Nyheter

Bussveien tvinger Stavangers eneste glassblåser ut på gata

Glassblåser Trine Sundt får ikke økonomisk erstatning for butikken og verkstedet, som må vike for bussveien.

Bilde 1 av 3

– Helt ærlig så vet jeg ikke hva som kommer til å skje. Det koster å starte opp et nytt glassblåseri, og det er ikke alle lokaler som er egnet på grunn av håndverket mitt. Jeg har så å si betalt ned gjelden jeg har hatt siden jeg startet opp for 15 år siden. Nå rykker jeg tilbake til start. Det koster rundt 200.000 å starte opp igjen. De pengene har jeg egentlig ikke.

Det sier Trine Sundt. Stavangers eneste glassblåser, et yrke som er så truet at det er på UNESCOs liste over verneverdige håndverk. Ifølge Sundt er det én annen glassblåser på Jæren og én i Haugesund. Cirka 35 i Norge totalt.

Om kort tid kan Stavanger stå uten det gamle håndverkerfaget. Glassblåseren blir knust av bussveiutbyggingen.

Slutt 1. mai

Glassblåser Sundt må være ute av bygningen i Dykjelsletta 29, like ved Gausel stasjon, innen 1. mai.

Trine Sundt er fra Bergen, men er Stavangers eneste glassblåser. På grunn av bussveiutbyggingen på riksvei 44 på Gausel må Stavanger glassblåseri flytte innen 1. mai.

Sundt både bor og jobber i bygningen, som rommer leiligheter og en næringsdel på bakkeplan – hvor Sundt har utsalgssted og verksted.

– Vi har fått erstatning for leiligheten. Jeg er fornøyd med den biten, og vi har funnet et sted å bo i nærheten. Men jeg får ingen økonomisk erstatning for næringsdelen. Det oppleves urettferdig, og jeg forstår ikke hvorfor Statens vegvesen tok så lett på det. Fordi det koster mye å grave opp og fjerne en stor gasstank på eiendommen. Jeg er et enkeltmannsforetak. Dette er ingen gullgruve. Man blir ikke rik av å være glassblåser, men det er et yrke jeg elsker og som jeg synes er viktig å ta vare på.

– Kontraktstabbe

Det er stesønnen som eier næringsdelen i bygningen. Leiekontrakten går ut i 2021.

– Intensjonen er jo at jeg skal få leie så lenge jeg vil, selv om vi har operert med leiekontrakten på noen få år i slengen. Tabben er at vi ikke har laget en lang leiekontrakt. Hadde jeg hatt det, ville kanskje saken fått et annet utfall, sier Sundt, som har vært glassblåser i 25 år.

Startet innsamlingsaksjon

Trine Sundt er en del av Made in Rogaland, som er et nettverk bestående av lokale kunsthåndverkere. Nylig startet Made in Rogaland kronerulling for Stavanger glassblåseri.

Så langt har aksjonen samlet inn 34.000 kroner fra 109 givere.

– Målet er å samle inn 100.000 kroner, og hjelpe Trine med å etablere seg et nytt sted, sier initiativtaker Monica Sagerøy Bakka, som også er en del av Made in Rogaland. Sundt ble overrasket da hun ble klar over innsamlingsaksjonen.

– Det er jo rørende at noen vil gi penger for å hjelpe meg. Nesten litt flaut òg. Jeg turte nesten ikke dele det, men jeg gjorde det til slutt. Jeg er kjempetakknemlig, sier Sundt.

Den siste lærlingen

Av 35 glassblåsere i landet, er ni godkjent som lærlingbedrift, ifølge fagnemnda i glassblåserfaget. Sundt er eneste læreplass sør for Ålesund. Hanna Karlsen er siste lærling på nåværende sted på Gausel.

Lærling Hanna Karlsen og læremester Trine Sundt.

– Utrolig synd for Trine. Dette er en god læreplass. Jeg skjønner ikke at det er lov å kaste henne ut på denne måten.

Glassblåseriet har fått flyttefrist til 1. mai i stedet for 1. mars, slik at Karlsen kan få tatt fagprøven.

Fakta om bussveien: 

* Bussveien blir Europas lengste bussvei, til sammen 50 kilometer.

* Bygges i fire korridorer:
1. Stavanger–Sandnes.
2. Risavika–Mosvatnet.
3. Ruten–Vatnekrossen.
4. Forus–flyplassen.

* Første korridor skal stå ferdig i 2023.

* Neste strekning som skal bygges er på Gausel.

* Bussen får sammenhengende felt for å hindre kø.

* Bussveien er en del av Bymiljøpakken på Nord-Jæren.

Mer fra Dagsavisen