Nyheter

Byantikvaren: – Forstår reaksjonene, men trappen bør få stå

Byantikvaren forstår godt at den nye trappen foran Hermetikkmuseet vekker reaksjoner, men mener den bør få stå.

Det er vanskelige problemstillinger knyttet til å anlegge et nytt Grafisk Museum midt i den historisk verdifulle trehusbebyggelsen.

– Det er ikke tvil om at det å anlegge et helt nytt bygg midt i Gamle Stavanger antikvarisk sett har vært en dels smertefull prosess. Vi har svelget en del kameler, sier Hanne Windsholt til RA.

Hun hadde blant annet ønsket å beholde mer av det opprinnelige landskapet.

– Det er synd at ikke mer av det gamle landskapet i gårdsrommet bak Hermetikkmuseet bevares. Årsaken er blant annet hensynet til rullestolbrukere, sier hun.

Tatt opp politisk

Bruken av kinesisk granitt i den nyanlagte steintrappen har fått blant andre MDGs Håkon Fossmark til å ta saken opp politisk.

LES OGSÅ: Stein fra Kina gir bråk om trapp i Gamle Stavanger

– Vi som går i Øvre Strandgate og ser trappen isolert sett kunne nok ønske oss at den så annerledes ut. Når det er sagt, jeg var ikke så glad i den gamle trappen foran Hermetikkmuseet, heller. Materialene i den gamle trappen var mer autentiske, men selve utførelsen, med skifer som var skåret, var ikke autentisk, sier byantikvaren.

Hun forstår at det stilles spørsmål ved materialbruken, men mener trappen ikke bør skiftes ut.

– Nei, jeg mener den ikke bør det. Trappen er godkjent og forelagt alle instanser. Det er også viktig å tenke på at selv om trappen kan virke som en «månelanding» i Øvre Strandgate akkurat nå, så vil den framstå annerledes når anlegget er ferdig opparbeidet, med beplantning, sier Windsholt.

– Uteområder sett samlet

– Trappen en del av et samlet utendørsanlegg, hvor arkitektene har sett på uteområdet til museene samlet sett. Granitt er nevnt i byggesøknaden, men ikke hvilken type granitt.

De to museene får felles inngang og felles administrasjon.

– Det er to måter å se den nye trappen på, den ene er som hovedinngangen til et stort og dels nytt museumsanlegg. Nå vil trappen framstå som den offisielle atkomsten til et nytt offentlig anlegg, sier hun.

Hun påpeker at trappen som nå er blitt erstattet var med skåret skifer og betong.

– Heller ikke den tidligere trappen var av den typen som ble brukt da hermetikkarbeiderne i sin tid ankom fabrikkene, da var trappene av mer «skranglete» utforming, på samme måte som steintrappene ved de gamle terrassehagene ned mot Nedre Strandgate.

Hun forstår reaksjonene på at kinesisk granitt skipes halve Jorden rundt.

– Det er mange historiske granittrapper med stein hentet lokalt, og jeg forstår godt at spørsmålet blir stilt, selv om det ikke er et antikvarisk spørsmål, sier hun.

– Godkjenningen av trappen betyr ikke at det nå er fritt fram for denne typen trapper i Gamle Stavanger. Denne trappen er anlagt i et helt spesielt prosjekt med en helt spesiell funksjon, legger hun til.

Mer fra Dagsavisen