datoen for åpning av de to siste tunnelene er satt til 30. mars. Åpningen blir den offisielle åpningen av Ryfast, og det vil bli markert med snorklipping mellom Ryfylke- og Hundvågtunnelen på Hundvåg nord. 

– Vi er glade for at åpningsdatoen nå er klar, og vi er stolte av å åpne et av landets mest kompliserte tunnelsystemer, sier Gunnar Eiterjord prosjektleder i Statens vegvesen i en pressemelding fredag ettermiddag. Tidligere fredag omtalte Aftenbladet åpningsdatoen først. 

LES OGSÅ: Ryfylketunnelen åpnet: – Det var nesten så jeg gråt fordi jeg gledet meg sånn

Omfattende testing

Alle elektroniske varslingssystemer har de siste månedene blitt testet med gode resultater, men det gjenstår fortsatt litt testing før tunnelene kan åpnes.

Videre har nødetatene gjennomført de øvelsene som er nødvendig for at de skal håndtere hendelser. Den siste testen som skal gjennomføres er at tunnelene skal stå i en måned uten trafikk og pågående arbeid. 

– For at tunnelene skal få den endelige sikkerhets godkjenningen må de stabilitet testes, dette for å sjekke at sikkerhetsfunksjonene og alarmer fungerer som de skal. Men går alt etter planen ser vi fram til 30. mars og at trafikantene kan ta i bruk et nytt og forbedret transportsystem i Stavanger, sier Eiterjord.

LES OGSÅ: – Ingen tvil om markant trafikkøkning 

Skulle åpnet tidligere

Ryfast skulle etter planen åpnes 30. desember. I fjor høst ble det offentliggjort at det kun var Ryfylketunnelen som ville bli åpnet da. Åpning av Hundvågtunnelen og Eiganestunnelen ble utsatt til februar.

Dernest opplyste Statens vegvesen at åpningsdatoen måtte utsettes videre til mars, og nå er altså datoen satt til 30. mars.

LES OGSÅ: Åpningen av Eiganes- og Hundvågtunnelen er utsatt

Slutt på gratiskjøring

Det er per i dag gratis å kjøre gjennom Ryfylketunnelen.

Dette vil endre seg når de siste to tunnelene i Ryfast åpner, og det skal altså etter den reviderte planen skje om drøye seks uker. 

Eiganestunnelen er 3,7 kilometer fra Schancheholen til Tasta, med avkjøringsmulighet fra sør til Hundvågtunnelen. 

Hundvågtunnelen er 6,2 kilometer fra Schancheholen/Gamlingen til Hundvåg nord, med av- påkjøringsrampe opp til Buøy.

LES OGSÅ: Kjørte i feil felt i Ryfylketunnelen: – Ufattelig at det går an

 

I den opprinnelige versjonen av denne artikkelen skrev vi at prosjektet egentlig skulle åpne i 2018. Dette er feil, og 2018-åpning har heller aldri vært kommunisert fra Ryfast-prosjektets side. RA beklager feilen.