Nyheter

Camilla og Christian utsetter bryllupsfesten på grunn av korona

Koronarestriksjonene påvirker årets bryllupssesong. De fleste gjennomfører bryllupet, mens seremonien og festen utsettes.

Camilla Nordaa og Christian Pedersen fra Ganddal skulle vært omgitt av familie og venner 20. juni. Slik blir det ikke, men vielsen gjennomfører de uansett, før de neste år gjennomfører bryllupet som planlagt med seremoni og fest.

– I år blir det bare en enkel seremoni for å få datoen på papiret, så blir det velsignelse i kirken og bryllupsfest neste år, sier Nordaa.

Det kommende ekteparet er ikke alene om å gjøre det slik. På Nord-Jæren er antallet som har planlagt å gjennomføre bryllup ganske likt som i fjor. Totalt var det 1009 inngåtte ekteskap på i 2019, hvor rundt 450 av disse var borgerlige.

I år er det også litt forskjell mellom borgerlig og kirkelig vielse. Blant dem som har søkt om å gifte seg kirkelig er det flere som avlyser eller utsetter bryllupet til neste år, mens flertallet av kommunene melder om liten endring i de borgerlige bryllupene.

– I år blir det veldig spennende å se hvor vi ender opp. Jeg tipper noenlunde likt som i 2019, sier saksbehandler Annbjørg Gravdal Larson i politisk sekretariat i Stavanger kommune.

LES OGSÅ: Vandalisme ved Vaulen badeplass

Velsignelse og fest neste år

Da brudeparet Nordaa og Pedersen bestemte seg for å gjennomføre vielsen i år, var det åpenbare at de skulle gjøre det borgerlig. Neste år blir det kirkelig velsignelse og fest.

En slik gjennomføring har også flere kommuner og kirker lagt merke til. Flere melder om en økt interesse og spørsmål knyttet til borgerlig vielse med en kirkelig velsignelse. En kirkelig velsignelse er en seremoni som minner om en vielse. Det er likevel ikke det, da paret som får velsignelsen allerede er gift. I Norge er ikke dette veldig vanlig.

– Vi har fått henvendelser på telefon og bestillinger hvor brudeparene ønsker å ta vielsen borgerlig hos oss og senere velsignelse, og om det lar seg gjøre, sier rådhussekretær Aslaug Eltervåg i Sandnes kommune.

Eltervåg sier at det er en økning i antallet som gifter seg kommunalt. I Sandnes opplever de dessuten en økning i antall bestillinger av vigsler. I slutten av april hadde de 31 gjennomførte vielser, og rundt 40 bestillinger som lå inne, noe kirkene merker.

– Det er ingen tvil om at korona har ført til at folk har ønsket å utsette eller avlyse bryllupsplanene, sier Andreas E. Eidsaa jr., kirkeverge i Sandnes kirkelige fellesråd.

LES OGSÅ: Go-Ahead øker antall avganger på Jærbanen

Opplever flere spørsmål

Sandnes kirkelige fellesråd ser tydelig at folk søker alternativer. Selv om de fleste som skulle gifte seg kirkelig i Sandnes har valgt å utsette bryllupet, har noen valgt andre løsninger. Også de opplever flere  spørsmål rundt kirkelig velsignelse.

– Når planer blir forpurret stiller folk andre spørsmål enn tidligere, det er med å skape andre trender, sier han.

Datoen det vordende ekteparet Nordaa og Pedersen ønsket var ikke ledig, derfor måtte de gjøre det på en annen måte. Etter samtale med kirken hvor de egentlig skulle gifte seg, fikk de beskjed om at de kunne gjøre det lite og intimt der, og samtidig ha den store seremonien de hadde planlagt året etter.

– Vi er så takknemlig for at hun sa det, vi visste ikke at det gikk an å ha seremonien året etter, sier Nordaa.

Daglig leder i Randaberg menighet, Inger-Anne Solem Ellingsen, tror det er flere som gifter seg borgerlig nå fordi de ikke vet at det også kan være like enkelt å gifte seg i kirken.

– Trenden i dag hos mange er påvirket av det «amerikanske bryllupet», med solist, pynting, sanger og flere forlovere. Det blir fort veldig dyrt. Egentlig så kreves det bare en forlover hver og prøvingsattest. Vi kan tilpasse og gjøre det enkelt i kirken, sier Ellingsen.

LES OGSÅ: Krigsveteran takkes i sosiale medier

Prøver å se det positive

Kirkeverge Eidsaa tror det skyldes at kirken har en kommunikasjonsutfordring, og at kirkens «merkevare» står sterkt hos folk flest. De ansatte opplever at folk tenker at kirken skal være stor.

– Vi har jobbet med kommunikasjonen, og at det går fint å gjøre det enkelt her også.

Selv om Eidsaa venter en nedgang av antall giftemål i år, tror han tiden vi er inne i kan skape nye trender.

– Det er mulig med enkel ekteskapsinngåelse i kirken, og heller komme tilbake senere, når en har tid og økonomiske ressurser til en fest og til en velsignelse med flere gjester, sier han.

Vielsen til Nordaa og Pedersen blir ikke som de så for seg da de forlovet seg nyttårsaften 2018. Nå prøver de å se det positive med utsettelsen. Datteren er eldre og kan være blomsterpike, de får mer tid til å spare og kanskje planleggingsgleden kommer tilbake.

– Det er som mamma sa, det er ikke alle som kan si de får gifte seg to ganger med samme mann, sier Camilla Nordaa.

Mer fra Dagsavisen