Nyheter

Budsjettlekkasje: Gode nyheter for Stavangers eldre

Kommunedirektøren ville kutte 40 millioner i eldreomsorgen. Det vil ikke flertallspartiene være med på.

Onsdag klokken 10 presenterer flertallspartiene i Stavanger budsjettet. Her kommer det en gladnyhet for de eldre.

– Kommunedirektøren hadde lagt opp til svære kutt i hjemmesykepleien og hjemmetjenestene, samt fysio- og ergoterapitjenesten. Forslaget var å kutte ti millioner kroner i fire år, 40 millioner, samt to millioner i fysio- og ergoterapi. Dette synes flertallspartiene er håpløst. Dette vil vi reversere når budsjettet legges fram onsdag, sier Mímir Kristjánsson (Rødt) til RA tirsdag kveld.

LES OGSÅ: Kommunedirektøren: – Kostnadene vokser mer enn inntektene (+)

Vil ha eldre boende hjemme

Bakgrunnen for reverseringen er at flertallspartiene ønsker en strategi på at flere eldre skal bo lengst mulig hjemme.

– Da er det viktig å bygge opp og forbedre hjemmetjenesten. Ellers risikerer kommunen å spare seg til fant, dersom flere eldre må på sykehjem i stedet. Det vil alltid være behov for sykehjem, men de fleste eldre vil bo hjemme så lenge de kan, sier Kristjánsson.

###

Mímir Kristjánsson (Rødt)

Ifølge Kristjánsson vil ikke reverseringen av 40 millioner gå på bekostning av noe annet eller andre.

– Vi er mer optimistiske i forhold til skatteinntekter. Vi tar også fra overskuddet til kommunen. I tillegg har regjeringen tildelt 117 millioner koronakroner.

Rødt-politikeren forteller også at flertallspartiene er i gang med en tillitsreform i Tasta og Eiganes bydel, som skal spres til resten av byen.

– Ansatte skal kvitte seg med flest mulig skjema og strenge minuttvedtak, sier Kristjánsson.

VIDEO: Her legges forslag til budsjett fram 

– Nå er det de eldres tur

Varaordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp) sier flertallspartiene gjør alvor av eldreomsorgen.

– Det er satset mye på barn og unge. Dette året er det eldreomsorgen som står for tur. Vi har en god pakke som vi håper skal gjøre at eldre får et bedre og tryggere tilbud, sier hun til RA.

###

Dagny Sunnanå Hausken (Sp)

– Vi mener alvor med at folk skal bo hjemme så lenge som mulig, sier Sunnanå Hausken.

I tillegg til å reversere kutt på 40 millioner og gi to millioner til fysio- og ergoterapi, vil flertallspartiene gi tre millioner til husassistent-satsing, samt 200.000 kroner til inkluderende arbeidsliv på sykehjem.

– Slik at folk kan få arbeidstrening og språktrening på sykehjem, forklarer varaordføreren.

LEDER: Korona-budsjettet

Sosiale sykehjem

Alle nye sykehjem som bygges skal bygges med kjøkken, forteller Sunnanå Hausken.

– Dette vil også være med på å gjøre sykehjemmene til sosiale møteplasser for eldre, for dem som bor i nærheten. Det kan være et sted folk kan kjøpe middag. Dette satser vi på å gjøre sammen med frivillige lag og organisasjoner, sier Sp-politikeren.

Videre ønsker flertallspartiene flere korttidsplasser for sykehjem rundt i kommunen, og kommunens utkantstrøk.

– I fjor betalte Stavanger kommune 19 millioner kroner i bot til sykehuset fordi kommunen ikke klarte å ta imot dem som var ferdig utskrevet. Hittil i 2020 er det snakk om seks millioner. Slik skal vi ikke ha det, sier hun.

– I tillegg skal hjemmetjenesten arbeide i mindre team slik at de eldre ikke får så mange ulike personer å forholde seg til. Det har vi prøvd ut i disse koronatider i noen kommunedeler og nå vil vi rulle det ut i hele kommunen. Det har vært gode erfaringer med dette, sier Sunnanå Hausken.

Mer fra Dagsavisen