Nyheter

Busstreiken: – Vi er forberedt på å stå lenge

Bussjåfører over hele landet er i streik. På Ruten i Sandnes er sjåførene forberedt på å stå lenge.

Oddbjørn Hetland er bussjåfør og tillitsvalgt i Yrkestrafikkforbundet (YTF), Vy Buss, og er en av dem som har stått på Ruten fra klokken 08.00 mandag morgen.

Da RA kom for å snakke med de streikende rundt klokken 10.00 var det langt færre folk enn vanlig på Rutebilstasjonen, og ikke en buss var å se.

– Det går helt greit. Vi prøver å informere, vise at vi er her og fortelle de reisende om at vi er i streik. Vi forklarer at vi er i en situasjon hvor vi prøver å komme til enighet med arbeidsgiver, men at arbeidsgiver ikke vil bli enig med oss, og da ble det som det er nå, sier Hetland til RA.

– Og hvordan er reaksjonen fra de reisende? 

– Alle vi har hatt kontakt med har sagt «lykke til», «stå på» og «vi støtter dere». Det er reaksjonen fra alle parter. Mange er jo i en fortvilet situasjon hvor de verken kommer seg på skole eller jobb, men de støtter oss likevel. De ser at vi har en sak som vi jobber for, og som de håper vi kommer i mål med, sier Hetland.

Mens RA er på Ruten stopper en bil ved siden av streikevaktene og ønsker dem lykke til.

– Jeg synes dere fortjener mer lønn. Jeg synes det er kriminelt! Stå på, sier mannen i bilen, før han kjører videre.

LES OGSÅ: Slik er det å være bussjåfør: – Lønn og arbeidsforhold var bedre før (+)

Forberedt på å stå lenge

Hetland har vært yrkessjåfør siden 1985, og han har kjørt buss i Sandnes siden 2006.

– Vår lønn har egentlig gått ned de siste årene. Vi hadde en avtale med arbeidsgiver om å komme på nivå med industriarbeiderne, men den avtalen har ikke arbeidsgiver holdt, og vi har sakka akterut gang på gang. Nå ligger vi langt etter igjen. Så da må vi si ifra om at vi ikke kan fortsette med å gå ned i reallønn, sier Hetland.

I tillegg er også dagene veldig lange, ifølge Hetland.

– Jeg begynner på jobb 06.40 og er ferdig 17.35. Jeg har en pause inni der, men den kan jeg ikke bruke til så mye, for jeg må være opplagt og uthvilt til siste del av jobben. Så det er klart det blir lange dager. Det er få yrkesgrupper som har sånne delte vakter som vi har. I tillegg jobber vi jo også kveld, helg og natt. Vi jobber til alle døgnets tider, sier han til RA.

– Så hva er det du håper på? 

– At vi får betalt for den jobben vi gjør og at vi kommer oss til tilnærma industriarbeiderlønn.

– Er dette rett tidspunkt å streike på? 

– Det er jo aldri rett tidspunkt å streike på. Men en gang blir begeret fullt. Og når arbeidsgiver ikke vil komme oss i møte, så sier vi at nå er det nok. Så må vi ta det derfra, sier Hetland.

LES OGSÅ: Busstreiken: Fremdeles fastlåst konflikt – hele landet rammet

Bekymret for rekrutteringen

Hetland sier det er god stemning blant de streikende på Ruten, og at de prøver å oppmuntre hverandre.

– Hvor lenge er dere forberedt på å stå? 

– Vi er forberedt på å stå lenge. Vi må jo komme til enighet, men om det tar en uke eller mer, det vet vi ikke. Tiden vil vise hvor lenge vi blir stående her, sier Hetland.

Han mener streiken er viktig. Både når det gjelder lønn, men også fordi det påvirker rekruttering til yrket.

– Det kan ikke fortsette som det er nå. Dette har også med rekruttering å gjøre. Veldig få unge ønsker å kjøre buss, for det er dårlig betalt og dårlige arbeidstider. Og når unge velger yrke er jo også lønn en stor del av det, sier Hetland til RA.

Mer fra Dagsavisen