Nyheter

Bygger senter med butikker, spisesteder og kontorer ved Tou

Utbyggere legger nå fram planer om nybygg med spisesteder, butikker og kontorer ved Tou og Ostehuset i Østre bydel.

Borgenkvartalet AS (se faktaboks nederst i artikkelen) har levert et privat reguleringsforslag der 16.700 kvadratmeter, både butikker, andre publikumstilbud, og kontorer inngår.

Byplanleggerne i Stavanger kommune vil gi et betinget ja.

– Planforslaget viser flere kvaliteter både i utforming og innhold. Planlagte formål kan bidra til å bygge opp om aktiviteter i området. Viktige bygg fra hermetikkindustrien sikres gjennom formelt vern, men høyder i prosjektet anbefales redusert av hensyn til den eldre bebyggelsen, oppsummerer direktør Gunn Jorunn Aasland i sin innstilling til politikerne, og ber om at den maksimale byggehøyden reduseres fra 7 til 5 etasjer.

Politikerne har nettopp fått presentert dokumentene.

– Planene er ganske omfattende. Vi må nok se nærmere på blant annet byggehøyder, sier nestleder Anders Fjelland Bentsen (Ap) i utvalg for by- og samfunnsutvikling.

Han vil avvente gruppebehandling i Ap og se nærmere på detaljene før han konkluderer.

Butikker og kafeer

Linn Iren Oppedal i Borgenkvartalet AS opplyser at de har ambisjoner for butikkdelen.

– Vi ønsker å skape et nytt tilbud, med serveringssteder, kafé eller restaurant, og flere publikumsrettede tilbud. Vi ønsker oss også mer unike butikker framfor kjedebutikker, sier Oppedal til RA.

Utbyggerne har invitert til møter med beboere og firmaer i området, for å få innspill og teste reaksjoner på materialvalg og andre planer. Gatetun i deler av Kvitsøygata er også en del av planene.

– Vi ønsker et mest mulig levende område, og med mindre trafikk vil det lettere bli et yrende liv her, sier Oppedal.

(artikkelen fortsetter under illustrasjonen)

Sett fra sør. Til venstre deler av det frittstående nybygget, lenger bak deler av Ostehuset-bygningen. Illustrasjon: Mad Arkitekter

LES OGSÅ: Se listen: Slik skal sentrum forandres

Mellom Sats og Ostehuset fylles det etter planen opp med nybygg, samtidig som den verneverdige Borgenfasaden i gult tas vare på. I Ryfylkegata, mot boligene, er det planlagt et frittstående nybygg.

– Utbyggernes bestilling for tomten har vært noe annerledes enn det vi arkitekter vanligvis får, da de kom til oss og spurte hva som skulle til for å lage et prosjekt som løftet området. De tok, i samarbeid med Aslaug Tveit i Léva Urban Design, utgangspunkt i å arbeide med hva som supplere det som allerede ligger i området, sier daglig leder og Partner i Mad Arkitekter Stavanger, Per Fretheim.

Aktivitet på bakkeplan

Serveringssteder, også ut mot parken, og andre tilbud som skaper aktivitet skal legges på i første etasje, i et stort atrium i nybygget, med mye overlys.

Han håper politikerne ser verdien i et prosjekt som varierer fra 2 til 7 etasjer.

– Det er ofte de fire etasjes sammenhengende veggene rundt hele kvartaler som oppleves som mest avvisende. Vi har forsøkt å få til samme utnyttelse av tomten ved heller å variere byggets silhuett, ved å ha la deler av bygget være lave, og heller la enkelte punkt bli høyere, sier Fretheim.

Kvitsøygata 19, der Sats og andre holder til, får ny fasade med et mindre hardt uttrykk. I sør blir det et grøntområde.

– Vi forsøker å by på en trivelig passasje, sier Fretheim.

Fakta: 

Utvalg for by- og samfunnsutvikling skal 21. januar behandle et privat reguleringsforslag i Ryfylkegata og Kvitsøygata i Østre bydel.

Utbygger er Borgenkvartalet AS, eid av Bryne-selskapet Raune AS, med Jarl Nilsen som daglig leder og Kjetil Selvik som styreleder.

Planen er å utvide Kvitsøygata 19, som i dag huser treningsstudio, bygge mellom denne bygningen og Ostehuset og føre opp et frittstående bygg i Ryfylkegata, mellom Ostehuset og boligene i sør.

I forslaget reguleres deler av Kvitsøygata til gågate, og areal mellom Borgenkvartalet og boliger i sør reguleres til gatetun.

Forslaget åpner opp for totalt 16.700 kvadratmeter næringsareal, det er planlagt både forretninger, kontorer og tjenesteyting.

Avdeling for byutvikling i Stavanger kommune er positiv til planene, men det bes om at politikerne vedtar at byggehøyden reduseres før saken legges ut på høring.

Forslaget er på 7 etasjer, det foreslås redusert til 5 etasjer, blant annet fordi leke- og uteområder kan får mer skygge når det bygges i høyden.

Mer fra Dagsavisen