Nyheter

Brannvesenet med 250 besøk de siste fire årene

Brannvesenet har sjekket leiligheter nær 250 ganger de siste fire årene i den brannherjede blokken i Bekkefaret.

Torsdag morgen brøt det ut brann i 10. etasje i blokken i Hjalmar Johansens gate i Bekkefaret. Det brant i blokken også i 2018 og i 2015.

Rogaland brann og redning samarbeider med rehabiliteringsseksjonen i Stavanger kommune om brannsikkerhet for utsatte grupper som bor hjemme og er ekstra utsatte for risiko, kalt Trygg Hjemme.

– Kommunen gjør en kjempeinnsats for å bedre brannsikkerheten, i samarbeid med oss, sier Frode Strøm, avdelingsleder forebyggende i Rogaland brann og redning.

250 besøk

Han har sett på statistikken siden 2016.

– Vi har, også på eget initiativ, vært på besøk i Hjalmar Johansens gate 6 nær 250 ganger siden 2016, sier Strøm til RA.

Blokken har 50 leiligheter.

– Leilighetene har et klientell som gjør dem ekstra utsatt for risiko. Vi driver utstrakt hjemmebesøk og følger opp hver enkelt leilighet, i alle fall de vi får komme inn i. Flere og flere av leilighetene står for øvrig tomme, sier Strøm.

Stavanger Byggdrift opplyser at alle leiligheter har røykvarslere og pulver- eller skumapparater. Komfyrvakter er i ferd å bli montert. Alle etasjer har brannslanger i tromler, og det er betongvegger mellom alle rom. Securitas tar to uanmeldte runder i døgnet.

– Bygget er fra rundt 1966, bygd etter datidens regler og standard. Blokken er jo bygd i betong, og hver leilighet skal være en egen branncelle. Hver korridor utgjør også en egen branncelle, sier Strøm, som ikke vet noe om antatt brannårsak foreløpig.

Ikke første brann

Bygningen har ikke automatiske brannalarmer eller sprinkleranlegg, melder Strøm.

Blokken har 11 etasjer, brannen har startet i en leilighet i 10. etasje.

Brannen 25. juni er minst den tredje i løpet av de fem siste årene, viser RAs og Aftenbladets arkiver. 5. februar 2018 var det en brann som raskt ble slukket, 10. desember 2015 ble to personer sendt til sjekk for røykskader etter brann.

To husløse

De to som ble husløse etter Bekkefaret-brannen har fått midlertidig innkvartering.

Kommunalsjef for helse og sosiale tjenester, Edith Kristin Nøkling, opplyser til RA at det først ble antatt at fire leiligheter i Hjalmar Johansens gate 6 var ubeboelige etter brannen torsdag morgen, men at det nå viser seg at bare to av boligene må fraflyttes.

– Vi har skaffet midlertidig bolig til to personer, sier hun, og forteller for øvrig at rundt 10 av boligene i blokken står tomme.

Ingen fysisk skadd

Hun peker også på at branncellene ser ut til å ha fungert, slik at brannen ikke spredte seg til andre leiligheter.

– Vi har vært i kontakt med de andre beboerne. Én person har gitt uttrykk for at det som skjedde var skummelt, men ingen er blitt fysisk skadd.

Mer fra Dagsavisen